Μη κατηγοριοποιημένο

Γιατί συμβαίνουν όλο και περισσότερα εγκλήματα το καλοκαίρι;

Από την Πόλυ Κεφάλα,

Σύμφωνα με έρευνες τους καλοκαιρινούς μήνες αφήνουμε τα σπίτια μας ανοιχτά τα παράθυρα βγαίνουμε έξω αυτό κάνει πιο εύκολο κάποιον να προβεί σε μια εγκληματική ενέργεια. Επίσης, άλλη έρευνα υποστηρίζει πως η άνοδος της θερμοκρασίας κάνει τους ανθρώπους να δυσφορούν με αποτέλεσμα να γίνονται πιο επιθετικοί. Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος, η άλλη πλευρά, θα μπορούσαμε να πούμε για θέματα που σχετίζονται με ψυχοπαθολογία και έντονες διαταραχές προσωπικότητας που οδηγούν κάποιον στο να προβεί σε μια εγκληματική ενέργεια. Τα σενάρια πολλά, αν μιλήσουμε υποθετικά με εικασίες ανθρωποκτονίας για να αναλύσουμε πιο βαθιά τα ψυχολογικά αίτια, πολλοί παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν κάποιον σε έγκλημα, ζήλεια, θυμός, χαμηλή αυτοπεποίθηση, αίσθηση χωρισμού και βαθιά θέματα ψυχοπαθολογίας. Το έγκλημα ενός συζύγου ή συντρόφου είναι η πιο ακραία εκδήλωση βίας, είναι μια πράξη βαθιάς απόγνωσης που σκοπό έχει την καταστροφή του άλλου. 

Σύμφωνα με το μοντέλο σύντηξης της αγάπης, ένα κεντρικό μοντέλο των ρομαντικών σχέσεων όπου οι δύο σύντροφοι αναπτύσσουν ένα βαθύ δεσμό, αυτό με απλά λόγια είναι ότι ο ένας σύντροφος ήταν ανεξάρτητος, ισχυρός και ο άλλος αδύναμος, οπότε ο αδύναμος σύντροφος εξαρτιόταν από τον ισχυρό και η σκέψη και μόνο ή οι ενδείξεις απώλειας του συντρόφου οδηγούν σε εγκληματική πράξη. Πολλές φορές έχουμε ακούσει «τον/την σκότωσα γιατί δε μπορούσα να είμαι μακριά του/της». Η δολοφονία γίνεται με ψυχολογική προσέγγιση πάντα από αδυναμία, αφού γι αυτούς λειτουργούσε όπως το οξυγόνο που χρειάζεται ένας ασθενής για να ζήσει.

Πολλές φορές η συνεξάρτηση σε κάποιον, οι περιβαλλοντολογικές συνθήκες και αίτια ψυχοπαθολογικά μπορεί να οδηγήσουν σε εγκληματικές ενέργειες, όλα αυτά όμως προσεγγίζονται καθαρά και μόνο για ψυχολογική ανάλυση, το λόγο τον έχουν οι αρχές για την εξιχνίαση της υπόθεσης.