Κοινωνία, Συμπεριφορά

Η αύξηση της τρύπας του όζοντος

Η σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και τη φύση είναι αναπόσπαστη. Δυστυχώς όμως ο άνθρωπος δεν σεβάστηκε αυτή τη σχέση και αντί να δώσει όλη την προσοχή ώστε να σώσει τον πλανήτη, προσπαθούσε να προσαρμόσει μία μελλοντική ζωή στον Άρη. Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της πανδημίας και της πρώτης καραντίνας όπου δισεκατομμύρια άτομα κλείστηκαν στα σπίτια τους, τα αποτελέσματα για το περιβάλλον ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Καθάρισαν οι δρόμοι και τα νερά, στη Βενετία βγήκαν και πάλι ψάρια στα κανάλια μετά από δεκαετίες και όλα φάνηκαν να κυλούν ομαλά. Υπήρξε προς στιγμήν μία ελπίδα προς τη σωτηρία.

Όμως, οι φετινές μετρήσεις της τρύπας του όζοντος που εμφανίζονται στο Νότιο Πόλο είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Συγκεκριμένα, έχει μεγαλώσει κατά 75% σε σχέση με άλλες χρονιές και έχει ξεπεράσει το μέγεθος της Ανταρκτικής. Η εποχή της άνοιξης στο Νότιο Πόλο είναι μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου, τότε και αραιώνει το όζον πάνω από την Ανταρκτική και η τρύπα παίρνει το μέγιστο μέγεθός της κάθε Σεπτέμβρη με Οκτώβρη. Φέτος λοιπόν οι μετρήσεις ξεπέρασαν κάθε όριο από το 1979.

Στις αρχές Οκτωβρίου του 2020, η τρύπα του όζοντος κατέλαβε 24 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και φέτος έχει ξεπεράσει το μέγεθος αυτό κατά πολύ. Ενώ, οι επιστήμονες της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Copernicus για την Παρατήρηση της Ατμόσφαιρας (CAMS) που το παρακολουθούν αναφέρουν ότι ενδεχομένως θα μεγαλώσει κι άλλο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Το στρώμα του όζοντος βρίσκεται σε ύψος σε ύψος 11 έως 40 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της γης και προστατεύεται από την επιβλαβή υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία. Οι χημικές ουσίες που αποβάλλονται στην ατμόσφαιρα από τα κλιματιστικά, κατά κύριο λόγο, παίζουν μεγάλο ρόλο στην καταστροφή του όζοντος και στην αύξηση της τρύπας. Ωστόσο, η απαγόρευση αυτών των χημικών – τουλάχιστον όσον αφορά τα καινούρια μοντέλα κλιματιστικών – έχει βελτιώσει την κατάσταση και έχει οδηγήσει σε μία αργή και σταδιακή ανάκαμψη. Είναι λοιπόν πολύ σημαντική η συνολική προσπάθεια για μία γρηγορότερη ανάκαμψη που θα επιβραδύνει το λιώσιμο των πάγων και την υπερκάλυψη περιοχών λόγω της αύξησης του επιπέδου της θάλασσας.

 

Πηγές:

greenagenda.gr

www.cnn.gr