Games, Οικογένεια

Κορίτσι 11 χρονών χρέωσε τους γονείς της £2,500 στην πλατφόρμα παιχνιδιών Roblox

Το κορίτσι έκανε πάνω από 300 αγορές μέσα από την πλατφόρμα σε μόλις 5 ημέρες στη διαδικτυακή εφαρμογή παιχνιδιών Roblox. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χρεώσει το λογαριασμό της μητέρας της στο PayPal με £2,500.

Η μητέρα εκείνες τις ημέρες βρισκόταν στο νοσοκομείο μετά από πολύωρη εγχείρηση για αφαίρεση όγκου στον εγκέφαλο. Δεν είχε πρόσβαση στο κινητό της και δεν ήταν σε θέση να ελέγξει τις αγορές που είχαν πραγματοποιηθεί. Η τράπεζα ειδοποίησε τους γονείς ότι έχουν υπερβεί το όριο ανάληψης.

Η κόρης τους κατάφερε να κάνει 48 διαφορετικές αγορές αξίας £250 μέσα σε μία ημέρα. Το ερώτημα είναι το εξής. Σε ποιο σημείο η εταιρεία επεμβαίνει και αρχίζει να διερευνά ένα τόσο υψηλό επίπεδο δραστηριότητας;

Η Roblox, η Apple και η PayPal αρνούνται να δώσουν πίσω τα χρήματα στους γονείς και η απάντηση τους είναι οι γονείς να ελέγχουν καλύτερα τις κινήσεις του λογαριασμού τους. Η μητέρα συνήθως ακολουθεί αυτήν την τακτική, του πλήρη ελέγχου, ωστόσο εκείνες τις ημέρες, λόγω εγχείρησης, αδυνατούσε να έχει πρόσβαση στο email της και στο PayPal.

Πολλοί γονείς επικοινώνησαν με την οικογένεια διότι τα παιδιά τους ακούσια δημιούργησαν σοκαριστικές χρεώσεις στην πλατφόρμα Roblox. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας οι οικογένειες συχνά βασίζονται στις «οθόνες» για να τους βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτήν την περίοδο.

Δε συνειδητοποιούν όμως ότι το να δώσεις στο παιδί ένα smartphone ισοδυναμεί με το να του δώσεις την πιστωτική σου κάρτα.

Έρευνα από το NSPCC το 2019 έδειξε ότι μόνο 19% των γονέων ενεργοποίησαν ελέγχους στις συσκευές των παιδιών τους για να αποτρέψουν μη εξουσιοδοτημένες αγορές.

Πολλά παιχνίδια στην πλατφόρμα είναι δωρεάν ωστόσο οι παίκτες ενθαρρύνονται να αγοράσουν πρόσθετα εικονικά αντικείμενα ή διαδρομές που τους προτείνει το παιχνίδι.

Τα παιδιά όμως δε συνειδητοποιούν ότι οι εικονικές αγορές κοστίζουν χρήματα στην πραγματικότητα.

Οι συσκευές συνήθως είναι συνδεδεμένες με τους λογαριασμούς των γονέων στο PayPal ή στην Apple με αποτέλεσμα να χρεώνεται απευθείας η κάρτα τους. Γενικά η Apple – και οι τράπεζες – θεωρούν ότι οι πληρωμές επιτρέπονται εφόσον οι γονείς επιτρέπουν στα παιδιά τους να έχουν πρόσβαση στις κάρτες τους, ακόμα και ακούσια.

Αφού επικοινώνησε ο πατέρας του κοριτσιού με την Apple, η εταιρεία συμφώνησε να επιστρέψει £759,93 λόγω των εξαιρετικών περιστάσεων. Λέει ότι αυτό ήταν το ποσό που δαπανήθηκε κατά τη διάρκεια της πενθήμερης περιόδου και αμφισβήτησε το ποσό των £2.400.

Η Roblox λέει: «Προσπαθούμε να καταστήσουμε πολύ δύσκολο για τα παιδιά να κάνουν μη εξουσιοδοτημένες αγορές, όπως το να μην αποθηκεύονται οι πληροφορίες της κάρτας. Ωστόσο, εάν πραγματοποιηθεί μια αγορά μέσω τρίτων παρόχων κινητής τηλεφωνίας, όπως το iTunes, δε μπορούμε να προχωρήσουμε σε επιστροφή των χρημάτων. Ενθαρρύνουμε τους γονείς να ελέγχουν τις ρυθμίσεις πληρωμής σε αυτές τις υπηρεσίες, καθώς συνήθως έχουν την επιλογή να απαιτούν κωδικό πρόσβασης για κάθε αγορά ή/και να αποτρέψουν την αποθήκευση πληροφοριών οι οποίες θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν.”

Πέρυσι, η Ένωση για Διαδραστική Ψυχαγωγία στο Ηνωμένο Βασίλειο (Ukie) ξεκίνησε την εκστρατεία «Get Smart About Play» για να αντιμετωπίσει ανησυχίες σχετικά με τον αριθμό των γονέων που δεν χρησιμοποιούν γονικούς ελέγχους σε συσκευές συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: The Guardian