Tech Review, Τεχνολογία

Google: Ο νέος υπολογιστής της κάνει το ακατόρθωτο σε 200 δευτερόλεπτα

Πηγή: cnn.gr

Ο διαδικτυακός «κολοσσός» της Google ισχυρίζεται ότι σχεδίασε ένα νέο υπολογιστικό σύστημα, το οποίο χρειάζεται μόλις 200 δευτερόλεπτα, για να επιλύσει ένα πρόβλημα που ο γρηγορότερος υπερυπολογιστής θα χρειαζόταν τουλάχιστον 10.000 χρόνια για να δώσει ένα σωστό αποτέλεσμα.

Η ταχύτητα που επιτυγχάνει ο συγκεκριμένος κβαντικός υπολογιστής συνιστά μια σπουδαία ανακάλυψη, που ονομάζεται «υπεροχή της κβαντικής τεχνολογίας», σύμφωνα με ανάρτηση που δημοσιεύτηκε στο ιστολόγιο της Google, η οποία συνοδευόταν και από ένα άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό «Nature».

Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, σηματοδοτούν την άνοδο των κβαντικών υπολογιστών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης και επεξεργασίας πολύ περισσότερων πληροφοριών, σε σύγκριση με τα κλασικά «ξαδέλφια» τους. Ο λόγος έχει να κάνει με τις πανίσχυρες δυνάμεις που υπάρχουν στον τομέα της Φυσικής, που είναι γνωστός και ως κβαντομηχανική.

Υπάρχει, ωστόσο, μια σημαντική διαφορά: Οι κανονικοί υπολογιστές χρησιμοποιούν δεδομένα που υπάρχουν σε μία και μόνη κατάσταση: Το μηδέν (0) και το ένα (1), τα δύο ψηφία του δυαδικού συστήματος. Αντίθετα, οι κβαντικοί υπολογιστές χρησιμοποιούν κβαντικά bits ή qubits, τα οποία μπορούν ταυτόχρονα να είναι οποιοσδήποτε συνδυασμός του μηδενός και του ένα. Αυτή η διαφορά συνεπάγεται πιο μεγάλες ταχύτητες επεξεργασίας.

Επόμενος στόχος της Google είναι η κατασκευή ενός «κβαντικού υπολογιστή που θα δείχνει ανοχή στα σφάλματα» και μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρεία, ο στόχος αυτός επείγει.

Οι μηχανικοί της Google ήδη επεξεργάζονται εφαρμογές, με σκοπό την παραγωγή πανάλαφρων μπαταριών για αυτοκίνητα και αεροσκάφη, καθώς επίσης και νέα φάρμακα.

«Προκειμένου να πετύχουμε τις απαραίτητες υπολογιστικές ικανότητες θα απαιτηθούν ακόμη πολλά χρόνια σκληρής μηχανικής αλλά και επιστημονικής εργασίας. Ωστόσο, βλέπουμε πλέον ξεκάθαρα το μονοπάτι και ανυπομονούμε να προχωρήσουμε», αναφερόταν – μεταξύ άλλων – στην ανάρτηση της Google.

Οι επικριτές της κβαντικής τεχνολογίας

Την ίδια στιγμή, πάντως, το πείραμα ταχύτητας που διεξήγαγε ηGoogleέχει γίνει αντικείμενο κριτικής από ορισμένους ειδικούς, αλλά και ανταγωνίστριες εταιρείες, μετά και τη «διαρροή» στο διαδίκτυο των αποτελεσμάτων, πριν από την επίσημη ανακοίνωση του διαδικτυακού «κολοσσού».

Η εταιρεία υπολογιστών IBM ανέφερε σε ανάρτηση στο επίσημο ιστολόγιό της τη Δευτέρα ότι η Google είχε υπερεκτιμήσει το βαθμό δυσκολίας της υπολογιστικής εργασίας που εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια του πειράματος. Αντί για 10.000 χρόνια, η IBM αντέτεινε πως ένας κλασικός υπολογιστής θα μπορούσε να επιλύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα σε μόλις δυόμιση χρόνια.

«Προτρέπουμε την [επιστημονική] κοινότητα να αντιμετωπίζει ισχυρισμούς τύπου “για πρώτη φορά ένας κβαντικός υπολογιστής έκανε κάτι που ένας κλασικός υπολογιστής δεν μπορούν”,με μια μεγάλη δόση σκεπτικισμού», ανέφερε σχετικά η IBM.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Google, Σουντάρ Πιτσάι, υπεραμύνθηκε των ισχυρισμών της εταιρείας σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην Τεχνολογική Επιθεώρηση του MIT, συγκρίνοντας το πείραμα με την προσπάθεια των αδελφών Ράιτ να πετάξουν.

«Το πρώτο αεροσκάφος πέταξε μόνο για 12 δευτερόλεπτα και γι’ αυτό δεν υπάρχει πρακτική εφαρμογή σε αυτό. Ωστόσο, κατέδειξε την πιθανότητα ότι ένα αεροπλάνο μπορεί να πετάξει», δήλωσε με νόημα ο Πιτσάι.

Η Κίνα θεωρείται πρωτοπόρος στην ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστικών συστημάτων, που θα μπορούσαν να έχουν σημαντική εφαρμογή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να τη φτάσουν, γεγονός που εγείρει φόβους για ένα νέο, αδυσώπητο ανταγωνισμό αναφορικά με την κατασκευή κβαντικών όπλων.