Γράφει η Λίζα Λαμπροπούλου
Η νέα λειτουργία AI της Microsoft, Recall, υπό έρευνα για παρακολούθηση κάθε κίνησης του υπολογιστή σας.
Η νέα λειτουργία της Microsoft, Recall, η οποία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την παρακολούθηση της δραστηριότητας των χρηστών στους υπολογιστές τους, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ανησυχίες μεταξύ των χρηστών υπολογιστών. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι κριτικοί που στρέφονται κατά της Microsoft για τη λειτουργία αυτή. Η Υπηρεσία Επιτρόπου Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου (ICO) έχει πλέον ξεκινήσει έρευνα για τη νέα λειτουργία AI της εταιρείας. Η ICO είναι μια ανεξάρτητη δημόσια αρχή που αναφέρεται στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και έχει ως αποστολή, μεταξύ άλλων, την προώθηση και διασφάλιση των δικαιωμάτων προστασίας δεδομένων των ατόμων.
«Αναμένουμε από τους οργανισμούς να είναι διαφανείς με τους χρήστες σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους και να επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα μόνο στον βαθμό που είναι απαραίτητο για την επίτευξη ενός συγκεκριμένου σκοπού», αναφέρει η ICO σε δήλωσή της που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη μέσω της ιστοσελίδας της. «Η βιομηχανία πρέπει να λαμβάνει υπόψη την προστασία δεδομένων από την αρχή και να αξιολογεί και να μετριάζει τους κινδύνους για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ατόμων πριν από την κυκλοφορία προϊόντων στην αγορά».
«Διενεργούμε έρευνες με τη Microsoft για να κατανοήσουμε τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί για την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών», καταλήγει η δήλωση της ICO.
Γιατί η Recall προκαλεί ανησυχίες; Όλοι είναι εξοικειωμένοι με το ιστορικό του προγράμματος περιήγησης, ένα αρχείο που δείχνει στους χρήστες ποιες ιστοσελίδες επισκέφτηκαν με βάση την ημερομηνία και την ώρα. Όλα τα πιο δημοφιλή προγράμματα περιήγησης, όπως το Google Chrome, το Firefox και το Safari, διαθέτουν αυτή τη λειτουργία. Η Microsoft επεκτείνει αυτήν την ιδέα με μια νέα προσέγγιση. Η Recall παρέχει ιστορικό δραστηριότητας σε ολόκληρο τον υπολογιστή των χρηστών με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Σύμφωνα με τη Microsoft, η Recall θα λαμβάνει συνεχώς στιγμιότυπα οθόνης της δραστηριότητας των χρηστών στον υπολογιστή τους στο παρασκήνιο ενώ αυτοί ασχολούνται με τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, η λειτουργία θα σαρώνει το κείμενο και τα οπτικά στοιχεία κάθε στιγμιότυπου και θα δημιουργεί ένα ευρετήριο αυτής της δραστηριότητας για τους χρήστες. Εάν ένας χρήστης προσπαθεί να ανακτήσει κάτι που έκανε στον υπολογιστή του παλαιότερα, η Recall μπορεί να το αναζητήσει, χάρη στο ευρετήριο που δημιουργείται από τα στιγμιότυπα που έχει σαρώσει η τεχνητή νοημοσύνη.
Παρόλο που αυτά τα στιγμιότυπα θα αποθηκεύονται τοπικά στον υπολογιστή των χρηστών, η Microsoft έχει γνωστοποιήσει ότι τα ευαίσθητα δεδομένα, όπως κωδικοί πρόσβασης, διευθύνσεις και πληροφορίες υγείας, δεν θα αφαιρούνται — και θα είναι ορατά σε οποιονδήποτε έχει πρόσβαση στα αρχεία στη συσκευή. Ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το τι θα μπορούσαν να κάνουν οι κακόβουλοι παράγοντες, όπως οι χάκερ, με αυτές τις πληροφορίες. Επιπλέον, καθώς αυτή η λειτουργία λειτουργεί στο παρασκήνιο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι χρήστες ενδέχεται να μην γνωρίζουν ποια δεδομένα αποθηκεύονται.
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς οι αντιδράσεις των χρηστών και των επαγγελματιών ασφαλείας, καθώς και οι έρευνες από κυβερνητικούς αξιωματούχους, θα επηρεάσουν τη λειτουργία Recall της Microsoft στο μέλλον.
Πηγή:
https://mashable.com/article/microsoft-recall-ai-feature-uk-investigation
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.