Bullying, Cyber, Βulling, Διαδίκτυο, Εγκλήματα, Ψυχική υγεία

Γιατί η τραγική ιστορία της Amanda Todd είναι πιο επίκαιρη από ποτέ με την εξέλιξη της τεχνολογίας;

Γράφει η Λαμπρινή Ντουνούμη, MSc Investigative Psychology Ε.Π. στο Πανεπιστήμιο του Χάντερσφιλντ

Εξαιτίας της εξέλιξης της τεχνολογίας και της αντικατάστασης των προσωπικών σχέσεων η τραγική ιστορία της Amanda Todd είναι πιο επίκαιρη από ποτέ! 

Στις 10 Οκτωβρίου του 2012, την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας, η δεκαπεντάχρονη Καναδή Amanda Todd έδωσε τέλος στη ζωή της αφού πρώτα δημοσίευσε ένα βίντεο στο YouTube στο οποίο περιέγραφε ότι έπεσε θύμα εκβιασμού στο διαδίκτυο. Στο βίντεο αυτό, περιγράφει μέσα από κάρτες όλα τα βασανιστήρια που της προκάλεσαν τόσο οι συμμαθητές της όσο και ξένοι, με αφορμή μία ημίγυμνη φωτογραφία της – στιγμιότυπο από βίντεο που κοινοποίησε ένας άγνωστος εκβιαστής στο Facebook και στους φίλους της.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχει η ίδια μέσα από το βίντεό της, όταν ήταν 12-13 χρονών έκανε μαζί με τους φίλους της βιντεοκλήσεις με αγνώστους για να γνωρίσει κόσμο. Ένα από τα άτομα με τα οποία συνομίλησε της έκανε κοπλιμέντα, την αποκάλεσε όμορφη, υπέροχη κλπ. και έπειτα της ζήτησε να του στείλει φωτογραφία.

Ένα χρόνο αργότερα, έλαβε ένα μήνυμα στο Facebook από κάποιο άγνωστο που την εκβίασε ότι αν δεν του προσφέρει ‘θέαμα’ τότε θα δημοσίευε παντού τη φωτογραφία στην οποία φαινόταν το στήθος της. Γνώριζε τα πάντα γι’ αυτήν, διεύθυνση, ονόματα φίλων και συγγενών, πού πήγαινε σχολείο.

Στις διακοπές των Χριστουγέννων ένα βράδυ στις 4.00 η ώρα η Αστυνομία της χτύπησε την πόρτα. Οι φωτογραφίες είχαν δημοσιευτεί παντού. Τότε η Amanda  αρρώστησε, υπέφερε από αγχώδη διαταραχή, βαριά κατάθλιψη και κρίσεις πανικού. Έτσι, ξεκίνησε το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Η διαταραχές της χειροτέρεψαν και δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι. Αναγκάστηκε να μετακομίσει.

Ένα χρόνο αργότερα, ο δράστης την βρήκε ξανά και γνώριζε όλες τις νέες πληροφορίες για αυτή. Έφτιαξε σελίδα στο Facebook με φωτογραφία προφίλ το στήθος της Amanda . Αυτή η ιστορία της κόστισε τα πάντα! Έκλαιγε κάθε βράδυ, έχασε όλους τους φίλους της και το σεβασμό που είχε αποκτήσει, της έβγαζαν παρατσούκλια, την έκριναν. Όμως δεν μπορούσε να κάνει κάτι και δεν μπορούσε να πάρει πίσω αυτή τη φωτογραφία. Θα υπάρχει στο ίντερνετ για πάντα!

Αργότερα, ξεκίνησε να χαρακώνεται, όμως υποσχέθηκε στον εαυτό της ότι δε θα το ξανάκανε. Άλλαξε πάλι σχολείο και η κατάσταση βελτιώθηκε παρότι ήταν μόνη της, όμως δεν κράτησε για πολύ. Λίγο καιρό αργότερα ξαναμίλησε με ένα παλιό της φίλο, ο οποίος ενώ είχε κοπέλα την έκανε να πιστεύει ότι την ήθελε. Λίγες μέρες αργότερα γύρω στα 15 άτομα μεταξύ των οποίων το αγόρι με την κοπέλα του μαζεύτηκαν μπροστά στο καινούργιο της σχολείο όπου της συμπεριφέρθηκαν με το χειρότερο τρόπο και θέλησαν να την κάνουν να πιστέψει ότι δεν τη θέλει κανείς. Η κοπέλα χτύπησε την Amanda , τα παιδιά από το παλιό και το καινούργιο σχολείο τραβούσαν βίντεο, κανείς δεν τη βοήθησε. Παρόλα αυτά πήρε πάνω της όλο το φταίξιμο.

Ήθελε μόνο να πεθάνει. Θεωρούσε ότι δεν αξίζει τίποτα. Προσπάθησε να αυτοκτονήσει πίνοντας χλωρίνη όμως πήγε εγκαίρως στο νοσοκομείο και της έκαναν πλύση στομάχου. Όταν γύρισε σπίτι το προφίλ της ήταν γεμάτο σχόλια μίσους που έλεγαν ότι το άξιζε και ότι εύχονταν να έχει πεθάνει. Τα σχόλια αυτά συνεχίστηκαν για έξι μήνες παρότι άλλαξε πόλη.

Η ψυχολογική της κατάσταση ήταν σε άθλια κατάσταση, αναγνώρισε το λάθος της αλλά δεν μπορούσε να διανοηθεί γιατί δεν την άφηναν ήσυχη. Συνεχώς αναρωτιόταν γιατί να είναι ζωντανή. Έτσι ήρθε και η δεύτερη απόπειρα αυτοκτονίας, αυτή τη φορά με υπερβολική δόση αντικαταθλιπτικών.

Την τρίτη φορά τα κατάφεραν. Όχι η Amanda, αλλά όσοι την οδήγησαν εκεί.

Το 2017 ο Aydin Coban, κάτοικος της Ολλανδίας, καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκισης για απάτη και εκβιασμό και για το ρόλο του στο cyberbullying δεκάδων ακόμα κοριτσιών και ομοφυλόφιλων αγοριών.

Η Amanda δεν ήταν μόνη. Υπήρχαν και υπάρχουν πολλοί που υποφέρουν από cyberbullying και τις συνέπειές του.

Υπάρχουν πολλοί παγκοσμίως που πιστεύουν ότι η μόνη λύση σε αυτό το αδιέξοδο είναι η αυτοκτονία.

Διέψευσέ τους.

Αν είσαι και εσύ θύμα, μίλα! Ζήτα βοήθεια.

Αν είσαι μάρτυρας τέτοιου περιστατικού μίλα όσο είναι νωρίς. Η σιωπή σημαίνει ανοχή και συνενοχή.

ΠΗΓΕΣ: https://www.cbc.ca/news/canada/british-columbia/cyberbullying-documentary-todd-1.5757137

https://www.newyorker.com/culture/culture-desk/the-story-of-amanda-todd

https://youtu.be/vOHXGNx-E7E