Κοινωνία, Μέλλον, Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Αυστρία καλεί σε συζητήσεις για την αντιμετώπιση των ρομπότ-δολοφόνων!

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης τα τελευταία χρόνια έχει σκορπίσει ενθουσιασμό, αλλά, και σκεπτικισμό στην κοινωνία. Από τη μία, υπάρχουν αυτοί που βλέπουν με πολύ θετική και αισιόδοξη ματιά πως η περαιτέρω ανάπτυξη της AI θα μας βοηθήσει να επιλύσουμε τα σημαντικότερα προβλήματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα, όπως η φτώχεια. Από την άλλη, ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας θεωρεί πως η νέα τεχνολογία θα αξιοποιηθεί τελικά από τους ΄΄δυνατούς΄΄, ώστε να αποκομίσουν κέρδη και εξουσία. Όπως ισχύει στις περισσότερες περιπτώσεις, ίσως εν τέλει η αλήθεια να βρίσκεται κάπου στη μέση. Δηλαδή, σαφώς και η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει σε μεγάλο ποσοστό σε τομείς, όπως η ιατρική και η γεωργία, αλλά, θα αξιοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό και από εταιρίες και ισχυρά πρόσωπα, για να αυξήσουν τα οφέλη τους. Επιπλέον, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος κράτη να χρησιμοποιήσουν την AI για τη δημιουργία δολοφονικών μηχανών ως επίδειξη δύναμης.

Το παραπάνω ζήτημα αποτελεί από τα σοβαρότερα θέματα παγκοσμίως. Για το λόγο αυτό, η Αυστρία λίγες μέρες πριν κάλεσε σε συζητήσεις όλα τα κράτη για την ψήφιση μέτρων κατά της δημιουργίας τέτοιων μηχανημάτων. Αναγνωρίζοντας πως η εποχή που οι μηχανές θα μπορούν να σκοτώνουν ανθρώπους χωρίς την παραμικρή ανθρώπινη παρέμβαση είναι πλέον πολύ κοντά, θέλησε με αυτόν τον τρόπο να αναζωπυρώσει τις συζητήσεις για την άμεση λήψη μέτρων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Alexander Schallenberg, θα πρέπει να υπάρξουν διεθνείς κανόνες, για να εξασφαλιστεί ο ανθρώπινος έλεγχος και η έσχατη απόφαση να λαμβάνεται από ανθρώπους και όχι από τις ίδιες τις μηχανές.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως το παραπάνω θέμα έχει συζητηθεί πολλάκις στα πλαίσια κατά τις συνεδριάσεις των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς όμως να παραχθούν ουσιώδη αποτελέσματα, παρά μόνο αόριστες δεσμεύσεις. Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ήδη στο πεδίο της μάχης. Στην Ουκρανία, drones έχουν σχεδιαστεί  να βρίσκουν το δρόμο προς το στόχο, ακόμα και όταν το σήμα μπλοκάρεται και αποκόπτονται από τους χειριστές τους. Στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός αναγνωρίζει τους στόχους του μέσω AI. Τελειώνοντας, ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας αναφέρει πως τα λάθη των μηχανών είναι πολύ συχνά, αφού έχουμε δει θανάτους πεζών από αυτόματα οχήματα που δεν κατάφεραν να αναγνωρίζουν τον άνθρωπο.

Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψη, βλέπουμε ήδη πως κράτη χρησιμοποιούν την AI, για να σκοτώσουν και να πετύχουν τους δικούς τους σκοπούς. Η κενές υποσχέσεις και άκαρπες συζητήσεις των Ηνωμένων Εθνών μόνο αρνητικά έδρασαν στον περιορισμό της καταστροφικής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης. Η Αυστρία έκανε την αρχή και πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Το συνέδριο και οι αποφάσεις που θα συμφωνηθούν αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον.

Πηγές:

https://techbullion.com/austria-calls-for-new-control-measures-for-killer-robots/