Apps, Ασφάλεια διαδικτύου, Εφαρμογές, Κοινωνική Δικτύωση, Ψυχική υγεία

Η Meta σε συνεργασία με το TikTok και το Snapchat θα ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην αντιμετώπιση του αυτοτραυματισμού και της αυτοκτονίας 

Γράφει η Νάσια Ρέτση

Ο Συνασπισμός Ψυχικής Υγείας (Mental Health Coalition), μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, πρόσφατα ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει να περιορίσει και να εμποδίσει την δημοσίευση και μετάδοση περιεχομένου που σχετίζεται με την αυτοκτονία και τον αυτοτραυματισμό. Το Thrive, όπως ονομάστηκε το πρόγραμμα, θα επιτρέπει στις διάφορες πλατφόρμες να επισημαίνουν, να μοιράζονται και να ανταλλάσσουν περιεχόμενο το οποίο δυνητικά είναι επιβλαβές, ώστε να διαγραφεί.

Η Meta, το TikTok και Snapchat, που θεωρούνται ιδρυτικά μέλη του προγράμματος, θα επιτρέπουν στις διαδικτυακές πλατφόρμες να κοινοποιούν μεταξύ τους ‘’σήματα’’  που σχετίζονται με υλικό, οποιασδήποτε μορφής αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς. Συγκεκριμένα, τα μέλη του Thrive, θα έχουν την δυνατότητα να συλλέγουν διάφορες πληροφορίες σχετικές με αυτό το περιεχόμενο και αντίστοιχα θα ενημερώνονται στην περίπτωση που αυτό είναι ανησυχητικό ή που παραβαίνει την πολιτική τους. Δηλαδή, οι εταιρείες αυτές θα μπορούν να εξετάσουν εάν το ίδιο ή παρεμφερές υλικό έχει δημοσιευθεί στις εφαρμογές τους και από αυτό το σημείο και έπειτα, η καθεμία ξεχωριστά, θα κρίνει εάν χρειάζεται να αναλάβει κάποια περαιτέρω δράση.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί, με βάση μια δημοσίευση της Meta,  πως το πρόγραμμα αυτό δεν θα στοχοποιεί τους χρήστες, αλλά το περιεχόμενο που αυτοί δημοσιοποιούν. Η επικεφαλής ασφάλειας της Meta, δήλωσε ότι χρειάζεται να δοθεί έμφαση και προτεραιότητα σε τέτοια θέματα, καθώς τέτοιου είδους περιεχόμενο, συνηθίζεται να διαδίδεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς στις πλατφόρμες αυτές.

Έτσι, αν στις εφαρμογές εντοπιστεί υλικό σχετικό με την αυτοκτονία και τον αυτοτραυματισμό, θα δοθεί σε αυτό ένας αριθμός, το λεγόμενο ‘’hash’’ ή ψηφιακό αποτύπωμα, το οποίο θα μπορεί να ελεγχθεί και από τις άλλες εταιρείες. Αυτές θα μπορούν να αναζητήσουν το υλικό και να το κατεβάσουν αν υπάρχει στις πλατφόρμες τους.

Βέβαια είναι άξιο να αναφερθεί το γεγονός ότι οι παραπάνω εταιρείες παρελθοντικά, έχουν δεχθεί κριτική και ακόμη, κατηγορηθεί ότι έχουν συμβάλλει σε πολλαπλές κρίσεις ψυχικής υγείας των εφήβων και των νέων.

Πράγματι, όλο και περισσότερες έρευνες συσχετίζουν αρνητικά την εκτεταμένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με την πτώση και διατάραξη της ψυχικής υγείας και ευεξίας. Συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι η πολύωρη χρήση των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση άγχους και καταθλιπτικής συμπτωματολογίας. Οι ερευνητές φαίνεται να αποδίδουν μια αιτιώδη σχέση, καθώς τα ευρήματα δείχνουν ότι όσο περισσότερο χρόνο περνά κανείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες για εμφάνιση άγχους και κατάθλιψης, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν σημαντικούς παράγοντες επικινδυνότητας.

Έτσι, μετά την κριτική που δέχθηκαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχοντας πράγματι κατανοήσει την επιρροή τους πάνω στους εφήβους και τους νέους, γνωστοποίησαν πως θα συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα προκειμένου, να προστατέψουν τα νέα παιδιά αλλά και γενικά τους χρήστες τους από τέτοιο επιβλαβές περιεχόμενο, το οποίο ενδεχομένως τροφοδοτεί τα παιδιά με τέτοιου είδους σκέψεις  και ιδέες.

Μάλιστα, η Meta ανακοίνωσε ότι από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, είχαν αφαιρεθεί από το Facebook και το Instagram, σχεδόν 12 εκατομμύρια αρχεία περιεχομένου που αφορούσε σε αυτοτραυματισμό και αυτοκτονία.

Καταληκτικά, το πρόγραμμα Thrive αποτελεί μια συνεργασία και μια ομαδική προσπάθεια των πιο διαδεδομένων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να προσεγγίσουν το ζήτημα του αυτοτραυματισμού και των αυτοκτονιών, να εμποδίσουν κάθε προσπάθεια μετάδοσης τέτοιου περιεχομένου και να καταστείλουν αυτού του είδους τα φαινόμενα.

Πηγές:

https://www.nbcnews.com/tech/social-media/meta-teams-snap-tiktok-address-self-harm-content-rcna170838

https://techcrunch.com/2024/09/12/meta-tiktok-and-snap-pledge-to-participate-in-program-to-combat-suicide-and-self-harm-content/

Αφήστε μια απάντηση