Έρευνες, Τεχνολογία

Η Meta λανσάρει μια ερευνητική κοινότητα τεχνητής νοημοσύνης αφιερώνοντας λίγους πόρους σ’ αυτή

Μεταφράζει η Αθανασία Κουμπή, φοιτήτρια Κοινωνιολογίας

Στη προσπάθεια της να παραμείνει επίκαιρη στο διαρκώς εξελισσόμενο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, η Meta λανσάρει έναν νέο οργανισμό, την “Ανοικτή Ερευνητική Κοινότητα Καινοτομίας της Τεχνητής Νοημοσύνης” (Open Innovation AI Research Community), για να προωθήσει αυτό που περιγράφει ως “διαφάνεια, καινοτομία και συνεργασία” μεταξύ των ερευνητών της τεχνητής νοημοσύνης.

Αρχικά, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ομάδας θα είναι η προστασία της ιδιωτικής ζωής, η ασφάλεια και η προστασία των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (όπως το ChatGPT του OpenAI), η συμβολή στη βελτίωση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και ο καθορισμός μιας ατζέντας για μελλοντική έρευνα. Η Meta αναφέρει ότι αναμένει από τους δικούς της ερευνητές να συμμετάσχουν στον οργανισμό, αλλά ότι η Open Innovation AI Research Community θα είναι “καθοδηγούμενη από τα μέλη”, με την ομάδα έρευνας και ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης της Meta, η Meta AI, να λειτουργεί μόνο ως “συντονιστής”.

“Η ομάδα θα γίνει μια κοινότητα πρακτικών υποστήριξης μεγάλων μοντέλων ανοιχτού κώδικα, όπου οι εταίροι θα μπορούν να συνεργάζονται και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν γνώσεις και να θέτουν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας υπεύθυνων και ασφαλών θεμελιωδών μοντέλων”, γράφει η Meta σε ανάρτησή της. “Θα επιταχύνουν επίσης την εκπαίδευση της επόμενης γενιάς ερευνητών”. 

Η Meta σκοπεύει να χρηματοδοτήσει μια σειρά εργαστηρίων, τα οποία θα επικεντρωθούν σε “κρίσιμα ανοικτά ερευνητικά ερωτήματα” και  και στην “ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για την υπεύθυνη ανάπτυξη και απελευθέρωση μοντέλων ανοιχτού κώδικα”. 

Αλλά οι γενικότερες λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς. Η Meta αναφέρει ότι το Open  Innovation AI Research Community μπορεί τελικά να έχει δικό της ιστότοπο και κοινωνικά κανάλια για την προώθηση συνεργασιών και την υποβολή ερευνών σε ακαδημαϊκά συνέδρια, ωστόσο δε δεσμεύεται για κανένα από αυτά.

Τα μέλη της Open Innovation AI Research Community βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση όσον αφορά τη χρηματοδότηση της δουλειάς τους. Η Meta δεν αναφέρει ότι θα διαθέσει κεφάλαια ή υπολογιστικό εξοπλισμό για τις προσπάθειες της ομάδας -πιθανότατα για να αποφευχθεί η εντύπωση αθέμιτης επιρροής.

“Η Meta έχει μεγάλο ιστορικό επενδύσεων στην ακαδημαϊκή κοινότητα, εκπαιδεύοντας τη νέα γενιά ερευνητών και μηχανικών και ενισχύοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ των κλάδων τεχνητής νοημοσύνης που παραδοσιακά μπορεί να ήταν απομονωμένοι,” δήλωσε η Joelle Pineau, αντιπρόεδρος της ερευνητικής ομάδας της Meta, για την τεχνητή νοημοσύνη “Η πρωτοβουλία Open Innovation AI  Research Community είναι το επόμενο βήμα στη συνεχή δέσμευση μας να εμβαθύνουμε στην κατανόηση της υπεύθυνης ανάπτυξης και κοινής χρήσης μεγάλων γλωσσικών μοντέλων μαζί με τους ακαδημαϊκούς ερευνητές. Ανυπομονούμε να μοιραστούμε περισσότερα σχετικά με αυτό σύντομα”.

Η Open Innovation AI Research Community, ειλικρινά, μοιάζει σαν μια επιτελεστική ενέργεια από μια εταιρεία που έχει επανειλημμένα φλερτάρει με την αντιπαράθεση σε ό,τι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η Meta αναγκάστηκε να αποσύρει ένα δοκιμαστικό εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης αφού έγραψε ρατσιστική και ανακριβή επιστημονική βιβλιογραφία. Οι αναφορές έχουν χαρακτηρίσει την ομάδα ηθικής της Meta για την τεχνητή νοημοσύνη σε μεγάλο βαθμό ανεδαφική και τα εργαλεία κατά των προκαταλήψεων της τεχνητής νοημοσύνης που έχει κυκλοφορήσει ως “εντελώς ανεπαρκή”. Εν τω μεταξύ, ακαδημαϊκοί έχουν κατηγορήσει τη Meta ότι επιδεινώνει τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες στους αλγόριθμους εξυπηρέτησης διαφημίσεων και ότι δείχνει προκατάληψη κατά των μαύρων χρηστών στα αυτοματοποιημένα συστήματα συντονισμού της.

Μπορεί να αλλάξει όλα αυτά η Open Innovation AI Research Community; 

Φαίνεται απίθανο.

Θα τα αλλάξει όλα αυτά η ερευνητική κοινότητα της Ανοιχτής Καινοτομίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη; Φαίνεται απίθανο. Η Meta ενθαρρύνει τους “καθηγητές σε αναγνωρισμένα πανεπιστήμια” με “σχετική εμπειρία με την ΤΝ” να συμμετάσχουν, αλλά αναρωτιέται κανείς για ποιον λόγο θα το έκαναν, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές ερευνητικές κοινότητες ανοικτής μηχανικής μάθησης που δεν συνδέονται με καμία μεγάλη τεχνολογική εταιρεία.

Ίσως αποδειχθεί ότι ο νέος αυτός οργανισμός της Meta θα εκπληρώσει όντως την υπόσχεσή του, δημιουργώντας “ένα σύνολο θετικών δυναμικών για την προώθηση πιο ισχυρών και αντιπροσωπευτικών μοντέλων”, όπως η ίδια η Meta γράφει. Αλλά η ειλικρίνεια και το επίπεδο αφοσίωσης της Meta τίθεται υπό αμφισβήτηση- ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς πόσο λίγοι πόροι έχουν διατεθεί για την προσπάθεια από την αρχή.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την Open Innovation AI Research Community λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου. Η Meta αναφέρει ότι καλωσορίζει υποψηφίους από “διαφορετικούς ερευνητικούς κλάδους” και “τεχνικές δυνατότητες για την επιδίωξη της έρευνας” και ότι περισσότεροι από ένας συμμετέχοντες από το ίδιο πανεπιστήμιο μπορούν να υποβάλουν αίτηση.

Πηγή:

https://techcrunch.com/2023/07/18/meta-launches-an-ai-research-community-but-devotes-few-resources-to-it