Ανθρώπινες Σχέσεις, Συμπεριφορά, Ψυχική υγεία

Γιατί να κάνω ψυχοθεραπεία; Τι έχω;

Aπό την Πόλυ Κεφάλα,

Κάποια στιγμή στη ζωή μας, όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με δυσάρεστες καταστάσεις που μας προκαλούν συναισθήματα, άγχους, φόβου, στεναχώριας και δε μπορούμε να διαχειριστούμε, αφού μας έχουν συγκλονίσει. Εάν αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα παραμένουν για αρκετό καιρό-εβδομάδες, και αντί να ανακουφίζεσαι σιγά σιγά, η ψυχική σου κατάσταση παραμένει το ίδιο, χωρίς να βλέπεις βελτίωση, τότε ίσως χρειαστείς ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή.

Πολλά προβλήματα στην πορεία της ζωής, μπορεί τον καθέναν να τον κάνουν δυσλειτουργικό, βέβαια ανάλογα το βαθμό και την ένταση των ψυχολογικών προβλημάτων αυτό εξαρτάται από τη δομή προσωπικότητας του καθενός. Προβλήματα όπως, διαχείριση διαζυγίου, διαχείριση μιας σχέσης, απώλεια εργασίας, διαχείριση εργασιακών θεμάτων με συναδέλφους, αντιμετώπιση των παιδιών, απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, προβλήματα διάθεσης και προβλήματα που πηγάζουν από βαθύτερες πεποιθήσεις που σχετίζονται με δομές προσωπικότητας, όταν αυτά τα θέματα δε μπορούν να ελεγθούν και να αντιμετωπιστούν από το ίδιο το άτομο, τότε η ψυχοθεραπεία είναι η λύση, αφού σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες προσφέρει επιθυμητά αποτελέσματα.

Αυτές οι απώλειες και οι πιέσεις της καθημερινότητας εξασθενούν τους ανθρώπους ψυχικά και έπειτα σωματικά. Έτσι στην πορεία της ζωής αν όχι όλοι, οι πιο πολλοί θα χρειαστούν βοήθεια από έναν ψυχοθεραπευτή, αφού μέσω της θεραπείας η ζωή του ατόμου γίνεται πιο παραγωγική, διορθώνονται διάφορα ζητήματα και ζει πιο λειτουργικά.

Οι ψυχολόγοι που ειδικεύονται στην ψυχοθεραπεία είναι εξειδικευμένοι επαγγελματίες με εμπειρία στην ανθρώπινη συμπεριφορά, στην αξιολόγηση και διάγνωση ψυχικών θεμάτων. Έτσι στη θεραπευτική διαδικασία υπάρχει μία από κοινού συνεργατική διαδικασία όπου θεραπευτής και θεραπευόμενος δουλεύουν συνεργατικά, ώστε ο δεύτερος να μπορέσει να αλλάξει κάποιες στάσεις και κανόνες ζωής που του πυροδοτούν αρνητικά συναισθήματα και βέβαια επιλύονται και πιο βαθιά ζητήματα που προκύπτουν από πρώιμες εμπειρίες και μοτίβα συμπεριφοράς που αναπαράγονται στην ενήλικη ζωή.

Ωστόσο μπορεί κάποιος να μην βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του δυσάρεστες καταστάσεις και απλά να θελήσει να μπει σε μια θεραπευτική διαδικασία απλά για να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του να εξηγήσει και να κατανοήσει κάποιες στάσεις του και συμπεριφορές του, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η όλη διαδικασία της θεραπείας είναι εξίσου αποτελεσματική και σε μεγαλύτερο βαθμό.

Η ψυχοθεραπεία έχει ταυτιστεί με την ψυχική ασθένεια, αυτό όμως δεν είναι κανόνας, πολλοί, για λόγους συναισθηματικής εξέλιξης και αναζήτησης κάποιων βαθύτερων ερωτημάτων θα δεσμευτούν σε μια θεραπευτική σχέση που μόνο κερδισμένοι θα βγουν από όλη αυτή τη διαδικασία.

Εάν αισθάνεστε μια παρατεταμένη λύπη και αίσθηση αβοηθησίας, και βλέπετε ότι οι φίλοι ή συγγενείς δε μπορούν να σας βοηθήσουν ή, εάν πάλι δε μπορείτε να πραγματοποιήσετε δραστηριότητες στην καθημερινότητά σας, ανησυχείτε και κάνετε σκέψης καταστροφής, τότε ήρθε η ώρα και η ίδια σας η ψυχολογική κατάσταση σας κρούει το καμπανάκι πως ήρθε η ώρα για να φροντίσετε τον εαυτό σας, τη ψυχή και το σώμα σας.