Απάτες, Ασφάλεια διαδικτύου

Ηλεκτρονικές απάτες τα Χριστούγεννα | Πως να τις αποφύγετε

Κατά τη περίοδο των Χριστουγέννων, η επισκεψιμότητα των διαδικτυακών ιστοσελίδων που τρέχουν τα καταστήματα ρούχων, κοσμημάτων, παιχνιδιών και διαφόρων άλλων ειδών, αυξάνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η επιλογή δώρων για τα αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά και η αγορά προϊόντων για εμάς τους ίδιους, μας οδηγεί στο να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα. Επίσης, τείνουμε να χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολύ περισσότερο, αφού κατά τη περίοδο των διακοπών, έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο και επιθυμούμε να επικοινωνούμε πιο συχνά με τους φίλους και τους συγγενείς μας. Η αυξημένη χρήση του διαδικτύου στις γιορτές, δίνει την ευκαιρία στους χάκερ να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και να αποκτούν πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα. Συχνά το κάνουν αυτό στοχεύοντας άτομα και επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας απάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να βλάψει τη συσκευή μας ή να αφήσει έναν χάκερ να εισέλθει. 

Το National Cyber Security Center, όπου έχει την έδρα του στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει σκοπό την ενημέρωση, την προστασία και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με θέματα που αφορούν το διαδίκτυο, προτείνει τρόπους που μπορούμε να χρησιμοποιήσετε για να αποφύγετε τους παραπάνω κινδύνους:

  • Δημιουργήστε έναν ισχυρό και ξεχωριστό κωδικό πρόσβασης για το email σας, και κατά τη δημιουργία νέου λογαριασμού σε ιστοτόπους. Συγκεκριμένα, για το email σας θα ήταν καλό να χρησιμοποιείτε διαφορετικό κωδικό από τις άλλες ιστοσελίδες. Αυτό θα το καταστήσει δύσκολο για κάποιον να το ‘σπάσει’ ή να το μαντέψει.
  • Δημιουργήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης χρησιμοποιώντας 3 τυχαίες λέξεις. Με αυτό τον τρόπο θα είναι πιο εύκολο να το θυμάστε. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιείτε νούμερα και σύμβολα.
  • Θα πρέπει επίσης να προστατεύσετε άλλους σημαντικούς λογαριασμούς σας, όπως τραπεζικούς λογαριασμούς ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάνοντας συνεχώς διαδικτυακές συναλλαγές μέσω των τραπεζικών εφαρμογών, καθίσταται αναγκαία η προστασία των λογαριασμών αυτών.
  • Αποθηκεύστε τους κωδικούς πρόσβασης στο πρόγραμμα περιήγησής σας, καθώς έτσι μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι δεν θα χάσετε ή δεν θα ξεχάσετε τους κωδικούς σας, αλλά και σας προστατεύει από επικίνδυνους και ψεύτικους ιστότοπους.
  • Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA). Βοηθάει στο να εμποδίσετε τους χάκερ να εισέλθουν στους λογαριασμούς σας, ακόμα κι αν έχουν τον κωδικό πρόσβασής σας.
  • Να ενημερώνετε τις συσκευές σας συχνά. Τα μη ενημερωμένα λογισμικά, οι εφαρμογές και τα λειτουργικά συστήματα περιέχουν αδυναμίες καθιστώντας τη πρόσβαση τους πιο εύκολη στους χάκερ. Ενεργοποιήστε τις αυτόματες ενημερώσεις στα κινητά, τα τάμπλετ και τους υπολογιστές σας, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να το θυμάστε κάθε φορά.
  • Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας. Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε την αυτόματη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και με αυτό το τρόπο θα έχετε πάντα αποθηκευμένη μια πρόσφατη έκδοση των πληροφοριών σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε πιο γρήγορα τα δεδομένα σας, εάν χαθούν ή κλαπούν.

Χρησιμοποιώντας πιο τακτικά τις παραπάνω μεθόδους, μπορούν να προληφθούν αρκετοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν κατά τη πλοήγηση μας στο διαδίκτυο. Οι διαδικτυακές αγορές γίνονται με αυτό το τρόπο πιο ευχάριστες και λιγότερο αγχωτικές για όσους προσπαθούν να προετοιμαστούν για τις Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες εκδηλώσεις και για όσους αναζητούν δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Πηγήncsc.gov.uk