CSIi Lab, Sextortion, Διαδίκτυο, Εγκλήματα, Έρευνες, Κοινωνία

Human Trafficking: Ο αθέατος κόσμος των σύγχρονων σκλάβων του Διαδικτύου

Όλοι αναρωτιόμαστε καθημερινά πως το Διαδίκτυο μπορεί να επηρεάζει, να οξύνει ακόμη περισσότερο την λαθραία διακίνηση ανθρώπων, τόσο γυναικών όσο και μικρών παιδιών. Δε χρειάζεται να ψάξει κανείς και πολύ ώστε να καταλάβει πως το Διαδίκτυο έχει εισχωρήσει με ποικίλους τρόπους σε όλες τις πτυχές σχεδόν της ζωής μας, οπότε και η σεξουαλική κακοποίηση που συντελείται μέσω αυτού δεν αποτελεί εξαίρεση. Η διαφήμιση, η πώληση και η αγορά σεξ είναι ευκολότερη από ποτέ, χάρη σε ιστοσελίδες και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ειδικεύονται στο εμπόριο του σεξ.

Όσοι υπερασπίζονται την πορνεία, το βλέπουν ως κάτι θετικό, αφού θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο οι νεαρές κοπέλες μπορούν εύκολα και χωρίς ”μεσάζοντες” να διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους. Στην πραγματικότητα όμως, η διαδικτυακή διαφήμιση όχι μόνο καθιστά πιο εύκολο για τους επιτήδειους να βρίσκουν ως ”λεία τους” νεαρές γυναίκες, αλλά είναι ακόμη πιο εύκολος ο εξαναγκασμός των γυναικών αυτών στο εμπόριο του σεξ.

Μιλώντας για σωματικά τραύματα και πόσο μάλλον για την πορνεία μέσω Internet, μπορούμε να πούμε με σιγουριά, πως αποτελεί μία κατάσταση, η οποία μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη για τις γυναίκες. Μόνη σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου με μία σειρά από άνδρες, οι οποίοι είναι εκεί για να αγοράσουν το σώμα της, καθιστούν μία γυναίκα εξαιρετικά ευάλωτη (όπως άλλωστε εξαιρετικά επικίνδυνη είναι και η πορνεία κάθε είδους).

Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες των οποίων τα σώματα διαφημίζονται μέσω Διαδικτύου, στοχεύονται συγκεκριμένα για άσκηση βίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το 2009, όπου ο Philip Markoff λήστεψε βίαια δύο γυναίκες και δολοφόνησε μία τρίτη, ήταν όλες τους γυναίκες που είχαν τοποθετήσει διαφημίσεις για σεξουαλικές υπηρεσίες στο Craigslist. Και ένας ακόμη κατά συρροή δολοφόνος στο Long Island, δολοφόνησε δεκάδες ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους πολλές γυναίκες, οι οποίες διαφήμιζαν το σώμα τους μέσω αυτού του είδους των διαφημίσεων.

Οι γυναίκες που πέφτουν θύματα trafficking μπορεί να βρίσκονται υπό το βασανιστικό καθεστώς αυτό χρόνια, συνήθως από την παιδική τους ηλικία, με τον δράστη να ανήκει στην οικογένεια ή στο ευρύτερο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Εξαναγκάζονται σε σεξουαλικές πράξεις με σοβαρή απειλή της ζωής τους και βιάζονται μπροστά από κάμερες για να ανεβαίνει το υλικό στο διαδίκτυο.

Ο σκοτεινός αριθμός των υποθέσεων παιδικής κακοποίησης είναι τεράστιος και η σωτηρία των παιδιών έρχεται μετά από χρόνια και βασικά από τύχη. Κάποιος θα αποφασίσει να μιλήσει για όλα όσα υποψιάζεται, κάποιος δεν θα κάτσει στα αυγά του και δε θα υπακούσει το ιερό ελληνικό δόγμα του “τα εν οίκω μη εν δήμω”.

Οι μαρτυρίες γυναικών που μιλούν ανοιχτά για το πως επιβίωσαν την απάνθρωπη αυτή εμπειρία είναι πολύ λίγες, πλην υπαρκτές. Μπορούμε να τις αποφεύγουμε λόγω σκληρότητας και μπορούμε και να μην στρέψουμε το πρόσωπο, να σφίξουμε το στομάχι, να τις διαβάσουμε και να τις ακούσουμε μέχρι το τέλος για να πάρουμε μια μικρή γεύση από το τρομακτικό, σκοτεινό, σιωπηλό, τεράστιο και οργανωμένο έγκλημα κατά γυναικών που συντελείται και στη χώρα μας.

Παρά, λοιπόν, τις διεθνείς συμβάσεις για την καταπολέμηση του φαινομένου, τη δραστηριοποίηση διεθνών οργανισμών και τη θέσπιση αυστηρών ποινικών κυρώσεων, το trafficking όχι μόνο δεν έχει περιορισθεί, αλλά αντιθέτως αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και μάλιστα με κύριους αποδέκτες τις σύγχρονες κοινωνίες του δυτικού κόσμου, καθόσον η φαινομενική υλική ευμάρεια τους αποτελεί πόλο έλξης.

Δυστυχώς, οι συνεχιζόμενες εμπόλεμες συρράξεις σε πολλά μέρη του κόσμου, οι συνεχιζόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, το συνεχές άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών, οι συνεχώς αυξανόμενες δαπάνες για αμυντικούς και πολεμικούς σκοπούς σε βάρος του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής πρόνοιας, ο αυξανόμενος αριθμός των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων και το ολοένα και μεγαλύτερο έλλειμμα κοινωνικής αλληλεγγύης στις σύγχρονες βιομηχανικές κοινωνίες, συμβάλλουν καταλυτικά στη δημιουργία ευκαιριών εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου από τα οργανωμένα κυκλώματα. Και, βεβαίως, προϊδεάζουν αρνητικά για το μέλλον της ανθρώπινης κοινωνίας.

Ένας ακόμη παράγοντας που θεωρείται εξίσου σημαντικός και προκαλεί ροή κίνησης μεταναστών και κυρίως την παράνομη διακίνηση και σεξουαλική εκμετάλλευση, είναι το χάσμα που δημιουργείται ανάμεσα σε χώρες οικονομικά και κοινωνικοπολιτικά ανεπτυγμένες σε σχέση με χώρες αναπτυσσόμενες, δηλαδή αυτές που συμβατικά αποκαλούνται ‘τριτοκοσμικές’. Η ροή μεταναστών κινείται κυρίως από τις φτωχές χώρες στις πλούσιες. Το καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο συνεπάγεται τη διαχείριση του παγκόσμιου πλούτου από τη μια και του εθνικού πλούτου από την άλλη από μεμονωμένους φορείς, οδηγεί στην ενίσχυση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Σ’ αυτό συμβάλλει και η αύξηση του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις τριτοκοσμικές χώρες, γεγονός που έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση των θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τις ανάλογες στατιστικές, το κλίμα ανισότητας πλήττει κυρίως τις γυναίκες, οι οποίες αποτελούν τα 2/3 των ανέργων, ενώ σε κάποιες χώρες το ποσοστό γυναικείας ανεργίας φτάνει μέχρι το 85-90%. Συνεπώς, οι γυναίκες αυτές εξαναγκάζονται στην αναζήτηση πιο ευνοϊκών συνθηκών διαβίωσης, γεγονός που συνεπάγεται την προώθησή τους ως ευάλωτων στόχων για σεξουαλική εκμετάλλευση.

Η τάση αυτή ενισχύεται και από την ατομική και οικογενειακή φτώχεια. Σε συγκεκριμένες περιοχές, η ανεπαρκής εξασφάλιση των απαραίτητων μέσων διαβίωσης οδηγεί τους οικογενειάρχες στην απόφαση να πωλήσουν τα παιδιά τους, φαινόμενο που παρατηρείται συνήθως στην περίπτωση παιδιών θηλυκού φύλου. Επιπλέον, η φτώχεια είναι δυνατό να οδηγήσει γυναίκες ή εφήβους στη δική τους αυτόβουλη απόφαση παροχής σεξουαλικών υπηρεσιών ως μέσου επιβίωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Ταϊλάνδης, από την οποία παρατηρήθηκε ένα αυξημένο κύμα μετανάστευσης γυναικών στα τέλη του 20ού αιώνα, οι οποίες στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν τη φτώχεια εξωθούνταν στην πορνεία.

Ένας άλλος χαρακτηριστικός παράγοντας που οδηγεί στην εμφάνιση και αύξηση του φαινομένου του trafficking, είναι οι πολιτικές ταραχές. Εμφύλιοι πόλεμοι, καθώς και συγκρούσεις χωρών έχουν ως άμεση επίπτωση την πτώση του βιοτικού επιπέδου, τάση που πλήττει κυρίως τις γυναίκες και τα παιδιά.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου είδους συμβάντων αποτέλεσε η κατάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Η χαώδης κατάσταση που προκλήθηκε εξαιτίας της ανατροπής του status quo, σε συνδυασμό με την άμεση καταστροφή της οικονομίας, προκάλεσαν ένα μεγάλο κύμα μεταναστών προς αναζήτηση ευνοϊκότερων συνθηκών διαβίωσης.

Μία άλλη αιτία, η οποία συμβάλλει στην έξαρση του φαινομένου του trafficking και η οποία έχει υποτιμηθεί ως προς τη σημασία της από τη σύγχρονη έρευνα, είναι η εξάλειψη των προκαταλήψεων σχετικά με το σεξ, γεγονός που συνέβαλε και στην εμφάνιση του φαινομένου του ‘sex tourism’. Ο όρος περιγράφει τη διεξαγωγή ταξιδιών με σκοπό το σεξ. Το φαινόμενο παρατηρείται κυρίως σε χώρες όπως είναι η Ταϊλάνδη, η Σρι Λάνκα και οι Φιλιππίνες στις οποίες ανήλικα κορίτσια, στις πλείστες των περιπτώσεων, εξαναγκάζονται στην παροχή σεξουαλικών υπηρεσιών. Αυτές οι χώρες έχουν και μεγαλύτερες πιθανότητες εμπλοκής σε δίκτυα trafficking.

Στο συγκεκριμένο σημείο, αξίζει να αναφέρουμε πως στην Ελλάδα έχουν εξιχνιαστεί 73 υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων και έχουν απελευθερωθεί 103 θύματα από το 2018 μέχρι σήμερα, ενώ από το 2020, 47 δράστες έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Από τα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας προκύπτει πως το 2018, 26 από τις 28 υποθέσεις αφορούσαν σεξουαλική εκμετάλλευση, ενώ από τις συνολικά 35 υποθέσεις του 2019 και του 2020, οι 29 αφορούσαν γενετήσια εκμετάλλευση και οι υπόλοιπες εξαναγκαστικό γάμο, εμπορία οργάνων και εκμετάλλευση της επαιτείας. Οι περισσότεροι δράστες είναι Έλληνες ή πολίτες της Ε.Ε. και το 70% είναι άνδρες, σε αντίθεση με τα θύματα, από τα οποία το 80% είναι γυναίκες.

Βιβλιογραφία:

https://www.huffingtonpost.gr/entry/trafficking-to-doelemporio-ston-21o-aiona_gr_6044bccac5b6429d0834283d

https://www.kathimerini.gr/society/561451066/dimosia-stratigiki-gia-katapolemisi-toy-trafficking/