Απάτες, Κρυπτονομίσματα, Κυβερνοασφάλεια

“Κρυπτο-Νομισματικές” Απάτες: Πως οι νέοι χρήστες μπορεί να εξαπατηθούν και καινοτόμες λύσεις

Γράφει η Ερμίνα Ξανθάκου

Η εποχή των κρυπτονομισμάτων έχει επιφέρει μια νέα εποχή ψηφιακής οικονομίας και χρηματοδότησης, προσφέροντας πολλές ευκαιρίες για επένδυση και καινοτομία. Η αναδυόμενη και δυναμική κρυπτονομική αγορά έχει επιφέρει μια σειρά πρωτοφανών ευκαιριών και προκλήσεων για τους νέους χρήστες και επενδυτές, όπως και μια αποκεντρωμένη μορφή χρηματοοικονομικής ανταλλαγής, χωρίς παρέμβαση τρίτων. Ωστόσο, μαζί με τις δυνατότητες κερδοφορίας, έχουν επίσης εμφανιστεί πιθανότητες κυβερνοαπάτης. Νέοι χρήστες, ιδιαίτερα, είναι ευάλωτοι σε αυτούς τους κινδύνους εξαιτίας της έλλειψης εμπειρίας και της ανεπαρκούς κατανόησης της λειτουργίας της αγοράς.

Οι απάτες στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων παρουσιάζουν μια ποικιλία μορφών, καθώς η ανίχνευσή τους θεωρείται πρόκληση. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται τα scam coins ή τα λεγόμενα ψευδή κρυπτονομίσματα, οι απάτες σε ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων, τα ψευδή ICOs (Initial Coin Offerings), τα οποία θεωρούνται μέθοδοι συγκέντρωσης κεφαλαίων  για πολλαπλά έργα μέσα στο χώρο του κρυπτονομίσματος και πολλές άλλες. Το blockchain, με τις ανώνυμες συναλλαγές που δύσκολα μπορούν να ακυρωθούν, παρέχει ένα ιδανικό περιβάλλον για τη διεξαγωγή απατών, καθώς δυσκολεύει την ανίχνευση και τη δίωξη των δραστών.

Στις κυβερνοαπάτες γενικότερα, οι κακόβουλοι χρήστες χρησιμοποιούν τεχνικές που δύσκολα ανιχνεύονται και στους νέους χρήστες φαίνονται ως βασικές διαδικαστικές πρακτικές του κόσμου των κρυπτονομισμάτων, ώστε να τους αποσπάσουν κεφάλαια ή ευαίσθητες πληροφορίες. Αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει phishing επιθέσεις, κακόβουλο λογισμικό (malware) εγκατεστημένο σε παράνομα προγράμματα πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων, ή ακόμα και επιβλαβείς εφαρμογές. Αυτές οι κυβερνοαπάτες εκμεταλλεύονται την έλλειψη κανονιστικής επίβλεψης και την ανωνυμία που παρέχει το blockchain για να προκαλέσουν ζημιά στους χρήστες κρυπτονομισμάτων.

  Επομένως, η ευάλωτη θέση των νέων χρηστών στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων είναι προφανής. Οι απάτες σε αυτόν τον τομέα μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας κεφαλαίου και της διαρροής προσωπικών πληροφοριών. Η εκμετάλλευση των νέων χρηστών μέσω των κοινωνικών μέσων επικοινωνίας αποτελεί συχνή πρακτική, όπου οι κακόβουλοι χρήστες χρησιμοποιούν τακτικές ψυχολογικής επιρροής για να επηρεάσουν τα θύματά τους. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω ψεύτικων ιστότοπων συναλλαγής κρυπτονομισμάτων, ψεύτικων πορτοφολιών ή ακόμα και μέσω αποστολής ψεύτικων “επίσημων” μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ζητούν τα προσωπικά στοιχεία πρόσβασης στους λογαριασμούς. Αυτές οι τεχνικές εκμετάλλευσης παρουσιάζονται με ελκυστικό τρόπο, επιδιώκοντας να προσελκύσουν τους νέους χρήστες και να τα κάνουν να προβούν σε ενέργειες που μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες.

Παρά τους κινδύνους, υπάρχουν καινοτόμες λύσεις για την πρόληψη απάτης στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, ειδικά για τους νέους χρήστες.  Αρχικά, η εκπαίδευση τους σχετικά με τους κινδύνους απάτης και τις βασικές αρχές της ασφαλούς χρήσης κρυπτονομισμάτων είναι ουσιώδης. Η ευαισθητοποίηση για τις τεχνικές απάτης και τα πρότυπα ασφάλειας μπορεί να τους βοηθήσει να αναγνωρίζουν τις απειλές και να προστατεύονται ενεργά. Επίσης, είναι σημαντικό να εμπιστεύονται μόνο αξιόπιστες πηγές πληροφοριών και υπηρεσιών. Αυτό συμπεριλαμβάνει τη χρήση αξιόπιστων ανταλλακτηρίων και πλατφορμών πορτοφολιών, καθώς και την αναζήτηση επίσημων πηγών πληροφοριών για αναφορά και εκπαίδευση.

Οι χρήστες πρέπει, ακόμα, να χρησιμοποιούν πολύπλοκους κωδικούς, έλεγχο δύο ταυτοτήτων και άλλες τεχνικές ασφαλείας για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων και των κεφαλαίων τους. Επίσης, η αποθήκευση κρυπτονομισμάτων σε κρυπτογραφημένα hardware wallets, τα οποία έχουν αναγνωριστεί ως ασφαλείς συσκευές αποθήκευσης και διαχείρισης των κρυπτονομισμάτων μπορεί να παρέχει επιπρόσθετη ασφάλεια ενάντια σε κυβερνοαπάτες. Ακόμη, η συνεχής έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών ασφαλείας στον τομέα των κρυπτονομισμάτων είναι κρίσιμη. Τέλος, κρίσμη είναι και η εφαρμογή προηγμένων τεχνικών ασφαλείας, όπως αυτή της κβαντικής ασφάλειας. Σε αντίθεση με την κλασική ασφάλεια, η οποία βασίζεται σε μαθηματικούς αλγορίθμους, η κβαντική ασφάλεια χρησιμοποιεί τις ιδιότητες της κβαντικής φυσικής για την προστασία των δεδομένων, μέσω βαντικών κλειδιών και πρωτοκόλλων.

Συνεπώς, οι απάτες στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων αντιπροσωπεύουν μια σοβαρή απειλή που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές οικονομικές απώλειες και ανεπανόρθωτες ζημίες για τους χρήστες. Ωστόσο, με τη σωστή εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση, την υιοθέτηση αξιόπιστων πρακτικών ασφαλείας και τη συνεχή καινοτομία στον τομέα της τεχνολογικής ασφαλείας, μπορεί να ενισχυθεί η προστασία των χρηστών και να δημιουργηθεί ένας πιο ασφαλής ψηφιακός κόσμος για τη χρήση των κρυπτονομισμάτων. Η συνεργασία μεταξύ κρυπτονομισμάτων και ασφαλείας απαιτεί σταθερή προσοχή και αφοσίωση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να προασπίσουν την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των χρηστών σε αυτόν τον δυναμικό αλλά προσβάσιμο καινοτόμο χώρο.

Πηγές

Cryptocurrency Scams: Analysis and Perspectives 

Cyber Fraud: Detection and Analysis of the Crypto-Ransomware