Διαδίκτυο, Εφαρμογές, Νομικά Ζητήματα

Η Google διευθετεί αγωγή ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παρακολούθηση της “ιδιωτικής λειτουργίας

Μετάφραση

Η Google συμφώνησε να διακανονίσει μια αγωγή στις ΗΠΑ που υποστηρίζει ότι παραβίασε την ιδιωτική ζωή των χρηστών παρακολουθώντας τους ακόμη και όταν περιηγούνταν σε “ιδιωτική λειτουργία”. Η ομαδική αγωγή ζητούσε τουλάχιστον 5 δισ. δολάρια (3,9 δισ. στερλίνες) από την κορυφαία μηχανή αναζήτησης στον κόσμο και τη μητρική εταιρεία Alphabet. Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αντιμετωπίζουν αυξημένο έλεγχο των πρακτικών τους στις ΗΠΑ και όχι μόνο.

Η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Yvonne Gonzalez Rogers ανέστειλε την Πέμπτη την προγραμματισμένη δίκη για την υπόθεση στην Καλιφόρνια, αφού οι δικηγόροι δήλωσαν ότι κατέληξαν σε προκαταρκτικό διακανονισμό.

Η δικαστής Rogers είχε απορρίψει την αίτηση της Google να αποσυρθεί η υπόθεση νωρίτερα φέτος, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να συμφωνήσει ότι οι χρήστες συναινούσαν να επιτρέψουν στην Google να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα περιήγησής τους. Οι όροι του διακανονισμού δεν γνωστοποιήθηκαν. Ωστόσο, οι δικηγόροι αναμένεται να υποβάλουν επίσημο διακανονισμό για έγκριση από το δικαστήριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024.

Η συλλογική αγωγή, η οποία κατατέθηκε από τη δικηγορική εταιρεία Boies Schiller Flexner το 2020, ισχυριζόταν ότι η Google παρακολουθούσε τη δραστηριότητα των χρηστών ακόμη και όταν αυτοί έθεταν το πρόγραμμα περιήγησης Google Chrome σε λειτουργία ανώνυμης περιήγησης (incognito) και άλλα προγράμματα περιήγησης σε “ιδιωτική λειτουργία”. Δήλωσε ότι αυτό είχε μετατρέψει τη Google σε “ανεξέλεγκτο θησαυρό πληροφοριών” σχετικά με τις προτιμήσεις των χρηστών και “δυνητικά δυσάρεστες καταστάσεις”. Πρόσθεσε ότι η Google δεν θα μπορούσε να “συνεχίσει να συμμετέχει στη συγκαλυμμένη και μη εξουσιοδοτημένη συλλογή δεδομένων από σχεδόν κάθε Αμερικανό με υπολογιστή ή τηλέφωνο”.

Η Google δήλωσε ότι ήταν ειλικρινής σχετικά με τα δεδομένα που συνέλεγε όταν οι χρήστες έβλεπαν σε ιδιωτική λειτουργία, ακόμη και αν πολλοί χρήστες υπέθεταν το αντίθετο. Η μηχανή αναζήτησης δήλωσε ότι η συλλογή του ιστορικού αναζήτησης, ακόμη και σε ιδιωτική λειτουργία προβολής, βοηθούσε τους ιδιοκτήτες ιστότοπων “να αξιολογούν καλύτερα την απόδοση του περιεχομένου, των προϊόντων, του μάρκετινγκ και άλλων υπηρεσιών τους”.

Η λειτουργία Incognito μέσα στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome της Google δίνει στους χρήστες την επιλογή να κάνουν αναζήτηση στο διαδίκτυο χωρίς να αποθηκεύεται η δραστηριότητά τους στο πρόγραμμα περιήγησης ή στη συσκευή. Όμως οι ιστότοποι που επισκέπτονται μπορούν να χρησιμοποιούν εργαλεία όπως το Google Analytics για την παρακολούθηση της χρήσης. Η Google αντιμετωπίζει και άλλες αγωγές που αμφισβητούν τις πρακτικές αναζήτησης και ψηφιακής διαφήμισης που εφαρμόζει.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο τεχνολογικός γίγαντας δήλωσε ότι θα καταβάλει 700 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει αγωγή που υποβλήθηκε από ομάδα πολιτειών των ΗΠΑ, η οποία κατηγόρησε την Google ότι καταπνίγει τον ανταγωνισμό στο Play Store της σε συσκευές Android.

Αυτό συνέβη λίγες ημέρες αφότου έχασε μια δικαστική μάχη στις ΗΠΑ από τον κατασκευαστή του Fortnite, την Epic Games. Η εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών μήνυσε την Google το 2020 επειδή κατέστησε παράνομα το κατάστημα εφαρμογών της κυρίαρχο έναντι των αντιπάλων της.

Πηγή: