Μη κατηγοριοποιημένο

Λεκτική κακοποίηση και οι επιπτώσεις της στη ζωή σου

Aπό την Πόλυ Κεφάλα,

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι εάν είχαμε υποστεί λεκτική βία θα το αναγνωρίζαμε αφού η συγκεκριμένη μορφή βίας περιλαμβάνει, φωνές, υποτίμηση και χαρακτηρισμούς. Έρευνες όμως έχουν δείξει πως η λεκτική κακοποίηση περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από ότι αντιλαμβανόμαστε.

Για εσένα που βιώνεις μια τέτοια μορφή βίας είτε ως ενήλικας είτε ως παιδί-έφηβος, μπορεί κάποιες φορές να το αγνοείς επειδή θεωρείς ότι είναι ένας κανονικός τρόπος επικοινωνίας, αυτό όμως μόνο φυσιολογικό δεν είναι. Δηλαδή το άτομο που προκαλεί τη λεκτική βία μπορεί να μην φωνάζει να μην υποτιμά το θύμα φανερά, αλλά να θέλει διαρκώς να ελέγχει και να διορθώνει το θύμα για τις κινήσεις του, να το απομακρύνει από τους δικούς του φίλους και συγγενείς και να προσπαθήσει να κάνει το θύμα να πιστέψει ότι «χάνει» το μυαλό του και ότι μόνο εκείνος έχει δίκιο και γνωρίζει τα πάντα.

Η λεκτική κακοποίηση προκαλεί λοιπόν συναισθηματικές επιπτώσεις και συναισθηματική βλάβη στο άτομο. Σε αυτή την περίπτωση το ίδιο το άτομο νιώθει ανεπαρκές, άχρηστο, αδύναμο και ευάλωτο να πραγματοποιήσει καθετί.

Όπως κάθε μορφής βίας, έτσι και η λεκτική κακοποίηση έχει σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις στο ίδιο το άτομο, όπως άγχος, κατάθλιψη και κάποιες φορές προκαλεί μετατραυματικό στρες σε σοβαρές περιπτώσεις. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι το παιδί-έφηβος που έχει υποστεί λεκτική κακοποίηση αργότερα στην ενήλικη ζωή έχει περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει κατάθλιψη και άγχος.

Εδώ είναι μερικές ενδείξεις λεκτικής κακοποίησης:

  • Χρησιμοποιεί λέξεις και χαρακτηρισμούς για θέματα ντυσίματος, για τον τρόπο που μιλάς και εκφράζεσαι ή για τον βαθμό ευφυΐας σου και ανταπόκρισής σου σε διάφορες καταστάσεις.
  • Κάνει αστεία που όμως σε προσβάλλουν και σε υποτιμούν.
  • Σε κάνει να νιώθεις άσχημα γι αυτό που είσαι για την οικογένειά σου και τον κοινωνικό σου περίγυρο.
  • Σε επικρίνει συνεχώς για ότι κάνεις.
  • Φωνάζει και σου επιβάλλει με μη φανερό τρόπο να κάνεις αυτό που θέλει εκείνος/η.
  • Απειλεί και με αυτόν τον τρόπο φοβάσαι και προσπαθεί να σε ελέγξει.

Εάν νιώθεις ότι βιώνεις κάτι από αυτά, ξεκίνα να λαμβάνεις αποφάσεις στη ζωή σου για τις σχέσεις σου. Δες τη διαφορά μιας υγίης, τις θετικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά σου και στο συναίσθημά σου, με μια τοξική χειριστική σχέση. Η λεκτική κακοποίηση αφήνει σημάδια στη ψυχή και αντίκτυπο στην προσωπικότητά σου, μη μένεις αδρανής ζητά τη βοήθεια ατόμων που εμπιστεύεσαι και ξέρεις ότι θα νοιαστούν για σένα και τη βοήθεια ειδικού ψυχικής υγείας.

Η λεκτική κακοποίηση δεν έχει τόσο εμφανή σημάδια όπως η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, μάθε να τα αναγνωρίζεις!