Μεταφράζει η Χριστίνα Μπομπογιάννη
Την τελευταία νύχτα της ύπαρξής της η τράπεζα Silicon Valley (Silicon Valley Bank – SVB), φιλοξενούσε τον Bill Reichert, επενδυτή της Pegasus Tech Ventures, ο οποίος έκανε μια παρουσίαση σε επενδυτές – περίπου 45 με 50 άτομα – με θέμα «How to Pitch Your WOW!». Ο Mike McEvoy, διευθύνων σύμβουλος της Omnilayers, διηγήθηκε τη σκηνή. «Ήταν απόκοσμα», είπε. Είδε αρκετούς ανθρώπους να βγαίνουν από το κτίριο κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Όλοι ήταν σιωπηλοί και κακόκεφοι. Ο Roger Sanford, διευθύνων σύμβουλος της Hcare Health και αυτοαποκαλούμενος ως «ενοχλητικός επαγγελματίας της Silicon Valley», ήταν επίσης εκεί. «Όλοι ήταν σε σύγχυση», είπε. «Και συνεχίσαμε να κάνουμε τα στραβά μάτια».
Την επόμενη μέρα, οι ρυθμιστικές αρχές έκλεισαν την εμβληματική τράπεζα της βιομηχανίας της τεχνολογίας. Αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ, μετά τη χρεοκοπία της Washington Mutual το 2008. Αυτό που συνέβη είναι λίγο περίπλοκο – και θα το εξηγήσω στη πορεία – αλλά την ίδια στιγμή είναι και απλό. Όταν οι καταθέτες προσπαθούν να βγάλουν ταυτόχρονα όλα τα χρήματά τους, γίνονται μαζικές αναλήψεις, όπως και στην ταινία It’s a wonderful life. Και όπως μας δείχνει και η ταινία, μερικές φορές τα πραγματικά μετρητά δεν είναι άμεσα διαθέσιμα επειδή η τράπεζα θα έχει χρησιμοποιήσει για άλλα πράγματα. Αυτή ήταν και η άμεση αιτία κατάρρευσης για την πιο σημαντική, συστημικά και συμβολικά, τράπεζα στο κλάδο της τεχνολογίας. Αλλά για να φτάσουμε μέχρι εδώ, είχαν προηγηθεί πολλά άλλα πράγματα.
Τι είναι η Silicon Valley Bank;
Η SVB, η οποία ιδρύθηκε το 1983 μετά από ένα παιχνίδι πόκερ, ήταν ένας σημαντικός μοχλός για την επιτυχία της τεχνολογικής βιομηχανίας. Επίσης, πριν την κατάρρευσή της, ήταν η 16η μεγαλύτερη τράπεζα στις ΗΠΑ. Το ξεχνάμε εύκολα, αλλά αυτό που πραγματικά δίνει ώθηση στις νεοφυείς επιχειρήσεις είναι τα χρήματα, και όχι τα μυαλά. Η SVB έδινε αυτή την ώθηση, συνεργαζόμενη στενά με πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από επενδυτές. Ισχυρίστηκε ότι ήταν ο «χρηματοοικονομικός εταίρος της καινοτομικής τεχνολογίας» και «η τράπεζα των επενδυτών». Αλλά δεν σταματάει εδώ – περισσότερες από 2.500 επενδυτικές εταιρείες χρησιμοποιούσαν την SVB, όπως και πολλά στελέχη από το χώρο της τεχνολογίας.
Η SVB κατέρρευσε σε λιγότερο από 48 ώρες.
Τι συμβαίνει με τους πελάτες της SVB;
Οι περισσότερες τράπεζες είναι ασφαλισμένες από την Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), μια κυβερνητική υπηρεσία που υπάρχει από την Μεγάλη Ύφεση. Έτσι, φυσικά οι λογαριασμοί στη SVB ήταν ασφαλισμένοι από την FDIC – αλλά μόνο μέχρι το ποσό των 250.000 δολαρίων. Έτσι λειτουργεί η ασφάλιση των καταθέσεων από την FDIC.
Αυτά τα ποσά μπορεί να είναι μεγάλα για ένα άτομο, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με εταιρείες. Πολλές εταιρείες ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια το μήνα. Μια πρόσφατη ρυθμιστική κατάθεση αποκαλύπτει ότι περίπου το 90% των καταθέσεων ήταν ανασφάλιστες από τον Δεκέμβριο του 2022. Η FDIC λέει ότι είναι «απροσδιόριστο» το νούμερο των καταθέσεων που ήταν ανασφάλιστες όταν έκλεισε η τράπεζα.
Πόσο χειρότερο θα μπορούσε να γίνει;
Ακόμη και οι μικρές αναταραχές στις ταμειακές ροές μπορεί να έχουν δραστικές επιπτώσεις σε άτομα, εταιρείες και κλάδους. Έτσι, ενώ ένα πολύ πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες θα πάρουν τα χρήματά τους, δεν αναιρεί το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά τα χρήματα.
Ο αντίκτυπος είναι ακόμα πιο άμεσος στη μισθοδοσία. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται εάν ο επόμενος μισθός τους θα επηρεαστεί από αυτό – αρκετοί ξέρουν ήδη ότι αυτό θα συμβεί. Η Rippling, μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών μισθοδοσίας, αναγκάστηκε να ανακοινώσει στους εργαζόμενους της ότι δεν θα λάβουν τους μισθούς τους εγκαίρως, λόγω της κατάρρευσης της SVB. Για κάποιους εργαζόμενους αυτά τα χρήματα που δεν θα λάβουν εγκαίρως, είναι τα χρήματα για το νοίκι τους ή για την πληρωμής της υποθήκης, για τα ψώνια του σουπερ-μάρκετ , για βενζίνη, ή για τα έξοδα της φροντίδας των παιδιών τους.
Όλη αυτή η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον Garry Tan, διευθύνων σύμβουλο της Y Combinator, το ένα τρίτο των εταιρειών της YC δεν θα είναι σε θέση να δώσει μισθοδοσίες για τις επόμενες 30 μέρες. Επιπλέον, για τις περισσότερες εταιρείες, μια απροσδόκητη μαζική άδεια ή απόλυση είναι εφιάλτης – σε τελική ανάλυση, δεν γίνεται να πραγματοποιηθούν πωλήσεις, εάν το προσωπικό των πωλήσεων δεν έρχεται για δουλειά.
Ορισμένοι επενδυτές δανείζουν στις εταιρείες τους χρήματα ώστε να μπορέσουν να δώσουν τις μισθοδοσίες. Γι παράδειγμα, η Penske Media, ο μεγαλύτερος επενδυτής της Vox Media είπε στους New York Times ότι «είναι σε ετοιμότητα εάν η εταιρεία χρειαστεί επιπλέον κεφάλαιο». Αυτό είναι πολύ καλό διότι η Vox Media έχει «μεγάλη συγκέντρωση μετρητών» στη SVB. Βέβαια, ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι πολλοί επενδυτές έκαναν και εκείνοι τραπεζικές εργασίες στη SVB. Ακόμη, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα προβλήματα της μισθοδοσίας είναι μόνο η επιφάνεια, καθώς οι εταιρείες έχουν και άλλες δαπάνες, όπως πληρωμές σε παρόχους λογισμικού, υπηρεσίες Cloud και πολλά άλλα.
Ενημέρωση (13/3, 5:37 μ.μ. ET): Μετά τη δημοσίευση αυτού του άρθρου, το Υπουργείο Οικονομικών, η Federal Reserve και η FDIC δήλωσαν από κοινού ότι οι καταθέτες θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα χρήματά τους τη Δευτέρα.
Συνδέεται κάπως αυτό με τα κρυπτονομίσματα;
Η κατάρρευση της SVB δεν συνδέεται άμεσα με την συνεχιζόμενη πτώση των κρυπτονομισμάτων, αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει την ήδη υπάρχουσα κρίση. Η εταιρεία κρυπτονομισμάτων Circle διαχειρίζεται ένα σταθερό νόμισμα (stablecoin), το USDC, το οποίο υποστηρίζεται από αποθέματα μετρητών – συγκεκριμένα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία είναι «κολλημένα» στη SVB. Η αξία αυτού του σταθερού νομίσματος θα έπρεπε να ήταν πάντα 1 δολάριο, αλλά αυτό άλλαξε όταν κατέρρευσε η SVB, ρίχνοντας την αξία του στα 87 σεντς. Η Coinbase σταμάτησε τις μετατροπές μεταξύ δολαρίου και USDC.
Στις 11 Μαρτίου, η Circle είπε ότι «θα υποστηρίξει το USDC και θα καλύψει οποιοδήποτε έλλειμμα χρησιμοποιώντας εταιρικούς πόρους, με τη συμμετοχή εξωτερικού κεφαλαίου εάν είναι απαραίτητο». Η αξία του σταθερού νομίσματος ανέκαμψε αρκετά. Αν και o χρεοκοπημένος δανειστής κρυπτονομισμάτων BlockFi έχει επίσης 227 εκατομμύρια σε κεφάλαια «κολλημένα».
Εφόσον η SVB δεν υπάρχει πια, τι θα την αντικαταστήσει;
Ως απάντηση προς την κατάρρευση, η FDIC δημιούργησε μια νέα οντότητα για όλες τις ασφαλισμένες καταθέσεις για την SVB , την Deposit Insurance National Bank of Santa Clara – η οποία θα ανοίξει για τις επιχειρήσεις στις 13 Μαρτίου. Όσοι έχουν ανασφάλιστες καταθέσεις θα λάβουν προκαταβολικό μέρισμα και θα λάβουν ένα πιστοποιητικό, αλλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση πως θα πάρουν πίσω όλα τα χρήματά τους.
Η δουλειά της FDIC είναι να λαμβάνει το μέγιστο ποσό από τα περιουσιακά στοιχεία της SVB. Αυτό συμβαίνει με δύο τρόπους. Ο ένας τρόπος είναι ότι μια άλλη τράπεζα εξαγοράζει την SVB, λαμβάνοντας τις καταθέσεις στη διαδικασία. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό σημαίνει ότι όλοι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Αυτό είναι το καλύτερο σενάριο, όχι μόνο για όσους θέλουν να λάβουν εγκαίρως τον μισθό τους, αλλά και επειδή η μεγαλύτερη αποστολή της FDIC είναι να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη του κοινό στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ. Οι τραπεζικές κινήσεις σε άλλη οντότητα θα μπορούσαν να ευνοηθούν, εάν τα περιουσιακά στοιχεία της SVB μπορούν να πωληθούν για 90 σεντς του δολαρίου.
Αλλά, ας πούμε ότι αυτή η εξαγορά δεν μπορεί να γίνει. Τι θα συμβεί μετά; Η FDIC αξιολογεί και εν συνεχεία πουλά τα περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με τη SVB σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών, με τα έσοδα να πηγαίνουν στους καταθέτες. Οι ανασφάλιστες καταθέσεις κατατάσσονται ψηλά στη κλίμακα αποπληρωμής – αμέσως μετά από τα διοικητικά έξοδα και τις ασφαλισμένες καταθέσεις. Έτσι, ακόμα και αν μια πώληση δεν πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι πελάτες έχουν υψηλές πιθανότητες να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, υποθέτοντας ότι μπορούν να περιμένουν για αυτό.
Ενημέρωση (13/3, 5:37 μ.μ. ET): Ως απάντηση στην κατάρρευση της SVB , η FDIC δημιούργησε μια νέα οντότητα. Το πρωί της Δευτέρας οι καταθέτες και οι δανειολήπτες της SVB είχαν εξυπηρέτηση πελατών και πρόσβαση στα κεφάλαιά τους με ATM, χρεωστικές κάρτες ή επιταγές.
Τα χρήματα για όλα αυτά προέρχονται, προς το παρόν, από το Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων της FDIC , η οποία έχει πει ότι θα προστατεύσει όλους τους καταθέτες στο ίδρυμα. Αν και αυτό αφήνει έξω τους μετόχους και «ορισμένους» κατόχους μη εξασφαλισμένου χρέους, σήμαινε ότι οι πελάτες της τράπεζας θα μπορούσαν, κυρίως, να ξεκινήσουν τις εργασίες τους τη Δευτέρα.
Ο Πρόεδρος Joe Biden σχολίασε την κατάσταση σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει το κοινό, λέγοντας ότι τα κεφάλαια της SVB θα εξακολουθούν να «είναι εκεί όταν τα χρειαστείς» χωρίς να χρειάζεται να διασωθούν με χρηματοδότηση από τους φορολογούμενους. Τα χρήματα που χρησιμοποιούνται δεν προέρχονται από φόρους, αντιθέτως, προέρχονται από ασφάλιστρα που πληρώνουν οι τράπεζες και από τόκους που κερδίζονται από χρήματα που επενδύονται σε κρατικές υποχρεώσεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με την FDIC .
Τη Δευτέρα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι αξιωματούχοι της FDIC είπαν στους γερουσιαστές πως σχεδίαζαν να προσπαθήσουν να δημοπρατήσουν εκ νέου την χρεοκοπημένη τράπεζα. Σύμφωνα με την WSJ, δηλώνοντας ότι η αποτυχία της τράπεζας είναι «απειλή για το χρηματοπιστωτικό σύστημα», επιτρέπει τώρα κάποια επιπλέον ευελιξία που δεν υπήρχε πριν.
Πως φτάσαμε ως εδώ;
Αυτό που έχει συμβεί είναι μεγαλύτερο από τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τους επενδυτές τις SVB. Για να καταλάβουμε πως φτάσαμε ως εδώ, πρέπει πρώτα να μιλήσουμε για τα επιτόκια. Από το 2008, ήταν αρκετά χαμηλά, πυροδοτώντας μια έκρηξη επιχειρηματικών κεφαλαίων – και λίγης χαζομάρας (βλέπε WeWork, Theranos, Juicero). Εδώ και αρκετό καιρό , υπάρχει πολλή αερολογία, η οποία χειροτέρεψε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν σταμάτησαν να τυπώνονται χρήματα. Δημοφιλείς μετοχές (Meme Stocks); H Cryptoboom; H SPAC; Για αυτά μπορείτε να ευχαριστήσετε τον Jerome Powell, πρόεδρο της Federal Reserve, ο οποίος συμφώνησε με την πολιτική μηδενικού επιτοκίου (ZIRP).
Για παράδειγμα, εάν είστε τράπεζα που ειδικεύεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις, ξέρετε τι σας κάνει η πολιτική μηδενικού επιτοκίου; Λοιπόν, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ετήσια αναφορά της SVB, οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν καθώς οι IPO, οι SPAC, οι επενδύσεις κ.α. συνέχιζαν με φρενήρεις ρυθμούς. Λόγω όλης αυτής της ρευστότητας – επ’ ευκαιρίας συγχαρητήρια – κανείς δεν χρειαζόταν να πάρει δάνειο επειδή είχε όλα αυτά τα μετρητά. Αυτό αποτελεί πρόβλημα για μια τράπεζα. Τα δάνεια είναι ένας σημαντικός τρόπος για να κερδίσετε χρήματα. Για αυτό το λόγο η SVB αγόρασε κρατικούς τίτλους, όπως εξηγεί με λεπτομέρειες ο Matt Levine από το Bloomberg. Αυτός ήταν ένας καλός και σταθερός τρόπος για να βγάζει χρήματα η SVB, αλλά σήμαινε επίσης ότι θα ήταν ευάλωτη σε ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων.
Και έτσι έγινε! Ο Powell άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια για να επιβραδύνει τον πληθωρισμό, και είπε αυτή τη βδομάδα στο Κογκρέσο ότι αναμένει να τα αφήσει να φτάσουν έως και το 5,75% – που είναι πολύ πιο πάνω από το μηδέν. Εδώ είναι και το πρόβλημα για τη SVB – έχει πάρα πολλά περιουσιακά στοιχεία που αξίζουν λιγότερα χρήματα εάν αυξηθούν τα επιτόκια. Επίσης, χρηματοδοτεί νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες είναι σε αφθονία όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά. Ουσιαστικά, αυτοί οι τραπεζίτες κατάφεραν να αποκτήσουν επιπλέον μπελάδες – κάτι που παρατήρησαν οι πωλητές ανοιχτής πώλησης (short-sellers).
Άρα η SVB έριξε στο τραπέζι το δίλημμα του φυλακισμένου;
Προφανώς, αυτή η αναντιστοιχία κινδύνου δεν μπορεί να ανατρέψει από μόνη της μια τράπεζα. Αυτό το έκαναν οι «παλιομοδίτικες» μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων – και στη SVB δεν υπήρχε ο George Bailey για να το σταματήσει.
Να πως έγινε. Όταν τα επιτόκια αυξήθηκαν, οι επενδυτές σταμάτησαν να πετάνε χρήματα. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις άρχισαν να αντλούν περισσότερα από τα χρήματά τους για να πληρώσουν τα έξοδα τους – και για να συμβεί αυτό η SVB έπρεπε να βρει μετρητά. Αυτό σήμαινε ότι η τράπεζα έπρεπε να αποκτήσει ρευστότητα – έτσι πούλησε χρεόγραφα 21 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια του ποσού των 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά τη φορολόγηση. Ακόμα, κατέληξε στο να πουλήσει 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές για να υποστηριχτεί. Η Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας. Η SVB τα εξηγεί όλα αυτά στην παρουσίασή της και μιλάει για την «άφθονη ρευστότητα» και την «ισχυρή κεφαλαιακή της θέση».
Θυμάστε μια άλλη τράπεζα, τη Silvergate που μόλις είχε καταρρεύσει (για λόγους σχετικά με τον χώρο των κρυπτονομισμάτων); Οι επενδυτές, όπως και τα άλογα, τρομάζουν εύκολα. Έτσι, όταν η SVB έκανε αυτή την ανακοίνωση στις 8 Μαρτίου, ο κόσμος αμπαρώθηκε. Το Ιδρυτικό Ταμείο του Peter Thiel συμβούλευσε τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου του να αποχωρήσουν, με αποτέλεσμα να αποσπαστούν εκατομμύρια. Και σίγουρα γνωρίζετε ότι οι επενδυτές λατρεύουν να ακολουθούν τις τάσεις. Μεταξύ άλλων, η Union Square Ventures και η Coatue Management πήραν την απόφαση να πουν στις εταιρείες να τραβήξουν και αυτές τα χρήματά τους.
Αυτές οι μαζικές αναλήψεις έγιναν πολύ γρήγορα – μέσα σε δύο μέρες. Κάποτε για να κάνετε ανάληψη έπρεπε να πάτε σωματικά σε μια τράπεζα – αυτή η πιο αργή διαδικασία έδωσε χρόνο στις τράπεζες για να ελιχθούν. Σε αυτή τη περίπτωση όμως, η ψηφιοποίηση σήμαινε ότι τα χρήματα εξαντλήθηκαν τόσο γρήγορα – πράγμα που κατέστησε την SVB αβοήθητη, επισημαίνει ο Samir Kaji, διευθύνων σύμβουλος την επενδυτικής πλατφόρμας Allocate. Οι πελάτες, μόνο στις 9 Μαρτίου, προσπάθησαν να αποσύρουν καταθέσεις 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων – το ένα τέταρτο των συνολικών τραπεζικών καταθέσεων σε μία μόνο μέρα.
Όλα είχαν τελειώσει την επόμενη μέρα. Η πώληση της μετοχής ακυρώθηκε. Η SVB προσπάθησε να πουλήσει τον εαυτό της. Στη συνέχεια παρενέβησαν οι ρυθμιστικές αρχές.
Ποιος ήταν υπεύθυνος για αυτό;
Μέχρι και λίγο πριν την αποτυχία της SVB, ο (πρώην) διευθύνων σύμβουλος της, Greg Becker, ήταν διευθυντής της Federal Reserve Bank του Σαν Φρανσίσκο. Αυτή είναι μία από τις 12 τράπεζες υπό την εποπτεία της Washington Fed.
Ενώ οι μαζικές αναλήψεις συνεχίζονται, ο Becker είπε στους επενδυτές, «Θα ζητούσα από όλους να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μας στηρίξουν, όπως ακριβώς σας στηρίξαμε και εμείς στις δύσκολες στιγμές». Όπως θα γνωρίζει κάποιος που έχει κάνει κάποια μακροχρόνια σχέση, το να πεις σε κάποιον να ηρεμήσει είναι ένας τρόπος για να διασφαλίσεις ότι θα χάσει ολοκληρωτικά το μυαλό του. Νομίζω ότι θα μπορούσε να σταματήσει η «καταστροφή», εάν ο Becker καλός στο PR – έστω κατά το ήμισυ. Αλλά προφανώς δεν είναι.
Αλλά πέρα από την κακή επικοινωνία του Becker, ήταν αυτός ο οποίος ηγήθηκε της τρομακτικής προσφοράς περιουσιακών στοιχείων/μεριδίων. Στην πραγματικότητα, η SVB είχε άλλες επιλογές: θα μπορούσε να είχε δανειστεί κεφάλαια ή να προσπαθήσει να προσφέρει δελεαστικές προσφορές στους καταθέτες που έμειναν. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Αποδείχτηκε ότι ο Becker, στις 27 Φεβρουαρίου, πούλησε επίσης 3,6 εκατομμύρια δολάρια μετοχών της μητρικής εταιρείας της SVB. Αυτή ήταν μια προκαθορισμένη πώληση – τα έγγραφα κατατέθηκαν στις 26 Ιανουαρίου – αλλά η χρονική στιγμή που συνέβη αυτό είναι περίεργη. Ο Becker προφανώς και γνώριζε τον δικό του ισολογισμό, όντας διευθυντής μιας περιφερειακής τράπεζας της Fed. Έπρεπε να γνωρίζει ότι η Fed δεν σκόπευε να μειώσει την αύξηση των επιτοκίων, και θα έπρεπε να ξέρει ότι αυτό θα ήταν κακό για την SVB.
Τι σημαίνει αυτό για τις νεοφυείς επιχειρήσεις;
Το οικοσύστημα κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών υπάρχει επειδή κάποτε, οι τράπεζες δεν δάνειζαν χρήματα σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Ένας τρόπος με τον οποίο η SVB ενίσχυσε τις νεοφυείς επιχειρήσεις, ήταν η προσφορά επικίνδυνων μορφών χρηματοδότησης. Για παράδειγμα, η τράπεζα δάνεισε έναντι χρημάτων που οφείλονται σε εισπρακτέους λογαριασμούς μιας επιχείρησης. Ακόμη πιο επικίνδυνο: η εταιρεία δάνεισε έναντι των αναμενόμενων εσόδων για μελλοντικές υπηρεσίες. Η SVB πρόσφερε επίσης επιχειρηματικό χρέος, το οποίο χρησιμοποιεί ως τρόπο ανάληψης δανείου τις επενδύσεις. Και αυτό λειτούργησε! Αυτού του είδους τα προϊόντα βοήθησαν να χτιστεί η SVB στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που είναι τώρα, λέει ο Jonathan Hirshon, ο οποίος ασχολείται με δημόσιες σχέσεις υψηλής τεχνολογίας τα τελευταία 30 χρόνια.
Η τράπεζα θα λάβει επίσης κομμάτια εταιρειών ως μέρος των όρων πίστωσης της. Αυτό σήμαινε, για παράδειγμα, ότι κέρδισε 13,9 εκατομμύρια δολάρια στην IPO του FitBit. Πιο πρόσφατα, τα έγγραφα της IPO και της Coinbase αποκάλυψαν ότι η SVB είχε το δικαίωμα να αγοράσει περισσότερες από 400.000 μετοχές για περίπου 1 δολάριο ανά μετοχή. Οι μετοχές της Coinbase έκλεισαν στην τιμή των 328,28 δολαρίων την πρώτη ημέρα που εισήχθη στο χρηματιστήριο.
Οι νεοφυείς επιχειρήσεις δεν είναι οι μόνες που πρέπει να συγκεντρώσουν χρήματα. Το κάνουν και οι επιχειρηματίες επιχειρηματικών κεφαλαίων — συχνά από οικογενειακά γραφεία ή κυβερνήσεις. Η SVB επένδυσε σε μια σειρά από επενδύσεις όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των Accel Partners, Kleiner Perkins, Sequoia Capital και Greylock.
Αυτό μας οδηγεί σε ένα από τα βασικά προβλήματα της SVB: Η Silicon Valley είναι στην πραγματικότητα μια μικρή πόλη. Και ενώ αυτό σήμαινε ότι η SVB ήταν ο καλός τραπεζίτης για τις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας και βιοεπιστημών εδώ, αυτό σήμαινε επίσης ότι το χαρτοφυλάκιό της δεν ήταν πολύ διαφορετικό. Η αιμομικτική φύση των νεοφυών επιχειρήσεων της Silicon Valley σημαίνει ότι το κουτσομπολιό είναι ένα άθλημα επαφής, γιατί όλοι εδώ είναι απελπιστικά συνδεδεμένοι με όλους τους άλλους.
Δεν ξέρω αν αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα. Θα μπορούσε! Πολλές άλλες τράπεζες χάνουν επίσης χρήματα από τους τίτλους τους . Αλλά η κουτσομπολίστικη φύση της Silicon Valley, και το γεγονός ότι τόσες πολλές από αυτές τις εταιρείες είναι συνυφασμένες, έκαναν την πιθανότητα μιας τράπεζας να λειτουργεί υψηλότερα για την SVB από ό,τι για άλλα μέρη. Αυτήν τη στιγμή, φήμες κυκλοφορούν σε ομαδικές συνομιλίες WhatsApp γεμάτες από ιδρυτές που αγωνίζονται για μετρητά. Υποψιάζομαι, επίσης, ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε απατεώνες να προσπαθούν να στοχεύσουν τους πανικόβλητους αδερφούς τεχνολογίας, για να τους αποσπάσουν ακόμη περισσότερα μετρητά.
Δεν ξέρω τι θα συμβεί από εδώ και πέρα, ούτε νομίζω ότι το ξέρει και κανένας άλλος. Ξέρω, ωστόσο, ότι η ηγεσία της SVB δεν ήταν οι μόνοι που τα έκαναν μαντάρα. Αυτή ήταν η δεύτερη μεγάλη χρεοκοπία τράπεζας μέσα σε μια εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι οι ρυθμιστικές μας αρχές κοιμόντουσαν όρθιες. Και ποιος ήταν ο κύριος ρυθμιστής και για τις δύο τράπεζες; Μα φυσικά οι φίλοι μας στη Fed.
Ενημέρωση (13/3, 5:37 μ.μ. ET): Προστέθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με την εξαίρεση συστημικού κινδύνου που καθιέρωσαν οι ρυθμιστικές αρχές για την προστασία των καταθετών και την πρόσβαση των πελατών στα κεφάλαιά τους τη Δευτέρα, καθώς και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες πώλησης της Silicon Valley Bank.
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.