Social Media, Ιδιωτικότητα, Κυβερνοασφάλεια

Κοινωνικά δίκτυα: Είναι οι ιδιωτικοί λογαριασμοί σας, όντως απόρρητοι;

Γράφει η Βασιλική Κατσούλη

Τώρα πια που η ζωή των περισσότερων ανθρώπων έχει αποκτήσει και μία διαδικτυακή υπόσταση και πλέον μοιράζονται πληροφορίες για την καθημερινότητα, τις ασχολίες, τους φίλους ή τις απόψεις τους στο διαδίκτυο, τίθεται μία εύλογη απορία, εκείνη του τι πραγματικά είναι απόρρητο στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης.

Ένας κοινός χρήστης, όταν εισέρχεται σε έναν λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης, διαθέτει την επιλογή της προσαρμογής του απορρήτου του λογαριασμού του, που διαχωρίζεται σε ιδιωτικό και δημόσιο. Ο ιδιωτικός λογαριασμός δημοσιεύει τις αναρτήσεις και τις πληροφορίες του χρήστη μόνο στο επίπεδο των φίλων και των ακολούθων που έχει επιλέξει ο ίδιος, εν αντιθέσει με τους δημόσιους λογαριασμούς που δίνουν πρόσβαση σε οποιοδήποτε χρήστη της εφαρμογής αυτής, στις πληροφορίες που έχουν αναρτηθεί από το συγκεκριμένο προφίλ.

Ισχύει όμως πραγματικά κάτι τέτοιο;

Αναρωτηθήκατε ποτέ αν θα μπορούσατε να έχετε πρόσβαση σε ένα ιδιωτικό προφίλ, παραδείγματος χάριν στην πλατφόρμα του Instagram; Η πιο λογική απάντηση είναι πως αυτό δεν θα ήταν εφικτό αν ο διαχειριστής του λογαριασμού δεν σας είχε αποδεχτεί ως ακόλουθο, αλλά αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο. Τρανή απόδειξη σε αυτό, είναι η δημιουργία ολοένα και περισσότερων εφαρμογών, οι οποίες δίνουν την δυνατότητα στους χρήστες να παρακάμπτουν αυτό το μέτρο ασφαλείας, ικανοποιώντας την περιέργεια τους και έχοντας πλέον πρόσβαση σε ιδιωτικούς λογαριασμούς ως «αόρατοι θεατές», να καθιστούν το απόρρητο, όχι πια τόσο απόρρητο.  

Ποιο είναι το τίμημα όμως σε αυτό;

Οι εφαρμογές αυτές συνήθως παρουσιάζονται ως δωρεάν στην χρήση και συνήθως εκεί εντοπίζεται και ο ίδιος τους ο κίνδυνος. Όπως αναφέρει και ο Tom Kelly, ειδικός στον κυβερνοχώρο και Διευθύνων Σύμβουλος της IDX, μιας κορυφαίας υπηρεσίας αντιμετώπισης κλοπής ταυτότητας και δεδομένων, «Έχουμε γίνει τόσο αδιάφοροι στο να μην καταλαβαίνουμε ότι το απόρρητό μας τώρα είναι το κόστος της εγγραφής μας σε αυτά τα προϊόντα χωρίς προσφορά. Όταν ένα προϊόν είναι δωρεάν, αυτό σημαίνει ότι είσαι το προϊόν». Όπως γίνεται κατανοητό, το κόστος χρήσης αυτών των εφαρμογών που παρακάμπτουν το απόρρητο των ιδιωτικών λογαριασμών, στερεί και την ίδια την ιδιωτικότητα από εκείνους που τις χρησιμοποιούν. Εφαρμόζοντας συνήθως κακόβουλο λογισμικό, καταφέρουν να εκμαιεύουν τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών τους, πωλώντας τες αργότερα ή χρησιμοποιώντας τες σε τεχνικές εξαπάτησης άλλων όπως το phishing ή στην ίδια την κλοπή της ταυτότητας του χρήστη που διαχειρίζεται τον συγκεκριμένο λογαριασμό στην εφαρμογή αυτή.

Με δεδομένο τα παραπάνω, οτιδήποτε βρίσκεται στο διαδίκτυο δεν είναι πραγματικά ιδιωτικό, καθώς υπάρχουν τεχνικές παράκαμψης απορρήτου και αρκετές πιθανότητες ανά χρήστη, να πέσει θύμα hacking του προσωπικού του λογαριασμού, ιδιωτικού ή όχι. Και όπως αναφέρεται αρκετά συχνά, δεν τίθεται ζήτημα του εάν θα πέσει κάποιος θύμα hacking, αλλά το πότε.

Μία αρκετά τρομακτική σκέψη αλλά ταυτόχρονα, αρκετά σημαντική, εάν αναλογιστεί κάποιος πως όλα όσα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο υπόκεινται σε κίνδυνο διαρροής τους, επομένως είναι ιδιαίτερης σημασίας ο κάθε χρήστης να αναλογίζεται το πόσο σημαντικό είναι κάτι πριν προβεί στην δημοσίευση του. Τι θα συμβεί αν πέσει σε λάθος χέρια; Θα αποβεί μοιραίο εάν διαρρεύσει αυτή η πληροφορία γενικότερα στο διαδίκτυο πέρα από την εφαρμογή για την οποία δημιουργήθηκε; Θα με θέσει σε δύσκολη θέση εάν διαρρεύσει αυτή η φωτογραφία την οποία ανάρτησα; Είναι μερικές από τις ερωτήσεις που χρειάζεται να αναρωτηθεί ο οποιοσδήποτε, πριν προχωρήσει σε εθελούσια δημοσίευση των πληροφοριών του και φωτογραφιών του.

Επιπλέον, μία σημαντική παράμετρος στην ανάρτηση των δεδομένων μας στο διαδίκτυο καθώς και της ιδιωτικότητάς τους, είναι οι ίδιες οι κοινωνικές πλατφόρμες. Οι πληροφορίες που υπάρχουν στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Instagram, χρησιμοποιούνται και πωλούνται από τις ίδιες πλατφόρμες ως προσωπικά δεδομένα χρηστών, γεγονός που πλέον, έχει τεκμηριωθεί πλήρως.

Αυτό σας τρομάζει ή σας κάνει να θέλετε να αποστασιοποιηθείτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Δεν είναι απαραίτητο να σας τρομάζει. Μπορείτε ακόμη, να εφαρμόζετε άλλα μέτρα ασφαλείας με διαφορετικούς τρόπους, που μπορούν να ενισχύσουν το απόρρητο στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτετε.

Ξεκινώντας με:

  1. Μη χρησιμοποίηση προφανών κωδικών πρόσβασης: Η ζωή των επιτήδειων χρειάζεται να γίνεται πιο «δύσκολή» όχι πιο «εύκολη». Η χρήση δύσκολων κωδικών πρόσβασης που περιλαμβάνουν κεφάλαιά και πεζά γράμματα, αριθμούς καθώς και σύμβολα, θα δημιουργήσει ένα ακόμη μέτρο ασφαλείας στην διασφάλιση των λογαριασμών σας.
  2. Προσοχή με εφαρμογές που ζητούν πρόσβαση στην συσκευή σας: Χρειάζεται ιδιαίτερα προσοχή όταν παραχωρείτε άδειες στις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε, είτε αυτό είναι πρόσβαση στο μικρόφωνο, στην τοποθεσία, στην κάμερα, είτε τα αρχεία σας.
  3. Ενεργοποίηση ταυτοποίησης δύο παραγόντων: Ενισχύστε περισσότερο την ασφάλεια του λογαριασμού σας με την χρήση ταυτοποίησης δύο παραγόντων. Είναι σημαντικό να ενημερώνεστε πάντα για οποιαδήποτε σύνδεση που πραγματοποιείται στον λογαριασμό σας, γιατί κάποια στιγμή, μπορεί να μην είστε εσείς.

Πραγματοποιώντας όλα τα βήματα διασφαλίζεται η ασφάλεια ενός λογαριασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;  Όχι απαραίτητα. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό πως οτιδήποτε αναρτάται στο διαδίκτυο δεν είναι πραγματικά απόρρητο συνεπώς χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και επίβλεψη. Επομένως, εάν επιθυμείτε να έχετε λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα, ενημερωθείτε και λάβετε τα απαραίτητα αντίμετρα, μειώνοντας τον κίνδυνο εξαπάτησης ή διάρρευσης των δεδομένων σας.

Πηγή:

https://www.insidehook.com/internet/private-instagram-account-not-private