Πολλές φορές μιλάμε και γράφουμε για τα «κακά» του διαδικτύου, την παραπληροφόρηση που μπορεί να ανθίσει μέσα από την ανωνυμία και τον πλουραλισμό που αυτό προσφέρει και τις λοιπές δυσάρεστες προεκτάσεις του.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε και το καλό που μπορεί να προέλθει από την άμεση και ελεύθερη διακίνηση ειδήσεων και πληροφοριών. Πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και οι πυρκαγιές στην Αυστραλία. Μια άκρως δυσάρεστη και θλιβερή κατάσταση, που όμως μέσω της διαδικτυακής επικοινωνίας, διαδόθηκε και αμέσως κινητοποίησε πλήθος κόσμου για βοήθεια, εθελοντισμό και προσφορά.
Καθώς πλέον στις μέρες μας ακόμη και οι ανθρωπιστικές πράξεις έχουν μια τεχνολογική χροιά, οι πάσης φύσεως πρωτοβουλίες μπορούν κάλλιστα να εκκινήσουν από ένα post στο Facebook ή στο Instagram. Δεν είναι απαραίτητα λοιπόν κακές οι αναρτήσεις, στο βαθμό που μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για σημαντικές και ουσιαστικές κινήσεις που έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση και τη βοήθεια.
Τα παλαιότερα χρόνια ήταν ασυγκρίτως δυσκολότερο και πολύ πιο χρονοβόρο το να μπορέσει να οργανωθεί μια επιχείρηση βοήθειας, διάσωσης ή ενίσχυσης για καταστάσεις ανάγκης, δεδομένου ότι ήδη θα ήταν αργά όταν η είδηση θα είχε φτάσει σε όλο τον κόσμο. Σήμερα όμως η ταχύτητα και η αμεσότητα του διαδικτύου μας δίνει την ευκαιρία να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο, όπου και όταν υπάρχει ανάγκη.
Είτε μιλάμε για οικονομική συμβολή, είτε για ανθρωπιστική, είτε ακόμη και για τη δύναμη να ασκήσουμε πίεση στους κρατικούς μηχανισμούς και στα κέντρα λήψης αποφάσεων, σίγουρα το διαδίκτυο άνοιξε το δρόμο και αποτελεί αποτελεσματική λύση για αναλήψεις πρωτοβουλιών σε επίπεδο πολιτών, που παλαιότερα φάνταζαν ουτοπικές.
Μέσα στο χάος λοιπόν των fake news, των (κατά την ταπεινή μου άποψη) παντελώς κενών ουσιαστικού νοήματος post αυτοπροβολής, ναρκισσισμού, προώθησης προϊόντων κλπ, μπορούμε ευτυχώς να εντοπίσουμε περιπτώσεις, που πραγματικά αποδεικνύονται ιδιαιτέρως χρήσιμες και στοχεύουν στην κοινωνική κινητοποίηση και στην κοινωνική προσφορά.
Όπως λοιπόν και τα περισσότερα πράγματα, έτσι και το διαδίκτυο, έχει δύο όψεις και εξαρτάται καθαρά και μόνο από εμάς το με ποιον τρόπο θα επιλέξουμε να το χρησιμοποιήσουμε και να εκμεταλλευτούμε τις απεριόριστες δυνατότητες που μας προσφέρει.
Ονομάζομαι Κέλλυ Ιωάννου. Είμαι Υπ. Διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας και Τrauma Coach. Ως Διευθύντρια του CSI Institute, υποστηρίζω θερμά το όραμα του Ινστιτούτου που προάγει εκπαιδευτικούς και κοινωφελείς σκοπούς όπως την πρόληψη και την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο. Διαθέτω κλινική εμπειρία στον τομέα του Hλεκτρονικού Τραύματος (εξαρτήσεις από διαδίκτυο/ διαδικτυακούς εκβιασμούς, εκφοβισμούς, παρενοχλήσεις κ.ο.κ) και είμαι ιδρύτρια του Traumahelp, του μοναδικού κέντρου στην Ελλάδα για τη θεραπεία και την αποκατάσταση του ηλεκτρονικού τραύματος.