Cyber Crime, Απάτες, Κρυπτονομίσματα

Ιταλικές και πορτογαλικές Αρχές ξεσκέπασαν απάτη με κρυπτονομίσματα

Η Europol σε συνεργασία με την ιταλική και πορτογαλική αστυνομία έφερε καίριο χτύπημα σε εγκληματική οργάνωση που διενεργούσε απάτες με κρυπτονομίσματα. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν έφοδοι από τις 21 έως τις 27 Μαΐου σε οικήματα στις Γαλλία, Ιταλία και Ρουμανία. Κατά τη διάρκεια αυτών, έγιναν 11 προσαγωγές, ανάμεσα στις οποίες συνελήφθη και ο ΄΄εγκέφαλος΄΄ πίσω από τις συγκεκριμένες απάτες. Επιπλέον, κατασχέθηκαν πολλές ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα και κρυπτονομίσματα. Τέλος, στην επιχείρηση συμμετείχαν και επίλεκτα σώματα από την Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και την Ελβετία.

Η εγκληματική οργάνωση πίσω από τις απάτες στόχευε εκατομμυριούχους που ήθελαν να επενδύσουν ή να πωλήσουν ακίνητα. Εν συνεχεία, διοχέτευαν τα χρήματα σε δυο ξεχωριστά εγκληματικά δίκτυα, που με τη σειρά τους στρατολογούσαν άτομα (money mules, ή ΄΄βαποράκια΄΄), τα οποία λάμβαναν τα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Οι money mules, είτε τα μετέφεραν σε διαφορετικό λογαριασμό, είτε τα έβγαζαν από την τράπεζα, δίνοντας τα σε τρίτους, κρατώντας προμήθεια για τις υπηρεσίες τους. Στην περίπτωση αυτή, γίνεται αντιληπτό πως οι κύριοι θύτες δεν κατείχαν τις κατάλληλες τεχνικές γνώσεις, ώστε να ΄΄ξεπλύνουν΄΄ τα παράνομα κέρδη τους, τα οποία ξεπερνούσαν τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Για τον λόγο αυτό, ΄΄προσελήφθησαν΄΄ και εξωτερικοί συνεργάτες για την επιτυχή ολοκλήρωση των απατών (crime-as-a-service).

Οι Αρχές ερευνούσαν την παραπάνω υπόθεση για 2 χρόνια, καθώς αποτελεί μια ιδιαίτερα περίπλοκη περίπτωση. Οι εγκληματίες αποτελούν μέλη οικογενειών με καταγωγή από τα Βαλκάνια, με τόπο διαμονής τη Γαλλία. Ωστόσο, η ανάλυση των κινήσεων των κρυπτονομισμάτων συνέδεσε τα δυο εγκληματικά δίκτυα με τους κυρίως υπαίτιους. Η απάτη πήγαινε ως εξής: ο θύτης έρχεται σε επαφή με το υποψήφιο θύμα, το οποίο επιθυμεί να επενδύσει ή να προχωρήσει σε πωλήσεις ακινήτων. Οι εγκληματίες κέρδιζαν την εμπιστοσύνη των θυμάτων, υποδυόμενοι τους εργαζομένους σε μεγάλα παγκόσμια funds. Τα θύματα, αφού ολοκλήρωναν τη διαδικασία, λάμβαναν τα χρήματα τους σε κρυπτονομίσματα. Στη συνέχεια, οι απατεώνες έκλειναν συναντήσεις με τους επενδυτές σε πολυτελή ξενοδοχεία και εστιατόρια, και τους έπειθαν να κατεβάσουν εφαρμογές για την καλύτερη χρήση των κρυπτονομισμάτων. Με τη συμμετοχή των εξωτερικών συνεργατών που αναφέρθηκαν παραπάνω, οι απατεώνες έπαιρναν πλήρως τον έλεγχο των εφαρμογών αυτών και, κατ’ επέκταση, των κρυπτονομισμάτων.

Η συνεργασία και η συνεχής επικοινωνία των εμπλεκόμενων Αρχών οδήγησαν τελικά στην εξάρθρωση των δικτύων που λάμβαναν μέρος στις απάτες και την εξεύρεση των money mules. Ακολούθως, η Europol δημιούργησε την καμπάνια με τίτλο #DontBeaMule, ώστε να ενημερώσει τον κόσμο σχετικά με το συγκεκριμένο trend. Σκοπός της δράσης είναι να επικοινωνήσει στο κοινό τη δράση των money mules, ποιους στοχεύουν και ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια. Τα κρυπτονομίσματα αποτελούν κάτι πολύ καινούριο για τους περισσότερους. Τα μεγάλα κέρδη των προηγούμενων χρόνων και η μη διαμεσολάβηση τραπεζών στις συναλλαγές τα καθιστούν μια πολύ ενδιαφέρουσα ασχολία, κυρίως για τους νέους. Σε μια εποχή που το γρήγορο και εύκολο κέρδος έχει κατακλύσει τις ζωές μας, η δημοτικότητά τους έχει εκτοξευθεί. Όμως, υπάρχουν και πολλοί απατεώνες που θέλουν να εκμεταλλευθούν την επιθυμία ανθρώπων να πλουτίσουν, είτε μέσω επενδύσεων, είτε μέσω κρυπτονομισμάτων. Οι υποθέσεις διαφόρων Ponzi schemes (η πιο γνωστή είναι αυτή της Wind Media) συνηγορούν υπέρ των παραπάνω.

Πηγή:

https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/crackdown-money-mule-service-providers-laundering-over-eur-10-million