Τεχνολογία

Η τεχνολογία δεν θα αντικαταστήσει τον καλλιτέχνη!

Γράφει η Άννα Στάση, μαθήτρια Λυκείου

Στην σημερινή εποχή η τεχνολογία έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής μας, κοινωνικούς, πολιτικούς μέχρι και τους ψυχαγωγικούς. Και βέβαια έχει διεισδύσει ακόμη και μέσα στην τέχνη.

Στο παρελθόν, όταν κάποιος σκεφτόταν την λέξη τέχνη, οι εικόνες που θα έρχονταν στο μυαλό του θα ήταν πινέλα, μπογιές, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, αγάλματα, έργα διάσημων ζωγράφων όπως του Picasso, του Van Gogh, του Leonardo da Vinci. Η εξέλιξη όμως της τεχνολογίας έχει παίξει καταλυτικό ρόλο τόσο στη διάδοση της τέχνης, όσο και στην εξέλιξη της.

Τα έργα κάθε καλλιτέχνη από όλον τον κόσμο, μπορούν να αναρτηθούν στο διαδίκτυο και να γίνουν viral μόνο μέσα σε λίγα λεπτά. Οι καλλιτέχνες δεν περιορίζονται μόνο στο κοινό που θα επισκεφθεί μια γκαλερί για να δει τα έργα τους, κοινό τους πια είναι όλος ο κόσμος. Από την άλλη μεριά, το κοινό μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση στα έργα κάθε καλλιτέχνη, να πάρει διαφορετικά μηνύματα, να εμπνευστεί από διαφορετικούς τρόπους σκέψης, διαφορετικές οπτικές, να διαλέξει αυτά που προτιμά, να εκπαιδευτεί και να δημιουργήσει. Αυτή είναι η δύναμη του διαδικτύου.

Όμως η τεχνολογία δεν έχει απλά συνεισφέρει στη διάδοση της τέχνης. Η τεχνολογία έχει γίνει μέρος της τέχνης. Σήμερα όταν μιλάμε για τέχνη, συμπεριλαμβάνουμε και την ψηφιακή τέχνη. Με τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), μέσω ενός κώδικα, μπορεί ο καθένας μας να δημιουργήσει αυτόματα τις δικές του πρωτότυπες εικόνες. Τα εργαλεία αυτά είναι εύκολα προσβάσιμα σε όλο τον κόσμο, καθώς βρίσκονται μέσα στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να επιτρέπουν στον καθένας μας να εκφραστεί και να παράγει τέχνη!

Αυτό το πάντρεμα της τεχνολογίας με την τέχνη, η δυνατότητα του κάθε ανθρώπου να νιώσει καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει πολλές αντιδράσεις. Πολλοί παραδοσιακοί καλλιτέχνες αλλά και άνθρωποι που δεν ανήκουν στον χώρο των Τεχνών δεν θεωρούν ένα έργο τέχνης που έχει δημιουργηθεί με κώδικα ισάξιο με ένα έργο τέχνης “χειροποίητο”. Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο του 2022 διεξήχθη ένας διαγωνισμός “Καλών Τεχνών” στο Κολοράντο των ΗΠΑ, όπου ο Jason M. Allen συμμετείχε με έναν πίνακα ζωγραφικής που δημιούργησε μέσω μίας εφαρμογής, με το όνομα Midjourney, στον υπολογιστή. Ο πίνακας του με τίτλο “Théâtre D’opéra Spatial” πήρε το πρώτο βραβείο! Αυτό το γεγονός όμως προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στον χώρο των Καλών Τεχνών . Πολλοί τον υποστήριξαν, αλλά και πολλοί θεώρησαν άδικο ένας πίνακας τεχνητής νοημοσύνης να κερδίσει το πρώτο βραβείο. Ο Allen απάντησε στους ανθρώπους με το εξής: “Αυτό δεν θα σταματήσει. Η τέχνη έχει πεθάνει. Τελείωσε. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει κερδίσει. Οι άνθρωποι έχασαν.”

Όσο και εάν διχάζει αυτό το πρώτο βραβείο, είναι γεγονός! Οι εποχές έχουν αλλάξει, η τεχνολογία εξελίσσεται με πολύ γοργό ρυθμό και δεν θα σταματήσει να εξελίσσεται, για αυτό καλό είναι όλοι να προσαρμοζόμαστε σε αυτό. Πίνακες, γλυπτά που παράγονται με ΑΙ θα εκτίθενται όλο και πιο συχνά. Αυτό δεν σημαίνει ότι η τέχνη χάνει την αξία της.

Η τεχνολογία δεν θα αντικαταστήσει τον καλλιτέχνη, εξάλλου η δημιουργικότητα είναι ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Ο καλλιτέχνης μπορεί να συνδυάσει τη δική του έμπνευση, τα δικά του συναισθήματα, τις δικές του ικανότητες, με τις δυνατότητες που του παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη και να δημιουργήσει έργα σύγχρονα και καινοτόμα που να έχουν μεγαλύτερη απήχηση στους νέους από τα παραδοσιακά έργα τέχνης, να τους ευαισθητοποιήσουν, να τους συγκινήσουν, να τους προβληματίσουν, να τους αφυπνίσουν.

Πηγή: www.nytimes.com