Επιμέλεια: Μπεκιάρη Μαρίνα
Η Microsoft κλείνει το Linkedin στην Κίνα, δηλώνοντας ότι η συμμόρφωση με το Κινεζικό κράτος γίνεται ολοένα και δυσκολότερη. Συγκεκριμένα, το Linkedin αντιμετώπισε αιτήματα για να μπλοκάρει τα προφίλ κάποιων δημοσιογράφων, γεγονός το οποίο οδήγησε στην απόφαση.
Η πλατφόρμα, ωστόσο, δηλώνει ότι θα λανσάρει μια εκδοχή της ιστοσελίδας, μόνο για εύρεση εργασίας, το InJobs, αργότερα μέσα στο 2021. Η εφαρμογή αυτή δεν θα περιλαμβάνει καμία κοινωνική λειτουργία ή τη δυνατότητα κοινοποίησης δημοσιεύσεων ή άρθρων. Ο ανώτερος αντιπρόεδρος του Linkedin, Μοhak Shroff, δήλωσε ότι τα αιτήματα για συμμόρφωση από την Κίνα γίνονται ολοένα κι αυστηρότερα, ενώ η εταιρεία εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για το λανσάρισμα του Injobs.
Το Linkedin υπήρξε η μοναδική μεγάλη “Δυτική” πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα. Όταν κυκλοφόρησε εκεί, το 2014, είχε συμφωνηθεί να τηρεί τις απαιτήσεις της Κινεζικής κυβέρνησης, προκειμένου να λειτουργεί. Υποσχέθηκε, επίσης, να είναι διαφανές στον τρόπο διεξαγωγής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην χώρα, ενώ δήλωσε ότι διαφωνούσε με την κυβερνητική λογοκρισία. Πρόσφατα έβαλε στη μαύρη λίστα αρκετούς λογαριασμούς δημοσιογράφων από την Κινεζική ιστοσελίδα, συμπεριλαμβανομένων αυτών των Melissa Chan και Greg Bruno. Ο Greg Bruno, ο οποίος έχει γράψει ένα βιβλίο για την συμπεριφορά της Κίνας απέναντι στους πρόσφυγες από το Θιβέτ, δήλωσε στο Verdict ότι είναι “απογοητευμένος που μια Αμερικανική τεχνική εταιρεία υπηρετεί τις απαιτήσεις μιας ξένης κυβέρνησης”.
Δεν είναι σαφές το αν η απόφαση του Linkedin οφείλεται στην πίεση από την Κίνα ή στην πίεση από τις ΗΠΑ. Θα μπορούσε να οφείλεται και στα δύο, καθώς η Κινεζική κυβέρνηση αυστηροποιεί τις αποφάσεις σχετικά με το διαδίκτυο, ενώ ταυτόχρονα το Linkedin έχει αποσπάσει μεγάλη κριτική στην Αμερική, εξαιτίας της συμμόρφωσής του στους Κινεζικούς κανόνες. Εδώ κι εφτά χρόνια, η εταιρεία αγωνίζεται ενάντια στους τοπικούς ανταγωνιστές κι έχει αντιμετωπίσει κανονιστικά προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Μάρτιο το Linkedin τιμωρήθηκε για την αποτυχία λογοκρισίας πολιτικού περιεχομένου στην Κίνα, με αποτέλεσμα να ανασταλεί η εγγραφή χρηστών για 30 μέρες. Σε ένα γράμμα προς τους χρήστες της πλατφόρμας στην Κίνα, ο πρόεδρος του Linkedin στην χώρα, Lu Jian, υπόσχεται ότι η ιστοσελίδα θα συνεχίσει να “συνδέει παγκόσμιες επιχειρηματικές ευκαιρίες”.
Ωστόσο, το κλείσιμο του Linkedin στην Κίνα φανερώνει μια αντίθετη τάση. Το αυστηρά ελεγχόμενο διαδίκτυο της χώρας έχει απομακρυνθεί από τον υπόλοιπο κόσμο κι η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι παγκόσμιες επιχειρήσεις, που λειτουργούν στην Κίνα, στη γεφύρωση του κενού, ολοένα και αυξάνεται.
Πηγή: BBC News
Ονομάζομαι Μπεκιάρη Μαρίνα, είμαι επί πτυχίω φοιτήτρια του τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κι έχω το ρόλο του ασκούμενου ψυχολόγου στο CSIi. Ασχολούμαι με την συγγραφή και τη μετάφραση άρθρων, τη δημιουργία και προσαρμογή του υλικού για τις ακαδημίες των γονέων και μαθητών, καθώς και με την ενημέρωση κι υποστήριξη μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας.