Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Η Google απαιτεί όλες οι εφαρμογές στο Play Store να έχουν πολιτική απορρήτου από το 2022

Επιμέλεια Νίκη Φαρδιά

Την περασμένη άνοιξη, η Google ανακοίνωσε την ανάπτυξη μιας νέας ενότητας ασφάλειας που θα έρθει στο Play Store το επόμενο έτος. Αυτή τη στιγμή η Google επακολουθεί δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το είδος των πληροφοριών που θα απαιτείται να παρέχουν οι εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων νέων υποχρεωτικών πολιτικών απορρήτου.

Η Google ευελπιστεί ότι, ανακοινώνοντας οδηγίες για την ενότητα ασφαλείας της τώρα, οι προγραμματιστές εφαρμογών θα έχουν αρκετό χρόνο για να ανταποκριθούν στις επερχόμενες αλλαγές, πριν η ενότητα ασφάλειας τεθεί επίσημα σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2022. Και ενώ η Google ακόμα επεξεργάζεται τον τελικό σχεδιασμό της ενότητας ασφάλειας, έχει επίσης παράσχει μερικές πρώιμες μακέτες για το πώς μπορεί να μοιάζει πριν από την άφιξή της, το επόμενο έτος.

Η νέα ενότητα ασφάλειας της Google έχει ως στόχο να παρέχει με μεγαλύτερη σαφήνεια πληροφορίες σχετικά με το απόρρητο και την ασφάλεια μιας συγκεκριμένης εφαρμογής. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να αναφέρονται τόσο ο τρόπος χρήσης και πρόσβασης στα δεδομένα σας όσο και πληροφορίες σχετικά με το αν απαιτείται συλλογή δεδομένων για να λειτουργήσει μια εφαρμογή ή όχι. Μάλιστα, όλες αυτές οι πληροφορίες αναμένεται να είναι διαθέσιμες σε κάθε καταχωρημένη στο Play Store εφαρμογή, ώστε οι χρήστες να μπορούν να αποκτήσουν μια αίσθηση του απορρήτου και της ασφάλειας μιας εφαρμογής προτού την εγκαταστήσουν.

Αλλά το πιο σημαντικό, ξεκινώντας από τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με την Google “Όλοι οι προγραμματιστές πρέπει να παρέχουν μια πολιτική απορρήτου”, συμπεριλαμβανομένων τόσο εφαρμογών τρίτων όσο και πρωτότυπων εφαρμογών της Google. Προς ενημέρωση των προγραμματιστών εφαρμογών, η Google λέει ότι θα αρχίσει να δέχεται πληροφορίες για την ενότητα ασφαλείας μιας εφαρμογής από τον Οκτώβριο, με την τελική προθεσμία να έχει οριστεί για το 2ο τρίμηνο του 2022.

Για τους προγραμματιστές που δεν είναι σε θέση να παρέχουν εγκαίρως μια εγκεκριμένη ενότητα ασφαλείας, η Google αναφέρει ότι τυχόν νέες εφαρμογές ή ενημερώσεις εφαρμογών από εκείνους, μπορεί να απορριφθούν. Στην περίπτωση αυτή, η ενότητα ασφαλείας για μη συμμορφούμενες εφαρμογές έχει οριστεί να εμφανίζει μια γραμμή που λέει “Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες”. Αυτό σημαίνει ότι όταν φτάσει τελικά το τμήμα ασφάλειας του Play Store, θα πρέπει να είναι αρκετά σαφές ποιες εφαρμογές ήταν σε θέση να παρέχουν μια σαρωμένη ενότητα ασφάλειας και ποιες εφαρμογές δεν το έκαναν. Προηγουμένως, στο Play Store οι πολιτικές απορρήτου ήταν απαραίτητες μόνο για εφαρμογές φιλικές προς την οικογένεια.

Αλλά, σαφώς, η μεγαλύτερη εικόνα είναι ότι με αυξημένη εστίαση στην ψηφιακή ιδιωτικότητα και ασφάλεια, η Google ελπίζει να διευκολύνει την προβολή και την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα δεδομένα σας σε όλες τις εφαρμογές σας, κάτι που θα πρέπει να φαίνεται καλό τόσο στους απλούς ανθρώπους όσο και  στους προγραμματιστές.

Πηγή: https://gizmodo.com/google-will-require-all-apps-on-the-play-store-to-have-1847376846