Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο, Τεχνολογία

Η Microsoft παρέχει πλέον τη δυνατότητα διατήρησης λογαριασμού χωρίς κωδικό πρόσβασης.

Επιμέλεια Αλέξανδρος Διαματαρούλας-Ιωαννίδης

Το θέμα της κυβερνοασφάλειας και γενικότερα της απόκτησης υγιών συνηθειών όσον αφορά την ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο, είναι ευκόλως αντιληπτό ότι δεν αφορά μονάχα ατομικά τον κάθε χρήστη, αλλά και μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Ίντερνετ και της ανάπτυξης λογισμικού. Παρότι λοιπόν υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα από μεριάς των εν λόγω εταιρειών, όσον αφορά την προσπάθεια μείωσης της πολυπλοκότητας που προσφέρουν οι κωδικοί πρόσβασης, η Microsoft μοιάζει να κάνει ένα τεράστιο βήμα ως προς την αλλαγή του τοπίου. Πως; Δίνοντάς μας την ευκαιρία να μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις νεότερες εκδόσεις των Windows, 10 και 11, δίχως να χρειάζεται να βάζουμε διαρκώς τον κωδικό μας. Για την ακρίβεια όχι διαρκώς. Χωρίς να χρειαστεί ποτέ ξανά.

Αρχικά είναι καίριο να τονίσουμε δύο ζητήματα. Πρώτον, η Microsoft δεν αποφάσισε μια μέρα στα τέλη του Σεπτέμβρη του 2021 να πατήσει ένα κουμπάκι και να πει σε όλους: <<Ορίστε, διαγράψτε τους κωδικούς σας και συνεχίστε την πλοήγηση>>. Η εταιρεία εδώ και αρκετό διάστημα δουλεύει ένα πλάνο, το οποίο εξελίσσει βαθμιαία, ώστε να είναι σε θέση να διορθώσει ενδεχόμενα σφάλματα που θα προκύψουν, αλλά και για να δημιουργήσει και να συνεχίσει δημιουργεί ένα περιβάλλον φιλικό και ασφαλές για το χρήστη. Η αρχή έγινε πριν περίπου μια δεκαετία όταν και προωθήθηκε η εφαρμογή της ταυτοποίησης δύο παραγόντων, για επιπλέουσα ασφάλεια.

Στη συνέχεια, ήδη από το 2019 και με την πανδημία, η οποία συντέλεσε στην μαζική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, να μεγεθύνει τους κινδύνους στο διαδίκτυο, η Microsoft έδωσε τη δυνατότητα της παντελούς διαγραφής κωδικών πρόσβασης, μέχρι τότε όμως μόνο για λογαριασμούς επιχειρήσεων. Παράλληλα αυτή η νέα ”συνταγή” είναι ήδη δοκιμασμένη και εκ των έσω, καθώς σχεδόν όλοι οι λογαριασμοί των εργαζομένων της εταιρείας είναι ήδη συμβιβασμένοι με αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων δίχως κωδικούς. Δεύτερον, σε καμία περίπτωση αυτή η καινούργια κατάσταση δεν απομονώνει ή μάλλον καλύτερα δεν σκοπεύει να απομονώσει όσους χρήστες επιθυμούν να συνεχίσουν με το παραδοσιακό σύστημα του προσωπικού κωδικού πρόσβασης με το τουλάχιστον ένα κεφαλαίο γράμμα, σύμβολο και αριθμό. Μάλιστα, εκτός από τη δυνατότητα να μη διαγράψει καθόλου ο χρήστης των κωδικό του, υπάρχει και εκείνη του να διαγράψει τον κωδικό, να υιοθετήσει το νέο σύστημα και σε περίπτωση που εν τέλει δεν τον βολέψει, να τον ανακτήσει.

Ποιο είναι αυτό το νέο σύστημα λοιπόν; Ας δούμε τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε για να διαγράψουμε τον κωδικό μας με πέντε εύκολα βήματα:
1. Η Microsoft έχει λανσάρει μια εφαρμογή το Microsoft Authenticator, η οποία θα πάρει πλέον τη θέση του γνωστού σε όλους μας password. Συνεπώς, κατεβάζουμε το app στο κινητό μας και συγχρονίζουμε το λογαριασμό μας με αυτό.
2. Έπειτα μπαίνουμε κανονικά στον λογαριασμό μας μέσω του site της Microsoft, με τα στοιχεία μας, username και password, πηγαίνουμε στις προηγμένες ρυθμίσεις και ενεργοποιούμε την επιλογή: Λογαριασμός χωρίς κωδικό πρόσβασης.
3. Στη συνέχεια, μας παρέχεται ειδοποίηση πως πατώντας ”Επόμενο” θα ενεργοποιηθεί η επιλογή μας και παράλληλα ενημερωνόμαστε ότι υπάρχει μειωμένη πιθανότητα να είμαστε μελλοντικοί στόχοι phising και προσπάθειας υποκλοπής κωδικού πρόσβασης. Πατάμε λοιπόν την επιλογή ”Επόμενο”.
4. Κατόπιν, μας έρχεται ειδοποίηση στο κινητό ότι υπάρχει αίτημα διαγραφής κωδικού πρόσβασης, εκεί λοιπόν πατάμε ”Αποδοχή”.
5. Έχουμε ολοκληρώσει και θα λάβουμε ειδοποίηση στο κινητό, αλλά και συμπληρωματικό mail, ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Ωραία όλα αυτά, αλλά τι θα γίνει αν εγώ χάσω την πρόσβαση μου στην εφαρμογή ή μου κλέψουν το κινητό; Ειδικά χωρίς κωδικό δε θα είμαι πιο ευάλωτος σε τέτοιες καταστάσεις; Για ανάλογα ερωτήματα λοιπόν έχει μεριμνήσει η Microsoft και μας δίνει την ευκαιρία να ”θωρακίσουμε” τους λογαριασμούς μας με ορισμένα ακόμα συστήματα επαλήθευσης και αναγνώρισης. Ειδικότερα, υπάρχει το Windows Hello, το οποίο είναι μια εφαρμογή επαλήθευσης προσώπου μέσω κάμερας, ενώ για ακόμα περισσότερη ασφάλεια υπάρχει η δυνατότητα επαλήθευσης μέσω mail ή SMS ή ακόμα και μέσω κάποιου κλειδιού ασφαλείας. Προϊόντα της εταιρείας που υποστηρίζονται από παλαιότερο λογισμικό, θα εξαιρεθούν της διαδικασίας, ενώ με υπάρχουσες πληροφορίες θα δημιουργηθεί και ένα pin για όσους επιθυμούν να κάνουν ένα γρήγορο log-in μέσω του υπολογιστή τους.

Κλείνοντας, η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι εύλογο πως δε μπορεί να φτάσει στο απόλυτο. Και αυτό συμβαίνει επειδή όσο περισσότερο χρησιμοποιείται και αναπτύσσεται η Τεχνολογία, άλλο τόσο θα υπάρχει και η προσπάθεια από τη ”σκοτεινή” μεριά για να παραβιάσει λογαριασμούς και στοιχεία. Όπως τόνισε η Joy Chik, στέλεχος της Microsoft, σε επίσημη ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της εταιρείας για να ανακοινώσει τη διαγραφή των κωδικών, τουλάχιστον ένας στους εκατό χρήστες που διατηρούν εύκολους κωδικούς πρόσβασης είναι σε πολύ μειονεκτική θέση αναφορικά με την παραβίαση του λογαριασμού τους. Για αυτό, ανεξαρτήτως εταιρειών ή εφαρμογών, ο κάθε ένας από εμάς οφείλει να αντιληφθεί ότι η διαδικτυακή μας ασφάλεια δε μπορεί να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Τα κλειδιά μας, διαδικτυακά ή και μη, είναι το Α και το Ω για να προστατεύσουμε τόσο το σπίτι μας όσο και τον λογαριασμό μας. Ας μη το αμελήσουμε.

Πηγές: forbes.com

techcommunity.microsoft.com