Social Media, Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο, Συμπεριφορά, Τεχνολογία

Ηλικιωμένοι και διαδίκτυο: μια σχέση που δοκιμάζεται συνεχώς

Αποτελεί γεγονός, πως τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένη η χρήση του διαδικτύου μέσω ιστοσελίδων, εφαρμογών κ.ά. από τους ηλικιωμένους. Πριν ακόμη από την έξαρση της πανδημίας COVID -19 (στη διάρκεια της οποίας, λόγω του αυτοπεριορισμού, παρατηρείται μεγιστοποίηση χρήσης του ίντερνετ ανεξαρτήτως ηλικίας), πολλές είναι οι περιπτώσεις ηλικιωμένων ατόμων, τα οποία εμφανίζονται πλήρως ενημερωμένα στο κομμάτι της χρήσης του διαδικτύου.  Η πρόσβασή τους φυσικά και εξαρτάται από πολλαπλούς παράγοντες, όπως είναι το εισόδημά τους, ο τόπος κατοικίας τους, η αντίληψή τους και η ικανότητά τους για εκμάθηση νέας τεχνολογίας σε συνδυασμό με τη βοήθεια από το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον κ.ά.

Αρκετά είναι τα θετικά αυτής της εξοικείωσης με το διαδίκτυο, γεγονός που διαπιστώνω και προσωπικά από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μου, στις διάφορες ασχολίες τους, ( π.χ εικόνες κεντημάτων σε Pinterest), κάθε φορά εκπλήσσομαι με την ταχύτητα που μαθαίνουν και εξελίσσονται στο κομμάτι της τεχνολογίας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν ελλοχεύουν εξίσου κίνδυνοι και καταστάσεις που εκμεταλλεύονται αρκετοί επίδοξοι άνθρωποι (απατεώνες, χάκερς κλπ).

Οφέλη

  • Διευκόλυνση καθημερινών αναγκών (πληρωμές μέσω e-banking, διαχείριση τραπεζικών λογαριασμών, κανονισμός ιατρικών ραντεβού κ.α.).
  • Ενημέρωση για την καθημερινότητα, εύρεση συμβουλών για οποιοδήποτε θέμα, αγορά βιβλίων, παρακολούθηση ταινιών κ.ά.
  • Επικοινωνία μέσω social media με συγγενείς και φίλους, πρόκειται για “γέφυρες” επικοινωνίας, σε οποιαδήποτε περιοχή και αν βρίσκεται ο καθένας.
  • Νιώθουν χρήσιμοι και όχι αποκλεισμένοι, επιδρώντας έτσι θετικά στην ψυχολογία τους ειδικά σε περιόδους περιορισμού και μοναξιάς.

Κίνδυνοι

  • Σύγχυση λόγω πληθώρας πληροφοριών που εμφανίζει το ίντερνετ, φόβος για ελλιπή κατανόηση.
  • Στοχοποιούνται πολλές φορές από απατεώνες (π.χ λογαριασμοί ψεύτικων εταιρειών, ψεύτικα προφίλ ιατρών κ.ά.), οι οποίοι επιθυμούν τον αποπροσανατολισμό τους με σκοπό να αποκομίσουν κέρδος από ανυποψίαστους ηλικιωμένους.
  • Ορισμένες φορές λόγω απειρίας, βιασύνης, κούρασης ή ελλιπής ενημέρωσης ενδέχεται να πατήσουν links (προερχόμενα από χακαρισμένους λογαριασμούς φίλων τους), να ανοίξουν περίεργα e-mails, τα οποία ζητούν την συμπλήρωση προσωπικών στοιχείων, ενώ πρόκειται για ιούς που στοχεύουν στην υποκλοπή δεδομένων για οικονομικά και άλλα οφέλη.

Τί πρέπει να γίνει;

Απαιτείται ενημέρωση των ηλικιωμένων και ευαισθητοποίηση των χρηστών οποιασδήποτε ηλικίας σε γενικό πλαίσιο, διότι όλοι ενδέχεται να βρεθούμε σε παρόμοιες καταστάσεις, απλώς η άγνοια και απειρία είναι εκείνα τα στοιχεία που συνήθως καθιστούν τους ηλικιωμένους πιο “ευαίσθητους” σε θέματα υποκλοπής στοιχείων και χρημάτων. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, πρέπει να υπάρχουν κάποια ειδικά προγράμματα που καθοδηγούν, μαθαίνουν στους ηλικιωμένους με σωστό και μεθοδευμένο τρόπο την χρήση του διαδικτύου. Αυτά τα προγράμματα, μπορούν να εντοπιστούν είτε διαδικτυακά σε ορισμένους ιστότοπους (BBC-Website, Microsoft κ.ά.), με συγκεκριμένες οδηγίες, είτε πρόκειται για τοπικές και δημοτικές πρωτοβουλίες που συνεργάζονται με διάφορους φορείς και οργανισμούς, κερδοσκοπικούς  και μη, οργανώνοντας ημερίδες που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ηλικίες με απλό και κατανοητό περιεχόμενο. Επιπλέον, η συνεχής κοινοποίηση στα μέσα δικτύωσης θα μπορούσε να βοηθήσει, όπως και η προβολή παρόμοιων θεμάτων στις καθημερινές ειδήσεις της τηλεόρασης, που συνήθως δεν παραλείπονται από το κοινό. Τέλος, καλό θα ήταν και ο καθένας από εμάς να συνέβαλε με τον δικό του τρόπο, βοηθώντας τις γιαγιάδες μας, τους παππούδες μας και οποιονδήποτε γνωρίζουμε πως χρήζει βοηθείας και να μην ξεχνάμε πως εκείνοι ήταν που μας έμαθαν πολλές φορές να κάνουμε αυτονόητα πράγματα που φάνταζαν ακατόρθωτα στα άμαθα παιδικά μας μυαλά.

Η πρόληψη, είναι η καλύτερη αντιμετώπιση.. Μη διστάσεις να βοηθήσεις και να ενημερώνεις τους συνανθρώπους σου. Επίμενε και ας μην είναι ολοφάνερη η “κραυγή” που σε ζητά για καθοδήγηση!

Πηγή: https://el.tipsandtrics.com/top-6-websites-help-senior-citizens-obtain-basic-internet-757799