Το προσωπικό που εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει διαταχθεί να αφαιρέσει την εφαρμογή του TikTok από τα κινητά του και τις επαγγελματικές συσκευές. Η Επιτροπή δήλωσε ότι εφαρμόζει το μέτρο για την “προστασία των δεδομένων και την αύξηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο”.
Το TikTok, που ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, έχει αντιμετωπίσει ισχυρισμούς ότι συλλέγει δεδομένα χρηστών και τα παραδίδει στην κινεζική κυβέρνηση. Το TikTok επιμένει ότι δεν λειτουργεί διαφορετικά απο τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης .Η εκπρόσωπος της ΕΕ Sonya Gospodinova δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του εκτελεστικού κομματιού της ΕΕ, έλαβε την απόφαση για λόγους ασφαλείας.
“Το μέτρο αποσκοπεί στην προστασία της Επιτροπής από απειλές και ενέργειες στον κυβερνοχώρο, οι οποίες ενδέχεται να αξιοποιηθούν για κυβερνοεπιθέσεις κατά του εταιρικού περιβάλλοντος της Επιτροπής”, δήλωσε η ίδια.
Η απαγόρευση σημαίνει επίσης ότι το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το TikTok σε προσωπικές συσκευές που έχουν εγκατεστημένες επίσημες εφαρμογές. Η Επιτροπή αναφέρει ότι απασχολεί περίπου 32.000 μόνιμους και συμβασιούχους υπαλλήλους. Πρέπει να αφαιρέσουν την εφαρμογή το συντομότερο δυνατό και το αργότερο μέχρι τις 15 Μαρτίου.
Για όσους δεν συμμορφωθούν εντός της καθορισμένης προθεσμίας, οι εταιρικές εφαρμογές – όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Επιτροπής και το Skype for Business – δεν θα είναι πλέον διαθέσιμες. Η TikTok δήλωσε ότι η απόφαση της επιτροπής βασίστηκε σε λανθασμένες ιδέες σχετικά με την πλατφόρμα της.
“Είμαστε απογοητευμένοι με αυτή την απόφαση, η οποία πιστεύουμε ότι είναι λανθασμένη και βασίζεται σε θεμελιώδεις εσφαλμένες αντιλήψεις”, δήλωσε εκπρόσωπος.
Πέρυσι, το TikTok παραδέχθηκε ότι κάποιο προσωπικό στην Κίνα μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών. Η μητρική εταιρεία του TikTok, η ByteDance, αντιμετώπισε τους τελευταίους μήνες αυξανόμενο δυτικό έλεγχο λόγω φόβων σχετικά με το πόσο μεγάλη πρόσβαση έχει το Πεκίνο στα δεδομένα των χρηστών. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγόρευσε πέρυσι το TikTok σε ομοσπονδιακές κυβερνητικές συσκευές λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.
Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει το TikTok για να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτές τις συσκευές και στα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών. Τον περασμένο μήνα, η ολλανδική κυβέρνηση φέρεται να συμβούλεψε τους δημόσιους υπαλλήλους να αποφύγουν την εφαρμογή λόγω παρόμοιων ανησυχιών.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, βουλευτής Alicia Kearns, προέτρεψε πρόσφατα τους χρήστες να διαγράψουν την εφαρμογή σε συνέντευξή της στο Sky News. Το TikTok έχει αναπτυχθεί ραγδαία και ήταν η πρώτη μη Meta εφαρμογή που έφτασε τις τρία δισεκατομμύρια λήψεις παγκοσμίως, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Sensor Tower Data.
Ο διευθύνων σύμβουλος της υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης Shou Zi Chew βρέθηκε στις Βρυξέλλες τον Ιανουάριο για συνομιλίες με αξιωματούχους της ΕΕ, κατά τη διάρκεια των οποίων προειδοποίησαν την TikTok να διασφαλίσει την ασφάλεια των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών, προσθέτοντας ότι έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους.
Επέμεινε ότι η εταιρεία εργάζεται σε ένα “ισχυρό” σύστημα για την επεξεργασία των δεδομένων των Ευρωπαίων στην Ευρώπη, δήλωσε τότε εκπρόσωπος της ΕΕ. Η TikTok υποσχέθηκε επίσης να κρατήσει τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών στις Ηνωμένες Πολιτείες για να διασφαλίσει τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον.
Μια πηγή της ΕΕ δήλωσε στο BBC ότι το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται επίσης στη διαδικασία εφαρμογής μέτρων παρόμοιων με αυτά που έλαβε η Επιτροπή. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε ότι, αν και λαμβάνει υπόψη του τη δήλωση της Επιτροπής, το TikTok δεν αποτελεί μέρος της τυπικής διαμόρφωσης των εταιρικών συσκευών.
“Το Κοινοβούλιο παρακολουθεί διαρκώς τις απειλές και τις δράσεις κυβερνοασφάλειας που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για κυβερνοεπιθέσεις κατά του εταιρικού του περιβάλλοντος”, δήλωσε η πηγή.
Η Τσέχα ευρωβουλευτής Markéta Gregorová δήλωσε ότι είναι “πολύ χαρούμενη” που η Επιτροπή έλαβε αυτή την απόφαση και επέκρινε την “εχθρότητα” της κινεζικής κυβέρνησης.
“Ελπίζω επίσης ότι αυτό θα ανοίξει μια γενική συζήτηση σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο εντός των ινστιτούτων μας και του πόσο διαφέρουν τα επιμέρους επίπεδα μεταξύ της Επιτροπής, του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου”, δήλωσε.
Πηγή: https://www.bbc.com/news/technology-64743991
Ονομάζομαι Τσιάπι Σάρα και είμαι τελειόφοιτη φοιτήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας. Την περίοδο αυτή ασχολούμαι ενεργά με την αρθρογραφία, την παροχή τηλεφωνικής υποστήριξης και βοήθειας σε ζητήματα που αφορούν την κυβερνοασφάλεια στο CSI Institute.