Γονείς, Οικογένεια, Συμπεριφορά

Γιατί να νιώθει ενοχές και τύψεις η εργαζόμενη μαμά;

Οι περισσότερες πλέον γυναίκες επιλέγουν να συνδυάσουν την εργασία με την μητρότητα και καλά κάνουν. Γιατί αυτά τα δυο συνδυάζονται δύσκολα ή εύκολα, όπως εκατοντάδες γυναίκες όπως και εσύ και εγώ αποδεικνύουμε καθημερινά. Και όσες δεν τόλμησαν να δοκιμάσουν να συνδυάσουν είναι εκείνες που συνήθως επέλεξαν να θυσιάσουν την μητρότητα για την καριέρα και χρόνια μετά να μετανιώνουν που δεν την γεύτηκαν. Είναι λοιπόν ευλογία να βρεις, αν θες να συνδυάσεις με κόπο, χρόνο, υποχωρήσεις και θυσίες. Και όταν τα συνδυάσεις καλείσαι να αντιμετωπίσεις τις ενοχές και τις τύψεις αν τα συνδυάζεις σωστά ή όχι.

Ας πούμε μόνο αλήθειες, να μην κρυφτούμε αλλά και να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους γιατί υπάρχουν στιγμές μέσα στην ημέρα που σκεφτόμαστε αν είμαστε καλές μαμάδες επειδή δουλεύουμε πολύ, αν το παιδί αντιλαμβάνεται πως και όταν λείπουμε στη δουλειά το αγαπάμε και το σκεφτόμαστε, αν μπορεί κάποιος να φροντίσει το μωρό μας όσο εμείς, αν το παιδί μας θα είναι λυπημένο επειδή δεν περνάμε πολύ χρόνο καθημερινά μαζί του, αν πρέπει να ελαττώσουμε ή και να αφήσουμε τη δουλειά μας και άλλα τέτοια. Όλες τα σκεφτόμαστε και θα τα σκεφτόμαστε κάθε μέρα ως εργαζόμενες, δραστήριες γυναίκες και μαμάδες αλλά θα είναι πολύ χρήσιμο να μάθουμε να διαχειριζόμαστε αυτές τις σκέψεις που προκαλούν ενοχές, τύψεις και τελικά μόνο αρνητικότητα στη ζωή μας.

Θαυμάζω κάθε γυναίκα που είναι μαμά πρώτα γιατί είναι μαμά και μετά για όλα όσα συνδυάζει!

Το να είσαι εργαζόμενη και καθημερινά μάχιμη γυναίκα και μαμά φυσικά και δεν είναι εύκολο και απλό, αλλά είναι τόσο όμορφο και ιδιαίτερο. Πολλές φορές όταν θα αφαιρεθoύμε απολαμβάνοντας μια γουλιά καφέ στη δουλειά και θα νιώσουμε τις μαμαδίστικες τύψεις και ενοχές καταλήγουμε με ένα χαμόγελο συνειδητοποιώντας πόσο πολυμήχανες είμαστε όλες εμείς χωρίς να θέλουμε να ρίξουμε τους μπαμπάδες αλλά ας αναλογιστούμε πόσα πολλά και διαφορετικά πράγματα κάνουμε μέσα στην ημέρα. Κάθε γυναίκα που είναι μαμά είναι άξια θαυμασμού πρώτον γιατί είναι μαμά και μετά για όλα όσα συνδυάζει. Και θαυμάζουμε διπλά τις μαμάδες που επιλέγουν έστω και τα πρώτα χρόνια του παιδιού τους να εργάζονται από το σπίτι για να είναι κοντά του έστω και με το laptop δίπλα τους, και το έχουμε περάσει αρκετές και γνωρίζουμε τις δυσκολίες αλλά και τις χαρές που προσφέρει και αυτός ο τρόπος εργασίας.

 “Και για ποιον τα κάνω όλα; Για ποιον προσπαθώ και εξελίσσομαι; Μα φυσικά για το παιδί μου!”

Τα τελευταία χρόνια ως μαμά έχω νιώσει αρκετές φορές ενοχικά για κάτι που μπορεί να μην έκανα όπως θα ήθελα για το παιδί, για κάτι που ξέχασα ή για μια στιγμή που έπρεπε να το αφήσω παραπονεμένο στο σπίτι για τις ανάγκες της δουλειάς και να το βρω βέβαια χαρούμενο στην επιστροφή. Το μυστικό μου όμως για να διαχειρίζομαι και τελικά να εξουδετερώνω τέτοιες σκέψεις είναι η απάντηση “ και για ποιον τα κάνω όλα; για ποιον προσπαθώ και εξελίσσομαι “ Και η απάντηση είναι “μα φυσικά για το παιδί μου” και για να πραγματοποιηθεί αυτό αναγκάζομαι να θυσιάσω κάποιες ώρες μαζί του. Η απάντηση αυτή δεν είναι δικαιολογία αλλά ο τρόπος να δεις τα πράγματα καθαρά και όχι ενοχικά. Από την ώρα που φέρνεις στη ζωή ένα παιδί ζεις και αναπνέεις για εκείνο. Κάνει τα πάντα και πάντα για εκείνο. Και ακόμα και όσα δεν σχετίζονται απευθείας μαζί του και πάλι έχουν τελικό αποδέκτη εκείνον. Μια ευτυχισμένη, χαρούμενη, ήρεμη από προβλήματα και δυσκολίες μαμά θα μεγαλώνει εξίσου ένα ευτυχισμένο, ήρεμο, χαρούμενο παιδί. Και ο παρονομαστής για όλα αυτά είναι σε πολλά και η επαγγελματική πορεία της μαμάς που της χαρίζει όχι μόνο οικονομικούς πόρους αλλά αφορμές για πρόοδο, εξέλιξη και αναγνώριση καταλήγοντας και πρότυπο για το ίδιο το παιδί.

Επομένως μην νιώθετε μόνες στο αγώνα να συνδυάσετε μητρότητα, οικογένεια και εργασία. Είμαστε όλες μαζί και προσπαθούμε να τα όλα διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο. Και επειδή οι δυσκολίες εκεί έξω της ζωής είναι πολλές ας μάθουμε να απομονώνουμε τύψεις και ενοχές και ας εστιάσουμε στην ουσία του να προχωράμε μπροστά για εμάς και τα παιδιά μας. Αυτό προσπαθώ και εγώ και ξέρω δεν είναι απλό αλλά με λίγη υπομονή και θέληση όλα γίνονται.

Ας απαλλαχτούμε λοιπόν από ενοχές και τύψεις.  Γιατί ευτυχισμένη μαμά, ευτυχισμένα παιδιά!