Social Media, Ψυχική υγεία

Η εικονική πραγματικότητα συμβάλλει θετικά στην ψυχική υγεία των εφήβων

Οι έφηβοι αντιμετωπίζουν μοναδικές προκλήσεις που σχετίζονται με την εφηβεία, το σχολείο, την ταυτότητα του εαυτού τους, τις στενές σχέσεις και την οικονομική εξάρτηση. Η εφηβεία είναι μια κρίσιμη και δύσκολη περίοδος για την εμφάνιση διαταραχών ψυχικής υγείας.

Καθώς εμφανίζονται περισσότεροι παράγοντες κινδύνου στους εφήβους, ο πιθανός αντίκτυπος στην ψυχική τους υγεία αυξάνεται σε μέγεθος. Αδιαμφισβήτητα, η πανδημία του COVID-19 αναστάτωσε την καθημερινότητα των παιδιών, όπως η σχολική εργασία στο σπίτι και οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Ωστόσο, οι ψυχοθεραπευτές έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν ότι η εικονική πραγματικότητα (VR) μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στη ψυχική υγεία. Όχι μόνο η θεραπεία εικονικής πραγματικότητας έχει αποδειχθεί αποτελεσματική, αλλά απευθύνεται σε ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό των εφήβων, την διαρκώς αυξανόμενη εξοικείωσή τους με την τεχνολογία. Είναι μια υποσχόμενη μέθοδος θεραπείας για θέματα ψυχικής υγείας που περιλαμβάνει τη χρήση τεχνολογίας υπολογιστών για την ενσωμάτωση των χρηστών σε διαδραστικούς ψηφιακούς κόσμους.

Η ψυχολογική δυσφορία επικρατεί κατά την εφηβεία και μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στους εφήβους σε όλους τους τομείς της ζωής, έτσι αρκετές μελέτες αξιολόγησαν τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας για τη διαχείριση συμπτωμάτων. Όλες οι μελέτες ανέφεραν σημαντικές αλλαγές μετά τη θεραπεία VR. Τόσο οι ενεργητικές (παίζοντας ένα διαδραστικό παιχνίδι) όσο και οι παθητικές (παρακολούθηση ταινίας) εμπειρίες VR αποδείχτηκαν θεραπευτικές για τους εφήβους.

Συγκεκριμένα, έξι μελέτες ανέφεραν μικρές έως μεγάλες μειώσεις στα συμπτώματα. Το μέσο ποσοστό συμπτωμάτων ήταν 3,6 τοις εκατό κατά τη φάση της ενεργού θεραπείας VR και έβγαλαν ως συμπέρασμα πως αυτή η τεχνολογία μπορεί να παρέχει μια ασφαλή, γρήγορα αποτελεσματική και αποδεκτή μέθοδο θεραπείας για τη διαχείριση της ψυχολογικής δυσφορίας σε αρκετούς εφηβικούς πληθυσμούς με τα βασικά συμπτώματα.

Η εικονική πραγματικότητα είναι ένας φυσικός τρόπος εκμάθησης και εξάσκησης νέων δεξιοτήτων. Ωστόσο, υπάρχει κρίσιμη ανάγκη για πιο αυστηρές μελέτες σε αυτό το πεδίο αφού ο αριθμός αυτών παραμένει πολύ μικρός.

Πηγή: eurekalert.org

The following two tabs change content below.

Δανάη Αβερκιάδη

Ονομάζομαι Δανάη Αβερκιάδη και είμαι απόφοιτη Εγκληματολογίας του πανεπιστημίου Deakin της Αυστραλίας. Έχω παρακολουθήσει εξάμηνα σεμινάρια σχετικά με την διαχείριση κρίσεων, την Κυβερνοασφάλεια και το κυβερνοέγκλημα και έχω λάβει τα αντίστοιχα πιστοποιητικά παρακολούθησης. Είμαι εθελόντρια στο Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας, βοηθώντας στην συγγραφή άρθρων καθώς και σε διάφορες δράσεις.