Social Media, Παιδιά

Η επιστροφή στα σχολεία και τα social media

Η νέα σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει, επιφέροντας άγχη και αγωνίες σε μικρούς και μεγάλους. Ένας λόγος ανησυχίας για τους γονείς αποτελούν τα κινητά, τα οποία ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών φέρουν στο σχολείο. Με τα κινητά τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε κάθε μορφής πληροφορία, καθώς και σε βίντεο με πορνογραφικό περιεχόμενο ανεξαρτήτου ηλικίας, ενώ πολλές φορές χρησιμοποιούν τα κινητά για να προκαλούν προβλήματα σε συμμαθητές τους ασκώντας τους bullying. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της χρήσης του TikTok από παιδιά και εφήβους, καθώς και τις πολλαπλές απάτες και θυματοποιήσεις των παιδιών μέσω αυτού, οι κίνδυνοι και οι ανησυχίες αυξάνονται.

Από την άλλη μεριά, ενέχουν και οι εξωτερικοί κίνδυνοι, δηλαδή τα μηνύματα από αγνώστους στις βασικές πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα μηνύματα αυτά μπορεί να αποδειχθούν πολύ επικίνδυνα είτε πρόκειται για κάποιον ιό είτε για κάποιο κύκλωμα εκμετάλλευσης παιδιών. Για το λόγο αυτό, το Instagram έλαβε νέα μέτρα ώστε να προστατέψει τους εφήβους από το να λαμβάνουν μηνύματα από αγνώστους. Συγκεκριμένα, σύντομα οι ενήλικες τους οποίους δεν ακολουθούν οι έφηβοι και τα παιδιά δε θα μπορούν να στείλουν προσωπικό μήνυμα στους ανήλικους και θα αναλαμβάνουν μία ειδοποίηση που θα λέει ότι η ενέργεια αυτή δεν είναι δυνατή. Ακόμη, η εφαρμογή θα στέλνει ειδοποιήσεις στους εφήβους σε περίπτωση που αλληλεπιδρούν με ενήλικες που είναι πιθανόν απειλή για αυτούς. Για παράδειγμα, αν ένας ενήλικας χρήστης στέλνει πολλά μηνύματα σε άτομα κάτω των 18 χρονών, θα έρχεται σχετική ειδοποίηση στους παραλήπτες. Επιπροσθέτως, θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο για τους ενήλικους όταν οι ίδιοι αποφασίσουν να ακολουθήσουν ανήλικα άτομα. Αυτό θα επιτευχθεί με την απόκρυψη των ανήλικων από τους προτεινόμενους λογαριασμούς προς ακολούθηση.

Το Instagram έχει συνεργαστεί με το Child Mind Institute και ConnectSafely, ώστε να δημιουργήσουν οδηγό με συμβουλές για τους γονείς. Ο οδηγός περιλαμβάνει χρήσιμες εισαγωγικές φράσεις για να βοηθήσουν τους γονείς να ξεκινήσουν μία συζήτηση σχετική με την ασφάλεια και τους κινδύνους που ενέχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γενικότερα, αλλά και τις πιο επικαιροποιημένες συμβουλές για να κρατήσουν τα στοιχεία και τους λογαριασμούς ιδιωτικά. Για να εξασφαλίσει το Instagram ότι όλοι χρήστες λένε αλήθεια για την ηλικία τους και πως πληρούν το κατώτατο όριο ηλικίας για να δημιουργήσουν ένα λογαριασμό, που είναι τα 13 χρόνια, είναι στη διαδικασία δημιουργίας μίας λειτουργίας τεχνητής νοημοσύνης.

Παρόλο που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν πολλές δυνατότητες στους νέους και διασκεδαστικούς τρόπους για να αλληλεπιδρούν με άλλους, είναι επίσης σημαντικό να παραμείνουν οι χρήστες ασφαλείς, ειδικά όταν πρόκειται για νέους. Από το cyberbullying σε ακατάλληλες αλληλεπιδράσεις με μεγαλύτερους, είναι πολύ εύκολο για τους νεαρούς χρήστες να εμπλακούν σε σοβαρά ζητήματα χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ένα ακόμη ζήτημα είναι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια όπως για παράδειγμα το Fortnite, το οποίο αποτελεί πλέον εθισμό για τους νέους και είναι ένα παιχνίδι που παίζεται και ομαδικά. Πέρα από τον εθισμό που προκαλεί στα παιδιά, το συγκεκριμένο αλλά και παρόμοια παιχνίδια, ενέχει κι άλλους κινδύνους επειδή η εφαρμογή έχει πρόσβαση στο μικρόφωνο του κινητού για να μιλάνε μεταξύ τους οι παίκτες. Όμως αυτό το μικρόφωνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κακόβουλα άτομα. Ενώ, τα παιδιά αγοράζουν ζωές, χαρακτήρες και πίστες και αν δεν ξέρουν να τα χρησιμοποιούν σωστά και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, μπορεί να πέσουν θύματα οικονομικής ηλεκτρονικής απάτης.

Για τους παραπάνω λόγους, ο γονικός έλεγχος είναι πιο επιτακτικός από ποτέ. Πρέπει λοιπόν οι γονείς να είναι δίπλα στα παιδιά τους και να ελέγχουν την κάθε τους κίνηση στο κινητό, αλλά και να εγκαταστήσουν ανάλογες εφαρμογές γονικού ελέγχου σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές στις οποίες έχουν πρόσβαση τα παιδιά.

Πηγές: screenrant.com, cnn.gr

The following two tabs change content below.

Λαμπρινή Ντουντούμη

Ονομάζομαι Λαμπρινή Ντουντούμη, πτυχιούχος του τομέα Εγκληματολογίας του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Είμαι απόφοιτη του MSc Investigative Psychology του Πανεπιστημίου του Χάντερσφιλντ και κάτοχος πιστοποιητικών στην Εγκληματολογική Ψυχολογία, Δικαστική Ψυχολογία, την Ψυχιατροδικαστική και την Προστασία των Δικαιωμάτων των παιδιών. Συνεργάζομαι με το CSI Institute, συμμετέχοντας εθελοντικά στην συγγραφή άρθρων.