Το ηλεκτρονικό ψάρεμα ή phishing αποτελεί μια μορφή κυβερνοεγκλήματος, κατά το οποίο τα θύματα λαμβάνουν ένα email, ένα sms ή μια τηλεφωνική κλήση από κάποιον που ισχυρίζεται πως συνεργάζεται με κάποιο νόμιμο φορέα και επιχειρεί να παρασύρει τα άτομα να μοιραστούν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως στοιχεία τραπεζικών καρτών και διαδικτυακούς κωδικούς. Ένα ιδιαίτερα συνηθισμένο παράδειγμα είναι ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο φαίνεται πως προέρχεται από κάποια τράπεζα, αλλά περιέχει κακόβουλα links με στόχο την απόσπαση προσωπικών πληροφοριών.
Σύμφωνα με την έκθεση του FBI για το διαδικτυακό έγκλημα, το 2020 το phishing είχε τα περισσότερα θύματα από κάθε άλλης μορφής κυβερνοέγκλημα. Φυσικά ανάμεσα στα θύματα υπήρξαν και παιδιά.
Ενημέρωση παιδιών για το ηλεκτρονικό ψάρεμα
Τα παιδιά οφείλουν να γνωρίζουν τους πολλούς κινδύνους του διαδικτύου και οι γονείς πρέπει να προωθούν την υιοθέτηση μιας επιφυλακτικής στάσης από τα παιδιά, όταν αυτά χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες διαδικτυακής επικοινωνίας. Τα παιδιά χρειάζεται να γνωρίζουν τι ακριβώς είναι το ηλεκτρονικό ψάρεμα, ώστε να μην εμπιστεύονται κάθε μήνυμα ή κλήση που λαμβάνουν.
Ωστόσο, οι δράστες του phishing αξιοποιούν πλέον ιδιαίτερα πειστικούς τρόπους εξαπάτησης, οι οποίοι μπορούν να παρασύρουν ακόμα και τους πιο προσεκτικούς ενήλικες, πόσο μάλλον ένα παιδί.
“Σκέψου πριν κάνεις κλικ” ή “ρώτησέ με πριν κάνεις κλικ ή το ανοίξεις” είναι παραδείγματα συμβουλών που μπορούν να αποβούν πάρα πολύ βοηθητικές στην νοοτροπία που πρέπει να έχει ένα παιδί όταν πλοηγείται στο διαδίκτυο.
Συμβουλές για την αναγνώριση του ηλεκτρονικού ψαρέματος
Πολλές φορές η απλή ενημέρωση και εξήγηση των επιθέσεων phishing και των συνεπειών τους δεν είναι αρκετές για ένα παιδί.
Αξιοποιώντας έναν πιο παραστατικό τρόπο, οι γονείς μπορούν να παρουσιάσουν τους δράστες ως “ληστές”, οι οποίοι “ψαρεύουν” θύματα. Μπορούν επίσης να γράψουν σε μία λίστα τα μέρη στα οποία συχνάζουν αυτοί οι “ληστές”, όπως στο email, στα sms, στα μηνύματα στο Facebook, το Instagram, το TikTok, το Twitter, το WhatsΑpp, καθώς και στις πλατφόρμες των online παιχνιδιών, με την οδηγία να μην κάνουν κλικ τα παιδιά σε μηνύματα αγνώστων που λαμβάνουν εκεί.
Αντίστοιχα, είναι χρήσιμη η δημιουργία μιας λίστας με τίτλο “ΣΤΑΜΑΤΑ! ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΚΛΙΚ!” οι οποία θα αναφέρει τα προειδοποιητικά σημάδια μιας απόπειρας ηλεκτρονικού ψαρέματος όπως:
- Το μήνυμα δεν απευθύνεται σε εσένα με το όνομα σου
- Υπάρχουν ορθογραφικά λάθη και η μορφοποίηση του κειμένου είναι κάπως περίεργη
- Το μήνυμα περιέχει επισυναπτόμενα αρχεία
- Δεν αναγνωρίζεις ποιος είναι ο αποστολέας
- Το περιεχόμενο είναι τρομακτικό ή σε κάνει να νιώθεις άβολα
- Ζητάει προσωπικές πληροφορίες
- Περιέχει περίεργα links
Τέλος, καθώς τα περισσότερα άτομα λαμβάνουν κάποια στιγμή ένα μήνυμα απόπειρας phishing, θα ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό οι γονείς να το δείξουν στο παιδί τους, παρουσιάζοντας έτσι με ένα άμεσο, απτό παράδειγμα όλους τους υπαρκτούς κινδύνους.
Πηγή: https://www.euro2day.gr/

Volunteer Team
