Εγκλήματα, Κοινωνία

Η αρπαγή της 17χρονης στο Χαϊδάρι, το κακοποιητικό περιβάλλον που ζούσε και οι συνέπειες.

Σοκ προκάλεσε σε όλους μας , η αρπαγή της 17χρονης από την περιοχή του Χαϊδαρίου, από έναν 57χρονο, ο οποίος προσεγγίζοντάς την, σύναψε επαφές μαζί της με σκοπό να την κινήσει σε κύκλωμα trafficking. Η υπόθεση ¨πέρασε¨ στους  αξιωματικούς του Τμήματος Εμπορίας Ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και κατάφεραν να την εντοπίσουν σε μια ¨ροζ¨ ιστοσελίδα, έχοντας διαφορετικό όνομα και ηλικία, όπως αναμενόταν. Η κοπέλα, ήταν ιδιαίτερα πρόθυμη να μιλήσει για το παρελθόν της, καθώς και για την σχέση της με τον 57χρονο και τις εξελίξεις στη ζωή της, μετά τη σύλληψη του άνδρα.

Τι παρατηρούμε στην περίπτωση αυτή της 17χρονης;

Είναι αρκετά σημαντικό να επισημανθεί, το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωνε η κοπέλα και τι αντίκτυπο είχε στο να οδηγηθεί στη σημερινή κατάσταση που βίωσε, διότι πολλοί είναι οι παράγοντες που συνδέουν το ένα γεγονός με το άλλο. Το περιβάλλον της κοπέλας, πρόκειται για ένα άκρως κακοποιητικό περιβάλλον, ενώ παρατηρείται και το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και της αιμομιξίας( φυγή από την Ρουμανία από έναν σκληρό πατέρα, στην Ελλάδα εξίσου σκληρός πατριός, ενώ ο ίδιος της ο αδερφός τη χτυπούσε και τη βίαζε). Στο συγκεκριμένο άρθρο, δεν θα γίνει εκτενής αναφορά στην ενδοοικογενειακή βία ή την  αιμομιξία( πχ στα είδη της, τις καταστάσεις που διακρίνεται κλπ), αλλά στο τρόπο που διαχειρίστηκε η μητέρα της κοπέλας σε βάθος χρόνου την κατάσταση της ίδιας της κόρης της, ο οποίος φαίνεται παντελώς αδιάφορος και ενδεχομένως να συναντάται και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ποιοι ενδέχεται να είναι οι παράγοντες που κάνουν τις μητέρες να ¨εθελοτυφλούν¨ απέναντι στην ενδοοικογενειακή βία;

  • Φόβος και ανασφάλεια μην πέσουν και οι ίδιες θύματα βίας, λόγω κακοποιητικού περιβάλλοντος
  • Οικονομική εξάρτηση από τους δράστες
  • Ζήλεια
  • Κοινωνικός στιγματισμός μετά την ανακάλυψη των γεγονότων
  • Έλλειψη αγάπης και στοργής
  • Έχουν υπάρξει οι ίδιες θύματα στο παρελθόν
  • ¨Κακές¨ σχέσεις μεταξύ των συντρόφων και γενικότερα της οικογένειας
  • Σωματικές αναπηρίες και δυσκολίες
  • Απουσία από την οικογενειακή ζωή – πολλές ώρες εργασίας πχ
  • Ρίχνουν το ¨φταίξιμο ¨στο ίδιο το θύμα

Σημειώνουμε, πως οι παραπάνω παράγοντες είναι ενδεικτικοί καθώς δεν αποκλείεται να συντρέχουν περισσότεροι λόγοι εμφάνισης τέτοιου είδους συμπεριφοράς ή και να μην ισχύει κάτι από τα παραπάνω.

Αυτό που έχει σημασία, είναι πως θα μπορέσει να βοηθηθεί το κάθε θύμα, τέτοιων αποτρόπαιων εγκλημάτων της ενδοοικογενειακής βίας αφενός και του οργανωμένου εγκλήματος αφετέρου. Πως θα μπορέσει να ξεφύγει από αυτόν τον ¨φαύλο¨ κύκλο της βίας, δίχως να μείνει σωματικά, ψυχικά και κοινωνικά στιγματισμένο; Το ερώτημα αυτό, είναι δύσκολο να απαντηθεί με βεβαιότητα, ωστόσο δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα μας σε ένα καλύτερο μέλλον, όπου ολοένα και περισσότερα θύματα θα  βρίσκουν το κουράγιο να εκφράσουν τη δική τους ¨ιστορία¨ για να εξιλεωθούν και να βοηθήσουν με τη σειρά τους άλλα άτομα και επίσης αξίζει να υπάρχει πίστη στους φορείς ελέγχου, που σημειώνουν πραγματικά τεράστιες επιτυχίες στην εξιχνίαση τέτοιων περιστατικών.

Αυτό λοιπόν που μπορούμε εμείς ως ¨απλοί θεατές¨ να κάνουμε, είναι να μη διστάζουμε να αναφέρουνε οτιδήποτε μας φαίνεται ύποπτο, στο διπλανό σπίτι, στην κάθε γνωστή οικογένεια υπεράνω υποψίας.

Ας είμαστε πάντοτε ενημερωμένοι, επιφυλακτικοί και προσεκτικοί με όλους και με όλα!

Πηγές: https://www.protothema.gr/greece/article/1140739/o-efialtis-tis-17hronis-amadas-i-fugi-apo-ti-roumania-ta-idrumata-kai-i-kolasi-sta-heria-tou-alvanou-proagogou/

Βιβλιογραφία: Αρτινοπούλου Β. «Αιμομιξία, Θεωρητικές Προσεγγίσεις και ερευνητικά δεδεομένα» 2004, Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα