Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο, Τεχνολογία

Η επίδραση των “ηχητικών ναρκωτικών” στην σημερινή εποχή

Γράφει ο Δημήτρης Μπισιούκης, MSc Εγκληματολογίας

Στις μέρες μας, ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο απασχολεί ολόκληρη την κοινωνία είναι το θέμα των ναρκωτικών, το οποίο έχει αντίκτυπο και στους χρήστες επικίνδυνων ουσιών, αλλά και στην κοινότητα τους. Οι διακινητές ναρκωτικών ουσιών, οι λεγόμενοι “ντίλερ”, έχουν εξελίξει πλέον τις δυνατότητες τους και “ψαρεύουν” τα θύματα τους πολύ ευκολότερα απ’ ότι στο παρελθόν χάρη στην χρήση του διαδικτύου, μέσω των εικόνων και υποσυνείδητων μηνυμάτων. Τα άτομα τα οποία στρέφονται προς τη χρήση των ναρκωτικών το κάνουν για πολλούς λόγους, οι οποίοι μεταξύ άλλων μπορεί να είναι για να προσπαθήσουν να διαφοροποιηθούν από τους υπόλοιπους, για να κάνουν την επανάσταση τους, για να χαλαρώσουν ή και να “ξεφύγουν” από καταστάσεις οι οποίες είναι δύσκολες και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν δυναμικά, για να πειραματιστούν, ή ακόμη και για να αλλάξουν γενικότερα τρόπο ζωής. Αρχικά ο σκοπός τους φαίνεται να επιτυγχάνεται, αλλά το αποτέλεσμα είναι τελείως διαφορετικό.

Ο εθισμός σε ναρκωτικές ουσίες είναι μια εγκεφαλική διαταραχή και τα άτομα που εθίζονται σε αυτές έχουν διαφορετική εγκεφαλική δομή και λειτουργία. Οι ουσίες αυτές είναι πολύ ψυχοτρόπες και έχουν αρνητικές συνέπειες τόσο για το άτομο όσο και για ολόκληρη την κοινωνία, αφού ο χρήστης οδηγείται σταδιακά στον πόνο (ειδικά αν δεν πάρει την δόση του υποφέρει από δυνατούς σωματικούς πόνους και μπορεί να φτάσει και μέχρι το έγκλημα προκειμένου να βρει χρήματα ώστε να εξασφαλίσει την δόση του), τον θυμό, την μοναξιά, τον φόβο, την ντροπή και γενικότερα απομονώνεται από το κοινωνικό σύνολο.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στην ζήτηση, τη χρήση και την διαθεσιμότητα καινούριων διεγερτικών ουσιών για περιστασιακή χρήση, μέσω του διαδικτύου. Πραγματικά, μέσα στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς πολύ περισσότερα πράγματα απ’ όσο μπορεί να φανταστεί, γιατί υπάρχουν ιστοσελίδες, ένα ολόκληρο δίκτυο “μαύρης αγοράς” ανεξάρτητο από τις μηχανές αναζήτησης Google το οποίο έχει να κάνει αποκλειστικά με αγορά ναρκωτικών ουσιών και φυσικά όχι μόνο. Είναι η χρήση του λεγόμενου “Dark Web”.

Μερικά παραδείγματα “σκληρών” ναρκωτικών ουσιών που διατίθενται προς πώληση μέσω διαδικτύου σε παγκόσμιο επίπεδο, τα οποία τα βρίσκει κάποιος ακόμη και στην Amazon (ένα από τα μεγαλύτερα διαδικτυακά καταστήματα), αποτελούν το σάλβια (προέρχεται από το φυτό salvia divinorum και αποτελεί μια πολύ επικίνδυνη ουσία, η οποία βρίσκεται πανευρωπαϊκά στην 3η θέση των 10 πιο δημοφιλών ψυχοτρόπων ουσιών). Επίσης, ένα νέο ναρκωτικό το οποίο θυμίζει την χρήση αλάτων για χαλαρωτικό μπάνιο, έχει σκορπίσει τον τρόμο σε πολλές χώρες του κόσμου και ιδιαίτερα στην Αμερική και την Ευρώπη. Ειδικότερα, μετατρέπει τους χρήστες του σε πολύ βίαια άτομα, οι οποίοι προχωρούν συνήθως σε ακραίες περιπτώσεις βίας. Η υπερβολική δόση του έχει συνδεθεί με παράνοια, παραισθήσεις, έντονη διέγερση και τάσεις αυτοκτονίας. Ένα τραγικό περιστατικό έχει καταγραφεί στο Μαϊάμι, όπου μια μητέρα 35 ετών κυνηγούσε γυμνή μόλις το 3 ετών παιδί της, ενώ προηγουμένως το είχε χτυπήσει πολύ άσχημα επιχειρώντας μάλιστα να το σκοτώσει.

Βέβαια, το ναρκωτικό το οποίο θα σημαδέψει εξαιρετικά την εποχή μας θα έχει κατασκευαστεί και θα διακινείται αποκλειστικά με την χρήση του διαδικτύου. Δηλαδή, θα υπάρχει σε ψηφιακά αρχεία ώστε οι χρήστες να μπορούν να το κατεβάζουν εύκολα και δωρεάν από το ίντερνετ στον υπολογιστή τους. Ο λόγος είναι για το iDozer, του οποίου η “δόση” θα υπάρχει σε ηχητικά κύματα, τα οποία έχουν ενσωματωθεί σε κοινά μουσικά αρχεία, mp3 και πωλούνται ως αρχεία .drg. Πρόκειται για συγκεκριμένα κύματα συχνότητας 3 έως 30 Hertz (υποηχητικά κύματα), τα οποία επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου προκαλώντας διάφορες αντιδράσεις. Για παράδειγμα, τα κύματα άλφα τα οποία κυμαίνονται από 7 έως 13 Hertz δρούνε χαλαρωτικά, ενώ υπάρχουν άλλα που αντιθέτως προκαλούν ευφορία και υπερδιέγερση.

Η πρακτική των “ηχητικών ναρκωτικών” βασίζεται στη θεωρία των δίωτων ήχων (binaural beats), οι οποίοι ανακαλύφθηκαν το 1839 από τον Heinrich Wilhelm Dove. Προς το παρόν, το επιστημονικό ενδιαφέρον για τους δίωτους ήχους χωρίζεται σε δύο τομείς. Ο πρώτος αφορά στη μελέτη της αίσθησης της ακοής και ο δεύτερος, στις επιπτώσεις των δίωτων ήχων από το συγχρονισμό τους με τα εγκεφαλικά κύματα, τα οποία εντοπίζονται με τα εγκεφαλογραφήματα.

Τα εγκεφαλικά κύματα χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες:

Α) Gamma (>40 Hz): Σχετίζονται με την πολύ υψηλή πνευματική δραστηριότητα, διέγερση και αίσθηση του φόβου.

Β) Beta (13-40 Hz): Σχετίζονται με την δραστήρια/αγχώδη σκέψη και πνευματική συγκέντρωση.

Γ) Alpha (7-13 Hz): Σχετίζονται με την χαλάρωση, την σωματική και πνευματική κατάσταση πριν τον ύπνο.

Δ) Theta (4-7 Hz): Σχετίζονται με την προβολή ονείρων και τη βαθιά περισυλλογή (meditation).

Ε) Delta (<4Hz): Σχετίζονται με τον βαθύ ύπνο χωρίς όνειρα και την απώλεια της επίγνωσης και αντίληψης του σώματος. Τα “ηχητικά ναρκωτικά” αποσκοπούν στην πρόκληση συγκεκριμένων συναισθημάτων και πνευματικών καταστάσεων.

Το γεγονός πως οι ήχοι μπορούν να επηρεάσουν την συναισθηματική κατάσταση και την πνευματική διαύγεια του ατόμου δεν θα έπρεπε να μας παραξενεύει ή και να μας τρομάζει, διότι αν αναλογιστούμε πολύ απλά πως, πόσοι από εμάς μπορεί όταν ακούμε ένα χορευτικό τραγούδι να αρχίσουμε να χορεύουμε?

Εν κατακλείδι, όλο αυτό το θέμα με τα “ηχητικά ναρκωτικά” μπορεί να αποτελεί και μια απάτη, ενώ οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η επίδραση τους είναι ανάλογη με αυτή των ναρκωτικών ουσιών. Εξαρτάται πάντοτε σε τι κατάσταση βρίσκεται το κάθε άτομο, τι σκέφτεται μέσα στο μυαλό του, κ.τ.λ. Το διαδίκτυο είναι μια “πηγή” εξέλιξης, ανάπτυξης και ενημέρωσης για τον άνθρωπο και την κοινωνία, αλλά μόνο με την σωστή και ασφαλή χρήση του.

Πηγή:

https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxikis-ygeias/psyxikes-diataraxes/eksartisi-ethismos/8563-oi-eksartiseis-stin-efiveia-diadiktyo-narkotika.html