COVID-19, Απάτες, Διαδίκτυο

Η ψηφιακή υγεία απειλείται περισσότερο κατά τη πανδημία

Στις μέρες μας η ασφαλής πλοήγηση και χρήση του διαδικτύου αποτελεί μείζον ζήτημα, καθώς έχει καταντήσει «προέκταση του χεριού» λόγω της πανδημίας. Έτσι, η συχνότερη αυτή εντρύφηση με το διαδίκτυο προκάλεσε τη φαντασία των επιτήδειων αγυρτών στην εξαπάτηση για επίκαιρα θέματα. Έχουν καταγραφεί αστρονομικά ποσοστά παραβιάσεων των δεδομένων σε ιατρικές μονάδες του εξωτερικού, κάτι που οφείλει να παρακινήσει τους οργανισμούς στην εφαρμογή ισχυρότερων μέτρων προστασίας των εργαζομένων και των δικτύων τους.

Οι οργανισμοί υγείας είναι οι μεγαλύτεροι στόχοι σε περιόδους υγειονομικών κρίσεων και οι ήδη ισχύοντες δικλείδες ασφαλείας που χρησιμοποιούν έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικοί. Οι περισσότερες συνεδρίες με τους ασθενείς γίνονται μέσα από πλατφόρμες όπως το Zoom, Skype και FaceTime κάτι που καθιστά τρωτούς όλους τους συμμετέχοντες. Η ευαλωτότητα αυτή οφείλεται εν μέρει στη χρήση απαρχαιωμένου λογισμικού για τον έλεγχο των ιατρικών συσκευών μέσα στα νοσοκομεία, μιας και το Ίντερνετ των Πραγμάτων αξιοποιείται ευρέως για την αποθήκευση ή παρακολούθηση των στοιχείων των ασθενών.

Η πρόσβαση στα στοιχεία των ασθενών αποτελεί τη πιο κερδοφόρα επιχείρηση για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου, καθώς οι πληροφορίες αυτές αξίζουν 10 με 20 φορές περισσότερο από τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών, με σημείο πώλησης το dark web. Οι παραβιάσεις αυτές εκθέτουν τη σχέση γιατρού και ασθενή, ενώ δυσχεραίνουν τη παροχή ιατρικής βοήθειας στο κοινό, με αντίκτυπο στα οικονομικά και τη φήμη του νοσοκομείου.

Σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο, οι περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν εξ αποστάσεως και περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στο σπίτι ή είναι άνεργοι λόγω της κατάστασης, κάτι που επιβαρύνει τη ψυχική τους υγεία και προκαλεί άγχος και μια γενικότερη ανησυχία. Οι απατεώνες πατάνε πάνω σε αυτό με την αποστολή ψεύτικων μηνυμάτων ή τη δημιουργία ιστοσελίδων που μιμούνται τις κρατικές αρχές. Έτσι, παρατηρούνται φαινόμενα εξαπάτησης από υποκλοπή στοιχείων μέχρι τη δωρεά για ψεύτικους φιλανθρωπικούς σκοπούς. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, για τη διαφύλαξη των χρημάτων και των προσωπικών στοιχείων τους καθενός να γίνεται έλεγχος του αποστολέα των ύποπτων αυτών μηνυμάτων και των συνδέσμων που είναι συνημμένοι σε αυτά καθώς επίσης να διασταυρώνονται οι πληροφορίες πριν τη δωρεά χρημάτων σε φιλανθρωπικές δράσεις.

Υπάρχουν, ωστόσο, πρακτικές τεχνικές για τη μετρίαση ή την αποτροπή των ηλεκτρονικών επιθέσεων. Όσοι δουλεύουν από το σπίτι καλούνται να:

  • Χρησιμοποιούν εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN).

Έτσι εξασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα και η ακεραιότητα του χρήστη, ενώ επιτρέπει την ασφαλέστερη πλοήγηση στο διαδίκτυο.

  • Ενεργοποιούν τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA).

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ασφαλέστερη είσοδος και επικοινωνία με το δίκτυο της εταιρίας, ενώ αποτρέπει τη κλοπή στοιχείων με τη μέθοδο ωμής βίας.

  • Ανανεώσουν τo anti-malware και το λογισμικό όλων των συσκευών τους.

Έτσι θα μπορούν να είναι λιγότερο ευάλωτοι σε επιθέσεις έχοντας τη τελευταία έκδοση της συσκευής τους.

  • Διαχωρίσουν το δίκτυο ανάλογα με τις συσκευές.

Σε περίπτωση που υπάρξει ηλεκτρονική επίθεση, η διαίρεση αυτή αποτρέπει τη διακινδύνευση όλων των συσκευών που είναι συνδεδεμένες σε αυτό.

  • Εκπαιδευτούν σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας.

Η ευαισθητοποίηση των εργαζομένων σε θέματα κυβερνοασφάλειας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο από κακόβουλες ηλεκτρονικές ενέργειες προς τους ίδιους αλλά και την εταιρία.

Καθώς η κοινωνία εξαρτάται ολοένα και περισσότερο στη τεχνολογία, γίνεται αυτομάτως περισσότερο ευάλωτη στο ηλεκτρονικό έγκλημα. Για να επιβιώσει η μαύρη ηλεκτρονική αγορά και το έγκλημα, η διαφθορά προσαρμόζεται και επενδύει σε νέες τεχνικές οι οποίες μάλιστα λόγω οικονομικών και εκπαιδευτικών ελλειμάτων καρποφορούν. Αντίστοιχα η κοινωνία γνωρίζοντας τον εχθρό  και τις καινούριες του τακτικές οφείλει να αμυνθεί με τα κατάλληλα μέσα. Καλώς ή κακώς, η ψηφιακή εποχή γίνεται ολοένα και πιο χειροπιαστή και εφόσον η καθημερινότητα αποκτά και μια ψηφιακή πλευρά, είναι πρέπον να προστατεύεται καταλλήλως.

Πηγές: jmir.org

onlinelibrary.wiley.com