Social Media, Διαδίκτυο

Γιατί έπεσαν Facebook και Instagram

Στις 4 Οκτωβρίου 2021, το Facebook, καθώς κι οι υπόλοιπες πλατφόρμες που ανήκουν στην ιδιοκτησία του, όπως το Instagram, το WhatsApp και το Messenger, βίωσαν ένα από τα μεγαλύτερα μπλακ-άουτ που έχουν συμβεί ποτέ. Πιο συγκεκριμένα, από τις 6 και μισή το απόγευμα και για περίπου 6 ώρες, καμία από τις παραπάνω πλατφόρμες δεν ήταν προσβάσιμη στο κοινό, μεταφέροντάς μας σε εποχές προ social media, θέτοντας το υπαρξιακό ερώτημα “πώς ζούσαμε χωρίς αυτά;”. Μάλιστα, όχι μόνο οι προσπάθειες των 3 περίπου δισεκατομμύρια χρηστών να μπουν στα μέσα ήταν ανεπιτυχείς, αλλά ακόμη κι οι εργαζόμενοι του Facebook δεν μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε πολύ σημαντικά εργαλεία της δουλειάς τους. 

Η κατάρρευση των συγκεκριμένων μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχε ως αποτέλεσμα το “πάγωμα” διάφορων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που προκάλεσε με τη σειρά του τεράστια οικονομική ζημιά. Η ζημιά αποτυπώθηκε στην τιμή της μετοχής του Facebook, η οποία υπέστη βαριές απώλειες, της τάξης του 5%, αλλά και στην ίδια την περιουσία του Mark Zuckerberg, η οποία μειώθηκε κατά 7 δισεκατομμύρια “εκθρονίζοντάς” τον από την κατάταξη με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Ποιοι, ωστόσο, είναι οι λόγοι στους οποίους οφείλεται αυτό το κρασάρισμα; 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της διοίκησης του ομίλου, η διακοπή παροχής υπηρεσιών οφείλεται σε «προβληματικές αλλαγές ρυθμίσεων» σε δρομολογητές και εξυπηρετητές τους, που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα κέντρα δεδομένων τους, ενώ αποκλείεται η περίπτωση κυβερνοεπίθεσης από χάκερ. Επίσης, υπάλληλοι της εταιρείας, εκμυστηρεύτηκαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως το μπλακ άουτ προήλθε από εσωτερικό λάθος στη διαχείριση της διαδικτυακής κίνησης προς τα συστήματά της και εξαιτίας της αλλαγής ρυθμίσεων στους δρομολογητές και εξυπηρετητές της εταιρείας, δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση στα εργαλεία λογισμικού των τεχνικών, με αποτέλεσμα η διόρθωση του προβλήματος να καθυστερήσει αρκετά. 

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Facebook έχει επιδείξει κατά το παρελθόν μυστικοπαθή στάση όσον αφορά στους εσωτερικούς μηχανισμούς λειτουργίας της και συχνά δεν δίνει σαφείς απαντήσεις σε ερωτήματα που σχετίζονται με κάποια δυσλειτουργία της. Παρόλα αυτά, στη συγκεκριμένη περίπτωση, θεωρείται αληθοφανές ότι δεν υπήρξε επίθεση χάκερ, καθώς, αν συνέβαινε αυτό, τότε δε θα υπήρχε πρόβλημα σε όλες αυτές τις πλατφόρμες, αλλά μόνο σε μία εξ αυτών. 

Ωστόσο, έχει προκύψει ακόμη ένα θέμα βαρύνουσας σημασίας με την πλατφόρμα και δεν είναι άλλο από την καταγγελία που έκανε η πρώην εργαζόμενη της Facebook, Φράνσις Χόγκεν, σύμφωνα με την οποία, η εταιρεία βάζει το κέρδος πάνω από την ασφάλεια των χρηστών και προτάσσει συστηματικά τα συμφέροντά της, εις βάρος των δικαιωμάτων των χρηστών της. Πριν αποχωρήσει από την εταιρεία, η καταγγέλλουσα είχε εκπονήσει πλήθος ερευνών, κυρίως για το Instagram και την επίδρασή του στην ψυχική υγεία των εφήβων, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιοποίησε και δεν είναι καθόλου θετικά. Συγκεκριμένα, οι έρευνες έδειξαν ότι 32% των εφήβων κρίνει ότι η χρήση του Instagram τους έδινε μια πιο αρνητική εικόνα για το σώμα τους όταν ήδη δεν ήταν ευχαριστημένοι από αυτήν που είχαν.

Λόγω του ότι το μπλακ άουτ συνέβη στον απόηχο του σκανδάλου Χόγκεν, πολλοί έσπευσαν να συμπεράνουν ότι πιθανόν ήταν εσκεμμένο. Μέχρι στιγμής, δε φαίνεται να αποδεικνύεται κάτι τέτοιο, το σίγουρο όμως είναι ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει τις τελευταίες ώρες μια πολύ μεγάλη οικονομική κρίση, ενώ κι η αξιοπιστία του μέσου έχει δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα.

Πηγή: newsbomb.gr