Social Media, Ψυχική υγεία

Η επίδραση των social media στην αυτοεικόνα των εφήβων

Τα social media έχουν παρεισφρήσει στη καθημερινότητά μας σε τέτοιο βαθμό που επηρεάζουν διαρκώς τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας μας. Μερικά χρόνια πριν, δεν υπήρχε ένα τόσο άμεσο μέσο επικοινωνίας αλλά και σύγκρισης. Με λίγες λεπτές κινήσεις είναι δυνατό να αλλάξει η διάθεση, τα κίνητρα και οι ενέργειες του καθενός. Η καταλυτική τους δράση είναι ιδιαίτερα εμφανής ανάμεσα στους εφήβους, οι οποίοι αδυνατούν να κρίνουν και να διακρίνουν το ψεύτικο από το αληθινό, το ειλικρινές από το υποκριτικό.

Ξεκινώντας από την ανειλικρινή προβολή μιας εικονικής ζωής, η “παράσταση” που ανεβάζουν οι περισσότεροι χρήστες των social media είναι σχεδόν επαγγελματικού επιπέδου. Οι ευαπάτητοι έφηβοι είναι τα συχνά θύματα, οι οποίοι νιώθουν ανασφάλεια για τα επιτεύγματα και τη ζωή που διάγουν γενικώς. Αυτό, αν και μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για την αναθεώρηση των στόχων του ατόμου, τις περισσότερες φορές καταρρακώνει τη ψυχολογία, ρίπτοντάς το στο λάκκο της προσωπικής κατάκρισης και αδράνειας. Βέβαια, η ψυχοσύνθεση του καθενός είναι από τους πιο ουσιαστικούς παράγοντες που κατευθύνει το άτομο σε οποιαδήποτε ανταπόκριση.

Από την άλλη πλευρά, τα social media έχουν βαρύ αντίκτυπο και στην «εξωτερική» αυτοεικόνα. Συγκεκριμένα, μέσα από τη συστηματική δημοσίευση επεξεργασμένων φωτογραφιών, προκαλείται αναπόφευκτα ανασφάλεια στο άτομο με το «ατελές» σώμα. Έτσι, πολλοί έφηβοι καταλήγουν στην ανάπτυξη καταστρεπτικών νοοτροπιών όπως τη συστηματική παρακολούθηση του βάρους, την αυστηρή δίαιτα, τη χρήση καθαρτικών κλπ. Τα social media, ωστόσο, δεν είναι η αιτία για την εμφάνιση τυχών  διατροφικών διαταραχών αλλά ο παράγοντας που επηρεάζει την εκτίμηση για τη διαφορετική σωματική διάπλαση και τη δημιουργία μιας λαθεμένης εικόνας για το σώμα. Κινήματα όπως το #bodypositivity, ένα κίνημα αποδοχής για οποιουδήποτε τύπου σώματος, στοχεύουν στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των νεαρών γυναικών, ώστε να αποφύγουν τις επώδυνες συνέπειες του φαύλου κύκλου.

Είναι δυνατό να αναπτυχθεί μια πιο θετική εικόνα του σώματος: Πώς;

  • Δείχνοντας συμπόνια στον εαυτό μας
  • Κατανοώντας τη διαφορετική σωματική δομή που έχει ο καθένας
  • Αποφεύγοντας να κρίνουμε τους διαφορετικούς τύπους σωμάτων
  • Αναγνωρίζοντας τον χαρακτήρα και τον σκοπό της συγκρίσεως
  • Διαπιστώνοντας τη σημασία των εσωτερικών χαρισμάτων ως περισσότερο άξια προσμέτρησης και ανάπτυξης

Είναι σωστό να μη δεχόμαστε τα πράγματα με την ονομαστική τους αξία και να αντιληφθούμε πως η φύση των social media εξελίχθηκε στην απαθανάτιση και προβολή των καλύτερων στιγμών. Με αυτόν τον τρόπο βλέπουμε τα πράγματα μέσα από το πρίσμα που αντιστοιχεί στη πραγματικότητα.

Πηγές:http://www.athinodromio.gr/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%8D%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B7%CF%81/#.YRy0-Y4zbct

https://digitaldetox.gr/me-vs-selfies/