Social Media, Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Κι όμως, τα social media βλάπτουν ΚΑΙ τη σωματική υγεία!

Αναμφισβήτητα οι διαδραστικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Tik Tok και το Instagram αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας εκατομμυρίων παιδιών και εφήβων παγκοσμίως. Μάλιστα, έχουν εδραιωθεί τόσο πολύ, σε σημείο που οι χρήστες οδηγούνται σε πολύωρη ενασχόληση με τις εν λόγω πλατφόρμες. 

Απόρροια της συνεχούς παρακολούθησης χιουμοριστικών -ή και μη διαδραστικών βίντεο είναι η αποχαύνωση και σε ορισμένες περιπτώσεις ο εθισμός. Δεν είναι λίγα τα challenges που κυκλοφορούν σε αυτές τις σελίδες, προκαλώντας την εμμονή των νεαρών χρηστών σε αυτά, επιχειρώντας να βρίσκονται στο “επίκεντρο των εξελίξεων”, να είναι δηλαδή εντός της εκάστοτε μόδας.  

Μια μόδα που επιτάσσει την πλήρη αφοσίωση και την καταβολή προσπάθειας, ώστε να επιτευχθεί το “τέλειο”, αγνοώντας τις ολέθριες συνέπειες που ενδέχεται να επιφέρει στην υγεία των ατόμων. Είναι όμως, δυνατό να κλονιστεί, πέρα από την ψυχική και η σωματική υγεία όσων χρησιμοποιούν τις πλέον διαδεδομένες πλατφόρμες; Κι όμως, είναι.  

Ανεξαρτήτως των επικίνδυνων προκλήσεων που μπορούν να στοιχίσουν ακόμη και τη ζωή των παιδιών και των εφήβων, η υγεία του ατόμου μπορεί να πληγεί και με διαφορετικούς τρόπους. Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αύξηση του συνδρόμου Tourette. Πρόκειται για μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή, η οποία συνοδεύεται από πολλαπλά κινητικά και φωνητικά τικ. 

Ως τικ νοείται οποιαδήποτε ξαφνική, ταχεία, άσκοπα επαναλαμβανόμενη και στερεοτυπική σύσπαση κινητικών ή φωνητικών μυών. Ίσως ακούγεται παράδοξο, αλλά το συγκεκριμένο σύνδρομο δύναται να προκληθεί από φαινομενικά ακίνδυνα και ευχάριστα βίντεο στο Tik Tok. Την εμμονική διάθεση των νέων να ανταπεξέλθουν σε οποιαδήποτε πρόκληση βρίσκεται στο προσκήνιο, έρχεται να επισφραγίσει η διαταραχή του νευρικού συστήματος, γνωστή ως Tourette.    

Μεγάλη ανησυχία για την επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει προκληθεί σε εξειδικευμένους ιατρούς που ασχολούνται με τις κινητικές διαταραχές, καθώς το συγκεκριμένο σύνδρομο φαίνεται να αυξάνεται σε νέους χωρίς υποκείμενα νοσήματα, οι οποίοι όμως, έχουν κάτι κοινό… την αγάπη τους για το Tik Tok!   

Ίσως ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης για αυτά τα άτομα είναι η γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία, μαθαίνοντας να διαχειρίζονται καλύτερα την παρουσία τους στα social media. Αυτή η μέθοδος μπορεί να λειτουργήσει και στην πρόκληση των διατροφικών διαταραχών, που επίσης δύναται να εμφανιστούν έπειτα από υπερβολική ενασχόληση με τα social media.   

Πρόκειται για διαφορετικού είδους διαταραχή, η οποία όμως μπορεί εξίσου να βλάψει την υγεία των ατόμων. Η επιρροή των social media είναι περισσότερο άμεση σε αυτή την περίπτωση, συγκριτικά με το σύνδρομο Tourette, ενώ οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των νέων δεν αργούν να φανούν.  

Μέσω των άφθονων προτύπων που προβάλλονται, δημιουργούνται στερεοτυπικές αντιλήψεις για το πώς πρέπει να είναι ένα ανθρώπινο σώμα για να είναι ωραίο και ελκυστικό, παραβλέποντας τον αντίκτυπο που κάτι τέτοιο μπορεί να έχει στην ψυχοσύνθεση και εν τέλει στη σωματική υγεία του νέου που επηρεάζεται. 

Φυσικά, υπάρχουν κι άλλοι εκλυτικοί παράγοντες που μπορούν να συνδυαστούν με τις προαναφερθείσες ασθένειες. Επ’ ουδενί δεν εννοείται να μην γίνεται χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, απλώς επισημαίνεται μια περισσότερο κριτική ματιά στα πράγματα και σαφέστατα, μια ρύθμιση της χρονικής διάρκειας της δραστηριοποίησης σε αυτά, προς αποφυγήν και του εθισμού που μπορεί να οδηγήσει τους χρήστες σε πιο σκοτεινά μονοπάτια!  

Πηγές :

protothema.gr

news247.gr