Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Κύκλωμα αποπλανούσε ανήλικες τάζοντας καριέρα μοντέλων στην Αττική: Πώς μπορείτε να προστατέψετε τα παιδιά σας από την παιδική πορνογραφία

Κύκλωμα «ψάρευε» και φωτογράφιζε γυμνά ανήλικα κορίτσια, προωθώντας στη συνέχεια τις φωτογραφίες σε ιστοσελίδες με πορνογραφικό υλικό, αποκομίζοντας εκατοντάδες ευρώ για μια σειρά φωτογραφιών.

Δύο άτομα που δηλώνουν καλλιτέχνες, ένας ζωγράφος 40 ετών και ένας μουσικός 67 ετών, καθώς και μια 40χρονη, συνελήφθησαν, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής κατηγορούμενοι για παιδική πορνογραφία.

Σημειώνεται, ότι σε αστυνομική έρευνα που διενήργησαν αστυνομικοί, με την παρουσία της εισαγγελέως Ανηλίκων, σε τρεις χώρους, βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος φωτογραφικού υλικού παιδικής πορνογραφίας. Σε βάρος των τριών συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για πορνογραφία ανηλίκων, ενώ ο 40χρονος κατηγορείται και για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων από αστυνομικές πηγές, η 40χρονη ήταν φίλη του 67χρονου και προσέγγιζε αρχικά κυρίως ανήλικες κοπέλες σε καφετέριες και μπαρ, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας και τις έπειθε ότι θα μπορούσαν να κάνουν καριέρα στον χώρο της μόδας, αλλά πρώτα θα έπρεπε να κάνουν «ειδικές φωτογραφίσεις». Στη συνέχεια εμφανιζόταν και ο 67χρονος που τους μιλούσε για την… μεγάλη καριέρα που θα τις βοηθούσε να κάνουν.

Ο 40χρονος ζωγράφος λειτουργούσε με ανάλογο τρόπο, ξεχωριστά από το ζευγάρι, αλλά διαπιστώθηκε ότι μια κοπέλα είχε πέσει παράλληλα θύμα και των τριών συλληφθέντων.

Από τις αστυνομικές έρευνες στους χώρους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, μεγάλος αριθμός φωτογραφιών, φωτογραφικές μηχανές, φορητός υπολογιστής και ψηφιακά αποθηκευτικά μέσα. Στην οικία του 40χρονου βρέθηκαν επιπλέον ποσότητα κάνναβης βάρους 9,1 γραμμαρίων, δύο σπαθιά, δύο ράβδοι πολεμικών τεχνών και το χρηματικό ποσό των 6.600 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε για κύρια ανάκριση.

Tι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να προστατέψουν τα παιδιά τους από την παιδική πορνογραφία:

Ξεκινήστε κάνοντας το περιβάλλον στο σπίτι σας όσο το δυνατόν ασφαλέστερο.

  • Μιλήστε για το πού είναι και δεν είναι εντάξει να χρησιμοποιείτε υπολογιστές. Το παιδί σας θα πρέπει να τους χρησιμοποιεί μόνο σε κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού. Τα υπνοδωμάτια ή άλλοι ιδιωτικοί χώροι θα πρέπει να είναι ζώνες που δεν επιτρέπουν στα μικρότερα παιδιά να χρησιμοποιούν διάφορες συσκευές.
  • Η τακτική συζήτηση με το παιδί σας σχετικά με το τι κάνει στο διαδίκτυο θα συμβάλλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και μπορεί να μειώσει την επιθυμία σας να παρακολουθήσετε το ιστορικό του προγράμματος περιήγησης του παιδιού σας ή να το ελέγξετε χωρίς να το γνωρίζει.
  • Επωφεληθείτε από τα προγράμματα γονικών ελέγχων που είναι διαθέσιμα σε υπολογιστές, μόντεμ και άλλες συσκευές και βεβαιωθείτε ότι η λειτουργία “ασφαλής αναζήτηση” είναι ενεργοποιημένη στα προγράμματα περιήγησης.
  • Προσδιορίστε ένα χρονικό όριο που θα κλείνετε το wi-fi και στη συνέχεια να το κάνετε με συνέπεια κάθε βράδυ.
  • Εάν έχετε πρόσβαση σε οποιαδήποτε περιεχόμενο που δεν θέλετε να βλέπει το παιδί σας, πρέπει να είστε όσο μπορείτε πιο διακριτικοί.Απενεργοποιήστε την αυτόματη συμπλήρωση στα προγράμματα περιήγησης έτσι ώστε οι προηγούμενοι όροι αναζήτησης που έχουν χρησιμοποιηθεί να μην εμφανίζονται.
  • Οι συζητήσεις για το σεξ και την πορνογραφία γίνονται καλύτερα όταν το παιδί σας αισθάνεται ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί. Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη πρόκληση που σημαίνει ότι επενδύετε χρόνο στη σχέση σας με το παιδί σας, αντί για μια γρήγορη λύση για τη στιγμή που ανακαλύπτετε ότι έχει δει πορνογραφία.
  • Εξηγείστε στο παιδί σας ότι αν βλέπει κάτι που δεν καταλαβαίνει, μπορεί να σας ρωτήσει γι ‘αυτό.

Σε περίπτωση που έχετε εντοπίσει κάποια από τις παραπάνω συμπεριφορές μη διστάσετε να απευθυνθείτε στο CSI Institute καλώντας στο 2111 82 18 18.