Social Media, Διαδίκτυο

Koινωνικό πείραμα του CSI Institute για τα fake news: Πώς αντιδρούν οι χρήστες των social media στα ψέματα;

“Το πρόβλημα με τα γνωμικά στο Ίντερνετ είναι ότι είναι δύσκολο να ελέγξεις την αυθεντικότητά τους.” ~ Abraham Lincoln (πηγή: το Ίντερνετ)

Αν και δεν είναι Πρωταπριλία, η ομάδα του CSI Institute αποφάσισε να σας ευχηθεί καλή Πρωτομαγιά με έναν ξεχωριστό τρόπο: μέσω ενός κοινωνικού πειράματος για τη διάδοση των ψευδών αναρτήσεων μέσω Διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, νωρίς το πρωί της Τετάρτης δημοσιεύσαμε σε όλα τα μέσα κοινωνικής μας δικτύωσης μία ανάρτηση στην οποία πέρα από τις ευχές μας για καλό μήνα αναγραφόταν το εξής γνωμικό:

“Μην πιστεύεις οτιδήποτε βλέπεις στο διαδίκτυο” Abraham Lincoln.

 

 

Aργότερα, διενεργήσαμε μία σύντομη δημοσκόπηση μέσω του Facebook στην οποία ρωτήσαμε τους χρήστες αν εντόπισαν κάποιο λάθος στην αρχική μας ανάρτηση.

Όπως μπορείτε να δείτε σε λιγότερο από μία ώρα το 47% των χρηστών που συμμετείχαν στην ψηφοφορία και ακολουθούν τη σελίδα μας στο Facebook δήλωσε ότι δεν εντόπισε κανένα λάθος!

 

 

 

Γιατί ο Abraham Lincoln δεν προειδοποίησε ποτέ για την εξάπλωση των ψευδών αναρτήσεων αναρτήσεις (fake news) στο διαδίκτυο;

Αν χρειάζεστε, περαιτέρω διευκρινίσεις, ο Abraham Lincoln γεννήθηκε στο Ιλλινόις το 1809 και δολοφονήθηκε το 1865. Αυτό συνέβη πάνω από έναν αιώνα πριν τη γέννηση του διαδικτύου. Για την ακρίβεια, ο Benjamin Harrison το 1891 ήταν ο πρώτος Πρόεδρος που είχε ηλεκτρική ενέργεια στον Λευκό Οίκο. Συνεπώς, τότε δεν υπήρχαν ούτε κινητά τηλέφωνα, ούτε WiFi. Ακόμα και τα σταθερά τηλέφωνα εφευρέθηκαν περίπου 11 χρόνια μετά το θάνατο του Λίνκολν.

Στα χρόνια του Abraham Lincoln τα ανακριβή δημοσιεύματα και οι αναληθείς ειδήσεις εξαπλώνονταν μέσω εφημερίδων, φυλλαδίων και βιβλίων ή από στόμα σε στόμα με πολύ πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με τη διάδοση fake news που εξαπλώνονται σε χρόνο ρεκόρ μέσω των social media και ως εκ τούτου μέσω του Διαδικτύου.

Μια οποιαδήποτε δημοσίευση από ένα αξιόπιστο άτομο ή φορέα αρκεί για να πυροδοτήσει δεκάδες αναδημοσιεύσεις και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την διάδοση μίας ψευδoύς είδησης και την αντίληψή της ως έγκυρης.

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε τη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων (fake news);

Εάν βρείτε ένα μεγάλο απόσπασμα γνωμικού ή οποιουδήποτε άλλου κειμένου, καλό θα ήταν να κάνετε μια αναζήτηση στο Web για να δείτε αν έχει αποδοθεί σωστά. Αν έχει αποδοθεί εντελώς λάθος, μπορεί να βρείτε την αρχική πηγή που αναφέρεται το συγκεκριμένο δημοσίευμα σε αξιόπιστους ιστότοπους.  Πάνω από όλα χρησιμοποιήστε την κριτική σας ικανότητα και σκέψη για να δείτε αν το συγκεκριμένο γνωμικό ταιριάζει με άλλα αποφθέγματα που προέρχονται από το ίδιο άτομο. Θα μπορούσε για παράδειγμα ο Γκάντι ή ο Δαλάι Λάμα να υποστηρίζουν τη βία; Προφανώς και όχι. Είναι δυνατόν ένα ιστορικό πρόσωπο να είχε μιλήσει για κάτι που εφευρέθηκε μετά τον θάνατό του; Αποκλείεται…

 

 

 

*** Με πληροφορίες από Thought.com