Γράφει η Στυλιανή Τζιβελέκη
Πέρασαν πενήντα χρόνια από την τελευταία φορά που πάτησαν οι Αμερικάνοι στο φεγγάρι. Μετά την επιστροφή και την λήξη του ιστορικού προγράμματος “Απόλλων”, δηλώνουν πιο έτοιμοι από ποτέ με το νέο διαστημικό πρόγραμμα “Άρτεμις”.
“Δεν είναι πλέον η γενιά του Απόλλωνα, είναι η γενιά της Άρτεμις’ “, δήλωσε ο Bill Nelson, διοικητής της NASA.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ξεκινούν την επιχείρηση προσσελήνωσης ξανά, για πρώτη φορά μετά το 1972. Την 29η Αυγούστου του 2022 έγινε η πρώτη προσπάθεια εκτόξευσης του πυραύλου σε τροχιά, αυτή τη φορά όμως χωρίς να είναι επανδρωμένη η κάψουλα Orion που θα σταλεί στο διάστημα.
Αποστολή Artemis I
Η εκτόξευση είχε προγραμματιστεί για τις 15:33 (ώρα Ελλάδος), αλλά λόγω τεχνικών προβλημάτων η εκτόξευση μετατέθηκε για τις επόμενες ημέρες, κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή 2/9/2022. Η διαδικτυακή κάλυψη της τηλεόρασης της NASA για την εκτόξευση Artemis I έχει ήδη ξεκινήσει.
Το Artemis 1, το οποίο περιλαμβάνει τον Orion, μια κάψουλα εξερεύνησης του βαθύ διαστήματος για έξι άτομα, πάνω σε μια μεγαλοκάψουλα 98 μέτρων, 2.600 τόνων του Space Launch System (SLS), έχει προγραμματιστεί για την παρθενική του εκτόξευση από το ίδιο συγκρότημα εκτόξευσης στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ που οργάνωσε τις σεληνιακές αποστολές Apollo πριν από μισό αιώνα.
Μια επιτυχημένη αποστολή θα ωθήσει την υπηρεσία πιο κοντά στο στόχο της να στείλει δύο αστροναύτες, με το ένα μέλος εκ των δύο να είναι γυναίκα, για προσεδάφιση στο νότιο πόλο της σελήνης μέχρι το τέλος του 2025.
Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της πτήσης;
Μετά την απογείωση για περίπου παραπάνω από δύο λεπτά, οι δύο πιο αδύνατοι πλαϊνοί ενισχυτές που είναι συνδεδεμένοι στο γιγάντιο βασικό στέλεχος του Space Launch System θα πέσουν στον Ατλαντικό Ωκεανό, καθώς θα εξαντληθούν τα στέρεα καύσιμα τους, ενώ μερικά λεπτά αργότερα στα οκτώ λεπτά μετά την απογείωση, οι τέσσερις κινητήρες της βασικής δομής θα σβήσουν. Στη συνέχεια, ο κορμός θα αποσπαστεί και το δεύτερο κομμάτι του πυραύλου και η κάψουλα Orion θα μείνουν μόνα τους στο διάστημα.
Σχεδόν μιάμιση ώρα μετά την εκτόξευση, θα ενεργοποιηθεί ξανά το δεύτερο τμήμα για περίπου 18 λεπτά, ωθώντας τον Orion σε μια πορεία προς τη Σελήνη εν συνεχεία θα ακολουθήσει ο διαχωρισμός του Orion και από το δεύτερο τμήμα.
Την 6η Ημέρα, το Orion θα μπει σε τροχιά του γύρω από τη Σελήνη και την 24η Ημέρα, θα αρχίσει να επιστρέφει στη Γη. Εάν το Artemis I ξεκινήσει στην 29/08/2022 δηλαδή στην αναμενόμενη ημερομηνία τότε θα επιστέψει στις 10 Οκτωβρίου έχουν ολοκληρώσει μία αποστολή 42 ημερών.
Γιατί η NASA θέλει να ξαναπάει στο φεγγάρι; Ποια τα οφέλη;
H NASA από το 2017 έχει ανακοινώσει την δημιουργία του Artemis και πρωταρχικός στόχος του εγχειρήματος ήταν η δημιουργία μιας διαρκούς παρουσίας στο φεγγάρι με τη μορφή ενός διαστημικού σταθμού και ενός σεληνιακού στρατοπέδου βάσης. Ωστόσο δεν ήταν αυτός ο μόνος λόγος σημαντικότητας του εγχειρήματος Artemis I.
1. Το πρόγραμμα αυτό λειτουργεί σαν σκαλοπάτι για να φτάσει η NASA και η ανθρωπότητα στον πλανήτη Άρη. Έναν πλανήτη 200 φορές -τουλάχιστον- πιο μακριά από την Γη από το φεγγάρι, γεγονός που σημαίνει ότι πρόκειται για μία σπουδαία και τεράστια πρόκληση. Πράγματι, το Artemis εντάσσεται στο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα της NASA «Moon to Mars», καθώς η διαστημική υπηρεσία οραματίζεται την αποστολή αστροναυτών στον Κόκκινο Πλανήτη εντός 20 ετών. «Ό,τι κάνουμε στη σεληνιακή επιφάνεια, το κάνουμε για να εξερευνήσουμε την επιστήμη, και δεν πρόκειται μόνο για «σημαίες και ίχνη», όπως μερικοί άνθρωποι αναφέρονται στον Απόλλωνα, αλλά και για να τα δοκιμάσουμε όλα από τα συστήματα που τελικά θα χρειαστούμε για να μειώσουμε τους κινδύνους για μια ανθρώπινη αποστολή στον Άρη», λέει η Cathy Koerner, αναπληρώτρια συνεργάτιδα διαχειριστή στη NASA.
2. Θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε νέες τεχνολογίες. Δεκάδες νέες τεχνολογίες που δημιουργήθηκαν για να πάνε στο διάστημα και στο φεγγάρι έχουν επίσης αποφέρει σημαντικά οφέλη στους ανθρώπους στη Γη. Η συμβολή είναι τεράστια, από φορητούς υπολογιστές μέχρι αντλίες ινσουλίνης, κ.ά. Υπάρχει η γνώμη πως το Artemis θα μπορούσε να πυροδοτήσει πληθώρα καινοτομιών.
3. Δικαιολογημένα λειτουργεί ως έμπνευση για νέους ανθρώπους μηχανικούς και επιστήμονες. Για ανθρώπους με όραμα που μπορούν να ονειρευτούν μία καριέρα στην μηχανική ή στην εξερεύνηση των πλανητών και του διαστήματος ως σύνολο.
Υπάρχουν ακόμη, τόσα πολλά να γίνουν και να δούμε, όμως κάθε φορά η μελέτη πάνω στα επιτεύγματα των ανθρώπων για το διάστημα παραμένει το ίδιο συναρπαστική!
Πηγές:
www.theguardian.com
www.lifo.gr
www.bbc.com
www.theverge.com
Η εθελοντική ομάδα του CSI Institute, αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες όπως, ψυχολόγους, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους καθώς και τεχνικούς δικτύων & πληροφορικής, είναι κοντά σας παρέχοντας πληροφορία, ενημέρωση και γνώση μέσα από ποικίλα θέματα αρθρογραφίας.