Διαδίκτυο, Κοινωνία

Η διαφοροποίηση των φύλων στον Διαδικτυακό Εκφοβισμό

Στις μέρες μας το διαδίκτυο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ζωή ανδρών και γυναικών. Υπάρχει μεγάλη αλληλεπίδραση μεταξύ των φύλων διαδικτυακά και πολλές είναι οι περιπτώσεις που είτε τα κορίτσια είτε τα αγόρια τείνουν να πέφτουν θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού. Διαδικτυακός εκφοβισμός υφίσταται όταν γίνεται παρενόχληση ενός ατόμου από άλλο με αρνητικές προθέσεις με τη χρήση της τεχνολογίας. 

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός εμπεριέχει την αποστολή μηνυμάτων με ακατάλληλο περιεχόμενο, υποκλοπή ταυτότητας, δημοσίευση φωτογραφιών χωρίς την απαραίτητη συγκατάθεση, απρεπή σχόλια, λεκτικές απειλές, κλοπή προσωπικών δεδομένων και δημοσίευση αυτών, κ.α. Παρενόχληση μέσω διαδικτύου μπορεί να εμφανιστεί στα κοινωνικά δίκτυα, στα διαδικτυακά παιχνίδια, καθώς και μέσω emails και μηνυμάτων. Οποιαδήποτε ενέργεια στο διαδίκτυο που προκαλεί άγχος, φόβο και απόγνωση συστηματικά θεωρείται διαδικτυακός εκφοβισμός.

Ωστόσο, τα δύο φύλα έχουν διαφορετική αντιμετώπιση στον διαδικτυακό εκφοβισμό. Συχνά, τα αγόρια μπορεί να εκφοβίσουν και οι ίδιοι όταν νιώσουν ότι βιώνουν διαδικτυακό εκφοβισμό. Αντιθέτως, τα κορίτσια δεν εκφράζουν τα συναισθήματα τους επιθετικά. Τα θύματα γυναικείου φύλου τείνουν να έχουν μεγαλύτερη αλληλεπίδραση στο διαδίκτυο με αγνώστους από ότι οι άνδρες. Επιπλέον, γυναίκες θύματα φαίνεται να είναι ενεργές περισσότερο στο WhatsApp, στο Facebook, στο Snapchat και στο Instagram, ενώ οι άνδρες θύματα εντοπίζονται συχνότερα στο YouTube και σε διαδικτυακά παιχνίδια online με πολλούς παίκτες.

Μπορεί η πλειοψηφία των ανδρών να είναι οι δράστες σε περιπτώσεις διαδικτυακού εκφοβισμού συγκριτικά με τα κορίτσια. Ωστόσο, δεν σπανίζουν οι περιπτώσεις όπου κορίτσια έχουν βρεθεί στον ρόλο του θύτη χρησιμοποιώντας απειλές και έχοντας ως απώτερο σκοπό την προσκόμιση κάποιου χρηματικού ποσού, απειλώντας για την δημοσίευση προσωπικών δεδομένων του θύματος. 

Παιδιά, νέοι, έφηβοι, ενήλικες μπορούν να πέσουν ή έχουν πέσει θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού και πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ασφαλέστερο να μην καταγγείλουν το περιστατικό διότι τους κυριεύει το αίσθημα φόβου και κατάκρισης. Με το πέρασμα των χρόνων, η τεχνολογία εισβάλλει όλο και περισσότερο στη ζωές μας και αρκετές φορές άθελά μας εκτίθεται περισσότερο ο εαυτός μας στο διαδίκτυο. Η πλειοψηφία των κοριτσιών σε πολλές καταστάσεις τείνουν να ακολουθούν την μάζα των ‘ιδανικών’ γυναικών που λαμβάνουν συνεχεία κοπλιμέντα από αγνώστους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το γυναικείο φύλο να αποζητά περισσότερη επιβεβαίωση από αγνώστους που είναι πιθανό να έχουν έναν απώτερο σκοπό. Συστηματικά οι γυναίκες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δέχονται σχόλια είτε για την εμφάνιση τους, είτε την πνευματική τους καλλιέργεια και τείνουν να λογοκρίνονται συχνότερα για τις πράξεις τους από ότι οι άνδρες.

Όσον αφορά το αντρικό φύλο, μεγάλη είναι η συμμετοχή τους σε βιντεοπαιχνίδια επικοινωνώντας με άλλους ανθρώπους online και οι περιπτώσεις οι οποίες μπορεί να βρεθούν τα αγόρια στη θέση του θύματος είναι να τους ζητηθεί χρηματικό ποσό ώστε να δώσουν για κάποιο παιχνίδι. Μην έχοντας την σωστή κρίση τείνουν πολλά αγόρια, με ευκολία, να παρέχουν χρήματα σε άγνωστους που έχουν συνομιλήσει μέσω διαδικτυακών παιχνιδιών, νομίζοντας ότι υπάρχει αξιοπιστία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε το γυναικείο ούτε το ανδρικό φύλο, στην πλειοψηφία τους, μοιράζεται τις περιπτώσεις διαδικτυακού εκφοβισμού που βιώνει ή έχει βιώσει στο παρελθόν. Ένας ‘εκφοβιστής’ στοχεύει άτομα ευάλωτα, με χαμηλή αυτοεκτίμηση τα οποία χρειάζονται επιβεβαίωση, ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να γίνει γνωστή η κακοποιητική του ενέργεια από το θύμα. Όσο περισσότερο μας περικυκλώνει ο κόσμος του διαδικτύου τόσοι περισσότεροι είναι οι κίνδυνοι που διατρέχουμε να πέσουμε θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού. Καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι, με την σωστή ενημέρωση μπορεί κάποιος να αποτραπεί από μια διαδικτυακή εκφοβιστική παρενόχληση.

Πηγές: