Το τριήμερο 18 με 22 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία, υπό την αιγίδα της Europol και με συμμετοχή πολλών ευρωπαϊκών και παγκόσμιων οργανισμών ασφαλείας, όπως η INTERPOL, συνέδριο με στόχο την αποσαφήνιση διαδικτυακών εγκληματικών ενεργειών που χρησιμοποιούνται από τους δράστες δουλεμπορίου (ή human trafficking). Το ΄΄Hackathon΄΄, όπως ονομάζεται, στόχευε στην πλήρη κατανόηση των τρόπων στρατολόγησης των θυμάτων, ειδικότερα για τη σεξουαλική εκμετάλλευση και το εμπόριο ανθρώπων. Το διαδίκτυο έχει διευκολύνει δυστυχώς αυτό το φαινόμενο, μέσω διαδικτυακών πλατφορμών και κοινωνικών δικτύων, όπου οι δράστες ψάχνουν για τα θύματά τους.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται ποικίλλουν. Για παράδειγμα, συνήθης τακτική αποτελούν οι ψεύτικες υποσχέσεις προς το θύμα για μια καλύτερη ζωή, εκπαίδευση ή εργασία. Επιπλέον, υπόσχονται στα θύματα μεγάλες αμοιβές για εργασία στο εξωτερικό, κάτι που όμως καταλήγει σε δουλεία με πολύ μικρή ή και καθόλου αμοιβή. Τέλος, οι δράστες δύνανται να “προσφέρουν” τη βοήθειά τους σε ανθρώπους που θέλουν να μεταναστεύσουν από τη χώρα τους και, εκμεταλλευόμενοι την ευαλωτότητά τους, να τους ωθήσουν στη δουλεία ή στη σεξουαλική εργασία.
Συγκεκριμένα, στο Hackathon, οι ερευνητές ήλεγξαν πάνω από 80 ανθρώπους και ονόματα χρηστών για πιθανή σύνδεση με δουλεμπόριο, 371 πλατφόρμες, από κοινωνικά δίκτυα μέχρι διαδικτυακά φόρουμ, και πάνω από 300 αριθμούς φαξ και τηλεφώνων. Επιπλέον, ελέγχθηκαν 26 πλατφόρμες που πιθανώς να σχετίζονται με το δουλεμπόριο, πέντε δίκτυα που αποδεδειγμένα υπάρχει σύνδεση με το trafficking και 10 πλατφόρμες παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.
Οι συμμετέχοντες έδωσαν μεγάλη προσοχή σε ανθρώπους από την Ουκρανία και την Κίνα, λόγω της μεγάλης ευπάθειας των πρώτων και των αυξανόμενων κρουσμάτων δουλεμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης των δεύτερων. Οι ερευνητές προσπάθησαν αυτό το τριήμερο να συλλέξουν με τον αποτελεσματικότερο τρόπο πληροφορίες για δίκτυα και πλατφόρμες όπου οι διακινητές (traffickers) υπόσχονται σε αυτούς τους ανθρώπους μια καλύτερη ζωή. Η παραπάνω έρευνα αποκάλυψε ότι οι δράστες όντως χρησιμοποιούν τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες, όπως και εφαρμογές γνωριμιών, δημιουργώντας ομάδες με βάση τον τόπο διαμονής, τη χώρα προορισμού ή της επιθυμητής εργασίας. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η Europol συντόνιζε τις διαδικασίες, καθώς και μοιράστηκε με τις υπόλοιπες ομάδες ασφαλείας στοιχεία για περαιτέρω έρευνες.
Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψη, το διαδίκτυο μπορεί να γίνει επικίνδυνο για πολλούς ανθρώπους. Δουλεμπόριο, παιδική κακοποίηση, διαδικτυακός εκφοβισμός και πολλά άλλα λαμβάνουν μέρος καθημερινά σε αυτό. Η εκπαίδευση στη χρήση του υπολογιστή και του διαδικτύου κρίνεται αναγκαία, καθώς πλέον ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει συσκευή με πρόσβαση στο ίντερνετ. Η προστασία κατά τη χρήση του παγκόσμιου ιστού αποτελεί υψίστης σημασίας ζήτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει όλους, καθώς το αίσθημα της ασφάλειας και η μη αίσθηση φόβου αποτελούν αναντίρρητα ανθρώπινα δικαιώματα.
Πηγή:
Ονομάζομαι Ραφαήλ Αδαμίδης και είμαι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Είμαι εθελοντής αρθρογράφος στο Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute).