Ίσως και από τα πιο συχνά πράγματα από τα οποία ακούμε να υποφέρουν οι γύρω μας. Οι κρίσεις πανικού. Πρόκειται για μια κατάσταση που διαρκεί 10 με 15 λεπτά και προκαλεί ανυπόφορα συμπτώματα όπως εφίδρωση, ταχυπαλμία, παράλογες σκέψεις, αίσθημα πνιγμού, φόβο θανάτου ή επερχόμενης τρέλας. Όταν παρουσιάζεται κατ’ επανάληψιν τότε πρόκειται για Διαταραχή Πανικού, ανήκει στις Αγχώδεις Διαταραχές και μπορεί να συνοδεύεται από αγοραφοβία. Επηρεάζει μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων και κυρίως γυναίκες. Γεγονός είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αναζητούν βοήθεια γιατί θεωρούν ότι δεν είναι κάτι σημαντικό και ότι “θα περάσει”, παρόλο που πιστεύουν ότι αποτελεί μια οδυνηρή εμπειρία για εκείνους.
Από ποιους παράγοντες εξαρτάται;
Η αιτιολογία για την εμφάνιση των αγχωδών διαταραχών είναι πολυπαραγοντική με τον περιβαλλοντικό, τον βιολογικό και τον ατομικό παράγοντα να αλληλοεπιδρούν. Πιο αναλυτικά, τα στρεσογόνα γεγονότα ζωής, τα θέματα γενετικής επιβάρυνσης και η ψυχική ευαλωτότητα μπορούν να συμβάλλουν για την εμφάνιση κάποιας αγχώδους διαταραχής. Κάποιοι από τους παράγοντες όπου μπορούν να θέσουν σε αυξημένο κίνδυνο το άτομο για την εκδήλωση μιας τέτοιας διαταραχής είναι: τα ψυχοπιεστικά γεγονότα ζωής, απώλειες στο κοντινό περιβάλλον του ατόμου και το χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.
Οι κρίσεις πανικού είναι το σύμπτωμα, ενώ τον λόγο τον έχει η ψυχή. Συνήθως εμφανίζονται χωρίς ιδιαίτερη αφορμή και χωρίς πραγματική απειλή κινδύνου. Για αυτόν τον λόγο, δεν είναι μια αντίδραση σε μια πραγματική συνθήκη, αλλά εσωτερικά κρύβεται κάποια άλλη δυσκολία. Στην πραγματικότητα τα άτομα που παθαίνουν κρίσεις πανικού δεν νομίζουν ότι όντως θα τρελαθούν ή θα πεθάνουν. Είναι ένας παράλογος φόβος που τους κατακλύζει εκείνη τη στιγμή. Αυτό που συμβαίνει είναι κάτι πιο βαθύ και ενδεχομένως πέρα από την συνείδηση των ανθρώπων.
Μια κρίση πανικού μπορεί να έρθει για να σου θυμίσει ότι μένεις δυνατός για πολύ καιρό και για αυτό πρέπει να πάρεις μια απόσταση να ηρεμήσεις. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι σε προβληματίζει κάτι που ενδεχομένως προσπαθείς να κρύψεις και εθελοτυφλείς για αυτό. Σε κάθε περίπτωση, η διαταραχή πανικού είναι ένα σημάδι που κρούει τον κώδωνα πως κάτι δεν λειτουργεί σωστά και ο εαυτός σου χρειάζεται προσοχή.
Επομένως, μην διστάζεις να ζητήσεις βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να αντιμετωπίσεις τις κρίσεις πανικού ή την οποιαδήποτε δυσκολία που σε εμποδίζει. Φτάνει να ακούς το σώμα και την ψυχή σου όταν σου ζητάνε βοήθεια, χωρίς να καταφεύγεις σε προσωρινές λύσεις αποφυγής.
Βιβλιογραφική πηγή:
Κάττουλας, Ν.Ε. (2010). Αγχώδεις Διαταραχές και Πανικός. https://core.ac.uk/download/pdf/61192652.pdf
Ονομάζομαι Ειρήνη – Παναγιώτα Ραμαντάνη και είμαι τελειόφοιτη φοιτήτρια ψυχολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αυτό το διάστημα πραγματοποιώ την πρακτική μου άσκηση στο Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute). Παράλληλα είμαι εθελόντρια αρθρογράφος στο psychoedu.gr καθώς με ενδιαφέρουν θέματα ψυχοπαθολογίας. Επιπλέον έχω συμμετάσχει σε ορισμένα σεμινάρια της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.