Έρευνες, Κοινωνία, Τεχνολογία

Η Causaly, μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης για την ανακάλυψη φαρμάκων και τη βιοϊατρική έρευνα, συγκεντρώνει 60 εκατ. δολάρια

Μεταφράζει η Volunteer Team

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο στον τομέα της υγείας και της ιατρικής έρευνας, και συγκεκριμένα στο πεδίο της ανακάλυψης φαρμάκων. Σήμερα, μια άλλη ελπιδοφόρα εταιρεία στον χώρο ανακοινώνει έναν κύκλο χρηματοδότησης, για να επεκτείνει τη δική της συμβολή στον τομέα. Η Causaly, μια νεοφυής επιχείρηση του Λονδίνου, η οποία δημιούργησε μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης, για να βοηθήσει τους ερευνητές να επιταχύνουν την ανάπτυξη και τη δοκιμή φαρμάκων. Τα 60 εκ. δολάρια που έχει συγκεντρώσει θα διατεθούν, τόσο στην την έρευνα και την ανάπτυξη, όσο και στην εξέλιξη της ομάδας της.

Η ICONIQ Growth – το ταμείο αναπτυξιακών σταδίων που συνδέεται με την ομώνυμη εμβληματική επενδυτική εταιρεία – ηγείται του επενδυτικού κύκλου. Συμμετέχουν, επίσης, επενδυτές όπως οι Index Ventures, Marathon Venture Capital, EBRD, Pentech Ventures και Visionaries Club. Η εταιρεία έχει πλέον συγκεντρώσει συνολικά 93 εκατομμύρια δολάρια, αλλά δεν γνωστοποιεί στοιχεία αποτίμησης.

Η Causaly μετράει μόλις έξι χρόνια ζωής και ο Γιάννης Κιαχόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος που ίδρυσε την εταιρεία, μαζί με τον τεχνολογικό υπεύθυνο Artur Saudabayev, δήλωσε ότι συνεργάζεται ήδη με 12 από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο και με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ιατρικής έρευνας.

Αυτοί οι οργανισμοί χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της, που βασίζεται στο cloud, για να εργαστούν σε όλα τα διαφορετικά στάδια ανάπτυξης φαρμάκων: εντοπισμός ελκυστικών στόχων για έρευνα και ανάπτυξη, προσδιορισμός συγκεκριμένων βιοδεικτών γι’ αυτούς τους στόχους και υποβοήθηση της παθοφυσιολογίας για την καλύτερη κατανόηση μιας ασθένειας, προκειμένου να καθοριστεί τι μπορεί να διορθωθεί με τα κατάλληλα φαρμακευτικά και άλλα θεραπευτικά προϊόντα.

Ο Κιαχόπουλος εκτίμησε ότι η χρήση της πλατφόρμας της Causaly μπορεί να μειώσει τα 10-15 χρόνια, που συνήθως μπορεί να χρειαστούν για να φτάσει μια ιδέα από τον στόχο μέχρι το τέλος των δοκιμών, σε περίπου “μερικά” χρόνια – μια σημαντική μείωση του προϋπολογισμού που πρέπει να αφιερωθεί στη διαδικασία.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι η πλατφόρμα της -η οποία επιτρέπει ταχύτερη μοντελοποίηση και υπολογισμούς με βάση διαφορετικές χημικές μεταθέσεις και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν σε διαφορετικά περιβάλλοντα- στοχεύει στη μείωση του αριθμού των λανθασμένων εκκινήσεων και των αδιεξόδων, που χαρακτηρίζουν τη διαδικασία ανακάλυψης φαρμάκων.

“Για κάθε φάρμακο που φτάνει στην αγορά υπάρχουν εννέα που αποτυγχάνουν”, δήλωσε ο Κιαχόπουλος, υπολογίζοντας ένα ποσοστό αποτυχίας 90%. Κάθε ένα από αυτά τα φάρμακα κοστίζει συνήθως μεταξύ 1 και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αναπτυχθεί, σύμφωνα με έρευνα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας στις ΗΠΑ. “Αυτό μας δίνει μια πραγματική ευκαιρία να επιταχύνουμε τη διαδικασία και να προσφέρουμε οφέλη για τους ασθενείς και την κοινωνία”.

Η τεράστια αναποτελεσματικότητα του συστήματος βιοϊατρικής έρευνας είναι το κλασικό είδος προβλήματος μεγάλων δεδομένων που ταιριάζει στην τεχνητή νοημοσύνη – η οποία μπορεί όχι μόνο να επεξεργαστεί μεγάλους, πολύπλευρους υπολογισμούς σε πραγματικό χρόνο, αλλά και να εφαρμοστεί στην ανάγνωση εικόνων για την καλύτερη κατανόηση των αποτελεσμάτων στα κύτταρα και άλλα – και αυτός είναι ένας λόγος που αποτελεί ένα δημοφιλές πεδίο όχι μόνο μεταξύ των νεοφυών επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και των επενδυτών. Μόλις χθες, η Recursion – μια νεοφυής επιχείρηση που βασίζεται στην ανακάλυψη φαρμάκων με τεχνητή νοημοσύνη και έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση – ανακοίνωσε την τελευταία της επένδυση, ένα ενέσιμο προϊόν 50 δολαρίων από την Nvidia που συνοδεύεται από μια σημαντική στρατηγική συνεργασία: Η Recursion θα χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα cloud της Nvidia για να εκπαιδεύσει τα μοντέλα της σε γιγαντιαία σύνολα δεδομένων.

Αυτή η συμφωνία υπογραμμίζει το τεράστιο ποσό χρημάτων που διοχετεύεται στον χώρο της ανακάλυψης φαρμάκων με τεχνητή νοημοσύνη. Συνολικά έχουν επενδυθεί δισεκατομμύρια σε νεοσύστατες επιχειρήσεις στον τομέα αυτό, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι παράλληλα αναδεικνύει και κάτι άλλο.

Ο Κιαχόπουλος ρωτήθηκε αν η υπολογιστική ισχύς αποτελούσε ζήτημα και για τη δική του νεοφυή επιχείρηση. Αυτό είναι πράγματι ένα από τα μεγάλα θέματα μεταξύ των νεοφυών επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης αυτή τη στιγμή. Η απάντησή του ήταν ένα εκπληκτικό “όχι”.

“Μόνο ένα πολύ μικρό μέρος θα διατεθεί σε υπολογιστικούς πόρους”, είπε. Αυτό οφείλεται εν μέρει στον τρόπο με τον οποίο κατασκευάστηκε το Causaly και εν μέρει στον ρόλο του στο οικοσύστημα. “Πριν από έξι χρόνια, όταν ξεκινούσαμε την εταιρεία, δεν υπήρχαν μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, οπότε αυτό που έχουμε φτιάξει δεν είναι απαραίτητο να βασιστεί σε υπολογιστική ισχύ. Κατασκευάζαμε ερωτήματα φυσικής γλώσσας πριν από το Chat GPT, και έτσι δεν χρειαζόμασταν μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (large language models, LLMs) τώρα”.

Δήλωσε ότι εργάζεται για την ενσωμάτωση περισσότερων τέτοιων μοντέλων σε μελλοντικά προϊόντα, αλλά ότι αυτό δεν πρόκειται να έχει αξιοσημείωτο αντίκτυπο στις ανάγκες τους σε υπολογιστές.

“Με τo LLM μπορεί να γίνει πιο εύκολο να υποβάλουμε ερωτήματα σε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό είναι αλήθεια και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό. Αλλά δεν χρειάζεται να εκπαιδευτεί ένα LLM από το μηδέν, ώστε να μπορούμε να πάρουμε και να τελειοποιήσουμε ό,τι υπάρχει, και η τελειοποίηση είναι πολύ λιγότερο δαπανηρή για τους υπολογιστικούς πόρους”.

Η άλλη λεπτομέρεια είναι ότι η ίδια η Causaly δεν ασχολείται με την ανακάλυψη φαρμάκων: παρέχει εργαλεία σε άλλους που το κάνουν. Αυτό είναι επίσης κάτι που διαφοροποιεί την Causaly από άλλες νεοσύστατες επιχειρήσεις στον τομέα.

“Η λύση μας βοηθά τις βιοϊατρικές ομάδες, αλλά δεν αναπτύσσουμε τα δικά μας θεραπευτικά προϊόντα”, δήλωσε. “Είμαστε μια πλατφόρμα που βασίζεται σε SaaS (Software as a Service, προσφορά λογισμικού ως υπηρεσία, ο πελάτης δεν αγοράζει το λογισμικό που χρειάζεται αλλά αποκτά το δικαίωμα χρήσης του) εκπαιδεύοντας τους επιστήμονές μας για να αξιοποιήσουν στο έπακρο την τεχνητή νοημοσύνη μας. Έχουμε πολύ ισχυρές συνεργασίες και δεν ανταγωνιζόμαστε, ούτε σκοπεύουμε να το κάνουμε”.

Η Caroline Xie, γενική εταίρος της ICONIQ Growth, εντάσσεται από τον πρώτο επενδυτικό κύκλο, στο διοικητικό συμβούλιο της νεοφυούς επιχείρησης, 

“Οι επιστήμες βρίσκονται σε ένα σημείο καμπής που καθοδηγείται από την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης και πιστεύουμε ότι η Causaly είναι ηγέτης στην παροχή αυτής της δύναμης στους επιστήμονες με έναν εξαιρετικά αξιόπιστο και επαληθεύσιμο τρόπο”, ανέφερε σε δήλωσή της.”Η Causaly ξεχωρίζει για εμάς ως μια μοναδικά ισχυρή και προσανατολισμένη προς τον χρήστη πλατφόρμα που εφαρμόζει την τεχνητή νοημοσύνη για να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας και σε εμπορικό αντίκτυπο για πολλές μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες σήμερα. Είμαστε ενθουσιασμένοι που υποστηρίζουμε ολόκληρη την ομάδα της Causaly στην αποστολή της να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες βρίσκουν, οπτικοποιούν και συνεργάζονται σε επιστημονικά στοιχεία σε όλο το φάσμα της φαρμακευτικής βιομηχανίας, των βιοεπιστημών και όχι μόνο”.

“Η Causaly δίνει στους επιστήμονες τη δύναμη να επιλύουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κόσμου όπως ποτέ άλλοτε. Είναι μία από τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης με τη μεγαλύτερη διαφάνεια στην πραγματική ζωή σήμερα”, πρόσθεσε ο Carlos Gonzalez-Cadenas, εταίρος της Index Ventures.”Η Causaly αξιοποιείται ήδη από ορισμένες από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες του κόσμου και επιταχύνει ενεργά τη βιοϊατρική έρευνα τώρα. Μας έχει εντυπωσιάσει πραγματικά το επίπεδο υιοθέτησης από κορυφαίους ερευνητικούς οργανισμούς, οι οποίοι συνεχίζουν να επεκτείνουν με ταχείς ρυθμούς τις δαπάνες για την Causaly, υποκρύπτοντας τον αντίκτυπο που έχει ήδη η τεχνολογία στην έρευνα και την ανάπτυξη”.

Πηγή:

https://techcrunch.com/2023/07/13/causaly-an-ai-platform-for-drug-discovery-and-biomedical-research-raises-60m/