Οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν να ενεργούμε με νέους τρόπους. Η ψηφιακή εποχή συνεχώς αλλάζει την καθημερινότητα των ανθρώπων αφού όλα γίνονται ψηφιακά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των παράνομων ενεργειών όπως η πορνογραφία σε ιστοσελίδες.
Δεν υπάρχει γενικός ορισμός του “τι είναι πορνογραφία;”, αφού εξαρτάται από τις κοινωνικές, πολιτιστικές και πολιτικές αξίες σε κάθε δεδομένη στιγμή και τόπο. Ο ορισμός με βάση τα αποτελέσματά της (δηλαδή το γεγονός ότι είναι επιβλαβής για τις γυναίκες) είναι προβληματικός σε ένα κλίμα όπου ορισμένες γυναίκες παράγουν και καταναλώνουν ενεργά πορνό με τρόπο που δεν θεωρούν επιβλαβή ή εξευτελιστικό αλλά και επειδή αντίστοιχα μπορεί να είναι επιβλαβής για τους άντρες. Οι προσπάθειες να οριστεί η πορνογραφία ως προς το ποιος την χρησιμοποιεί, είναι επίσης περίπλοκο. Η κοινή άποψη ότι η πορνογραφία είναι κάτι που παρακολουθείται κυρίως από άνδρες περιπλέκεται από την αυξημένη κατανάλωση πορνό από γυναίκες. Όπως σημειώνει η Feona Attwood, οι σεξουαλικές εικόνες που κάποτε θεωρούνταν πορνογραφικές είναι πλέον συνηθισμένες στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης.
Πλέον οι σύγχρονες φεμινιστικές κριτικές ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τα περιγράμματα των προηγούμενων συζητήσεων, αλλά εξετάζουν επίσης εάν η τεχνολογία έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και χρησιμοποιούμε τέτοιο περιεχόμενο.
Επιπλέον, είναι αναγκαίο να αναφερθεί πως η εφεύρεση φορητών ψηφιακών συσκευών όπως οι υπολογιστές tablet και τα κινητά τηλέφωνα έχουν καταστήσει πολύ δύσκολη την επίβλεψη της πρόσβασης σε ψηφιακό περιεχόμενο μεταξύ ανηλίκων. Τώρα, οι ανήλικοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό απλώς πλαστογραφώντας την ταυτότητά τους και το πιο σημαντικό, την ηλικία τους, γεγονός το οποίο μπορεί να έχει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο.
Η πορνογραφία μπορεί να μετατοπίσει τα σεξουαλικά ενδιαφέροντα, συμπεριφορές και σχέσεις. Διαμορφώνει «σεξουαλικά σενάρια», παρέχοντας μοντέλα συμπεριφοράς και καθοδηγώντας τις σεξουαλικές προσδοκίες. Είναι γεγονός ότι διδάσκει σεξιστικές και σεξουαλικά αντικειμενοποιημένες απόψεις για το φύλο και την σεξουαλικότητα. Για παράδειγμα, σε μια πειραματική μελέτη μεταξύ νεαρών ανδρών στη Δανία, η έκθεση σε μη βίαια πορνογραφία οδήγησε σε λιγότερο ισότιμες συμπεριφορές και υψηλότερα επίπεδα εχθρικού σεξισμού, ενώ σε μια μελέτη μεταξύ των εφήβων στις ΗΠΑ, η αυξημένη χρήση πορνογραφίας προέβλεψε περισσότερες σεξιστικές συμπεριφορές για τις γυναίκες τα επόμενα χρόνια. Ακόμη, διδάσκει δυστυχώς βίαιες στάσεις και συμπεριφορές τόσο σε εφήβους όσο και σε ενήλικες.
Δεδομένων των αλλαγών που συνδέονται με τις τεχνολογικές εξελίξεις, το πορνογραφικό υλικό είναι εύκολα προσβάσιμο μέσω του Διαδικτύου. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς η παρακολούθηση πορνογραφίας στο τρέχον περιβάλλον μπορεί να επηρεάζει τα άτομα, είτε θετικά είτε αρνητικά.
Ονομάζομαι Δανάη Αβερκιάδη και είμαι απόφοιτη Εγκληματολογίας του πανεπιστημίου Deakin της Αυστραλίας. Έχω παρακολουθήσει εξάμηνα σεμινάρια σχετικά με την διαχείριση κρίσεων, την Κυβερνοασφάλεια και το κυβερνοέγκλημα και έχω λάβει τα αντίστοιχα πιστοποιητικά παρακολούθησης. Είμαι εθελόντρια στο Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας, βοηθώντας στην συγγραφή άρθρων καθώς και σε διάφορες δράσεις.