Μετάφραση
Ο Mark Zuckerberg της Meta βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για τα συνεχή σχέδιά του να ενσωματώσει την εξαιρετικά διασφαλισμένη ανταλλαγή μηνυμάτων σε όλες τις εφαρμογές του, παρά έναν πιθανό νόμο-ορόσημο που θα μπορούσε ουσιαστικά να θέσει εκτός νόμου την τεχνολογία. Σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις που επίσης αντιτίθενται στη δημοφιλή τεχνολογία παρακολουθούν στενά την αναμέτρηση για να δουν ποιος θα είναι ο πρώτος που θα υποχωρήσει.
“Κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο”, ” backdoors” και “σάρωση από την πλευρά του πελάτη” – η μεγαλύτερη διαμάχη στην τεχνολογία ακούγεται πολύ περίπλοκη. Αλλά στην πραγματικότητα καταλήγει σε ένα πολύ απλό ερώτημα. Πρέπει οι εταιρείες τεχνολογίας να μπορούν να διαβάζουν τα μηνύματα των ανθρώπων;
Αυτή είναι η ουσία μιας διαμάχης που κυοφορείται εδώ και χρόνια μεταξύ της Silicon Valley και των κυβερνήσεων τουλάχιστον δώδεκα χωρών σε όλο τον κόσμο. Τα WhatsApp, iMessage, Android Messages και Signal χρησιμοποιούν το εξαιρετικά ασφαλές σύστημα που ονομάζεται κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο. Η τεχνολογία αυτή σημαίνει ότι μόνο ο αποστολέας, στο ένα άκρο, και ο παραλήπτης, στο άλλο, μπορούν να διαβάσουν μηνύματα, να δουν μέσα ενημέρωσης ή να ακούσουν τηλεφωνικές κλήσεις. Ακόμη και οι κατασκευαστές των εφαρμογών δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο.
Η μεγάλη μετάβαση
Τα τελευταία 10 χρόνια, οι κρυπτογραφημένες από άκρο σε άκρο εφαρμογές έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλείς, με δισεκατομμύρια ανθρώπους να τις χρησιμοποιούν καθημερινά. Οι περισσότερες κυβερνήσεις και οι υπηρεσίες ασφαλείας αποδέχθηκαν απρόθυμα την άνοδο της τεχνολογίας, μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ο Zuckerberg ανακοίνωσε επί σκηνής ότι η εφαρμογή Messenger και στη συνέχεια το Instagram, θα προχωρούσαν σε κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο ως βασικό πρότυπο. “Θα δώσουμε τη δυνατότητα σε περισσότερους από δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να έχουν τις πιο προσωπικές τους συνομιλίες μεταξύ τους ιδιωτικά”, είπε. Έκτοτε, ο Zuckerberg και οι μηχανικοί του προχωρούν αργά και αθόρυβα με το έργο. Η εταιρεία αρνείται να μιλήσει στους δημοσιογράφους επίσημα για το πώς προχωράει το έργο-μαμούθ ή πότε θα γίνει η μεγάλη μετάβαση. “Μέχρι το τέλος του 2023”, είναι το μόνο που θα δηλώσει δημοσίως.
Εν τω μεταξύ, οι εκκλήσεις για τη διακοπή της μετάβασης ή για την ενσωμάτωση διασφαλίσεων γίνονται όλο και πιο δυνατές. Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ινδίας, της Τουρκίας, της Ιαπωνίας και της Βραζιλίας, καθώς και οργανισμοί επιβολής του νόμου, όπως η Ιντερπόλ, έχουν επικρίνει την τεχνολογία. Αλλά καμία κυβέρνηση στον δημοκρατικό κόσμο δεν έχει διακινδυνεύσει να περάσει νόμο, που θα παρεμβαίνει σε αυτές τις δημοφιλείς εφαρμογές – μέχρι τώρα.
Το να αναγκαστούν οι εταιρείες τεχνολογίας να ενσωματώσουν ένα είδος τεχνολογικού κρυφού παραθύρου (backdoor), που θα επιτρέπει τη σάρωση των μηνυμάτων για παράνομο υλικό, είναι ένας από τους κεντρικούς άξονες του εκτεταμένου νομοσχεδίου του Ηνωμένου Βασιλείου για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, το οποίο φαίνεται πιθανό να ψηφιστεί ως νόμος στο άμεσο μέλλον. Οι αστυνομικοί, αν δεν μπορούν πλέον να ζητούν από τη Meta το περιεχόμενο των μηνυμάτων των ανθρώπων, θα χάσουν μια βασική πηγή αποδεικτικών στοιχείων, που χρησιμοποιούν τακτικά για να καταδικάσουν εγκληματίες ή τρομοκράτες, λέει η κυβέρνηση.
Υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία και για τα παιδιά-θύματα αποπλάνησης στο διαδίκτυο. Η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο “θα είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για όποιον θέλει να βλάψει ένα παιδί”, έγραψε η υπουργός Εσωτερικών Suella Braverman στον κ. Zuckerberg.
Η Εθνική Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης των Παιδιών (National Society for the Prevention of Cruelty to Children, NSPCC) έδωσε στη δημοσιότητα μια έρευνα της YouGov -που η ίδια είχε αναθέσει- σύμφωνα με την οποία το βρετανικό κοινό επιθυμεί οι αστυνομικοί να έχουν πρόσβαση στα μηνύματα των ανθρώπων, για την προστασία των παιδιών. Από τους 1.723 ενήλικες που συμμετείχαν στην έρευνα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, το 73% δήλωσε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει, βάσει νόμου, να σαρώνουν τα ιδιωτικά μηνύματα για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και να τα αναχαιτίζουν σε περιβάλλοντα κρυπτογράφησης από άκρη σε άκρη.
Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες, ήδη πραγματοποιούν σάρωση για την εύρεση μηνυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στις υπηρεσίες τους, οδηγώντας σε πολλές επιτυχείς καταδίκες, δήλωσε η NSPCC. “Είναι πλέον σαφές ότι οι εταιρείες που επιθυμούν να αντιπαραβάλουν το θεμελιώδες δικαίωμα των παιδιών στην ασφάλεια, με τα δικαιώματα ιδιωτικότητας των ενηλίκων δεν συμβαδίζουν με το κοινό και, τελικά, με την οπτική των χρηστών τους”, δήλωσε ο Richard Collard, στη φιλανθρωπική οργάνωση.
Σε απάντηση στην έρευνα, εκπρόσωπος της Meta δήλωσε ότι η εταιρεία έχει “αναπτύξει μέτρα ασφαλείας που αποτρέπουν, ανιχνεύουν και μας επιτρέπουν να αναλάβουμε δράση κατά αυτής της αποτρόπαιας κατάχρησης” – όπως για παράδειγμα, οι ηλικιακοί περιορισμοί για την επαφή με αγνώστους.
Υπονόμευση της ιδιωτικής ζωής
Επίσης, για να αναδείξουν το ενδιαφέρον και των δύο πλευρών της συζήτησης, 68 διακεκριμένοι ερευνητές σε θέματα ασφάλειας και προστασίας της ιδιωτικής ζωής δημοσίευσαν επιστολή στην οποία αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο θα σπάσει ουσιαστικά την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο.
Το νομοσχέδιο επιφορτίζει τις εταιρείες τεχνολογίας να βρουν έναν τρόπο να εφαρμόσουν μέτρα ασφαλείας για τα παιδιά, διατηρώντας παράλληλα την ιδιωτικότητα των χρηστών, αλλά οι ειδικοί λένε ότι αυτό είναι αδύνατο. “Η ανησυχία μας είναι ότι οι τεχνολογίες επιτήρησης αναπτύσσονται στο πνεύμα της παροχής διαδικτυακής ασφάλειας”, αναφέρει η επιστολή. “Η πράξη αυτή υπονομεύει τις εγγυήσεις προστασίας της ιδιωτικής ζωής και, πράγματι, την ασφάλεια στο διαδίκτυο”. Δημιουργεί επίσης ένα προηγούμενο για τα καταπιεστικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο να παρακολουθούν και να ελέγχουν τι μοιράζονται οι άνθρωποι, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.
Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης
Το WhatsApp και το Signal, εν τω μεταξύ, δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να αποσύρουν τις υπηρεσίες τους από το Ηνωμένο Βασίλειο παρά να υποβαθμίσουν την ασφάλεια της κρυπτογράφησης από άκρο σε άκρο. Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα για τους επικριτές της τεχνολογίας, ο Elon Musk ανακοίνωσε, τον Μάιο, ότι και ο ίδιος θα ενσωματώσει κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, στα μηνύματα του Twitter.
Η μετάβαση σ’ αυτήν την τεχνολογία είναι πολύπλοκη και δαπανηρή, όπως αποδεικνύεται από τη Meta, αλλά τελικά αξίζει τον κόπο, όπως πιστεύουν τα υψηλόβαθμα στελέχη της τεχνολογίας. Μετά από χρόνια σκανδάλων με δεδομένα, η παγκόσμια τεχνολογία θεωρεί ότι είναι το κλειδί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες της. Σε μια ευτυχή σύμπτωση, η κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο κάνει πολύ πιο εύκολη τη δύσκολη δουλειά της επιτήρησης αυτών των εταιρειών – αν δεν μπορούν να δουν τι μοιράζονται οι χρήστες, τότε δεν μπορούν και να το ελέγξουν.
Πηγή:
https://www.bbc.com/news/technology-66099040
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.