Social Media, Συμπεριφορά

Γιατί ανεβάζουμε συνεχώς φωτογραφίες στα social media ;

Άραγε, αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί δημοσιεύουμε συνεχώς φωτογραφίες, posts, stories, ενώ, αν το δούμε ρεαλιστικά, δεν έχει κανένα νόημα…; Πολλοί το παρουσιάζουν σαν εθισμό, αλλά τι είναι αυτό που τελικά μας παρακινεί να τραβήξουμε φωτογραφία τον καφέ μας ή τον εαυτό μας, και να τα ανεβάσουμε στα κοινωνικά μέσα, αντί απλώς να απολαύσουμε τη στιγμή; Μήπως, τελικά είμαστε και εμείς σαν τους ποντικούς του Skinner; Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα με τη σειρά…

Στο πείραμά του, ο Skinner τοποθέτησε έναν αρουραίο σε ένα κουτί. Εξερευνώντας το τελευταίο, ανακάλυψε έναν μοχλό που με το πάτημα του, έπεφτε τροφή, με αποτέλεσμα ο ποντικός να μάθει και να πατάει όλο και πιο συχνά το μοχλό, ώστε να ανταμειφθεί. Και αυτή είναι και η μαγική λέξη…η ανταμοιβή! Με τον τρόπο αυτό, ο Skinner κατέληξε στη θεωρία της συντελεστικής μάθησης, όπου φαίνεται να μαθαίνουμε να κάνουμε μία πράξη, όταν τη συνδυάζουμε με ανταμοιβή.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, λοιπόν, φαίνεται να λειτουργεί και η συμπεριφορά μας στα κοινωνικά μέσα, με τα likes και τα comments να αποτελούν την πολυπόθητη επιβράβευσή μας. Ειδικότερα, έρευνα των Lindström και Amodio έδειξε ότι οι χρήστες δημοσιεύουν περισσότερο, όσο αυξάνονται τα likes, αλλά και το αντίστροφο. Με τον τρόπο αυτό, εμφανίζεται συσχέτιση με τη θεωρία της ενισχυτικής μάθησης, αλλά και τους ποντικούς του Skinner, δείχνοντας πως τελικά δεν είμαστε τόσο εθισμένοι στο ανέβασμα, όσο στα likes.

Σε επόμενο στάδιο, οι ερευνητές, για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους, δημιούργησαν μία πλατφόρμα τύπου Instagram, όπου οι συμμετέχοντες μπορούσαν να ανεβάζουν αστείες φωτογραφίες και να λαμβάνουν feedback. Επιβεβαιώνοντας τα προηγούμενα, αλλά και τη θεωρία, οι χρήστες έτειναν να ανεβάζουν περισσότερο, αν λάμβαναν και αυξημένο αριθμό από likes.

Συνοψίζοντας, φαίνεται για ακόμα μία φορά να μην διαφέρουμε τόσο από τη φύση! Βέβαια η συνειδητοποίηση αυτή μας εξυπηρετεί στο να καταλάβουμε, σε έναν βαθμό, τι είναι τόσο ελκυστικό στα κοινωνικά μέσα που τα καθιστά τόσο δημοφιλή. Επομένως, την επόμενη φορά που θα ανεβάζετε μία φωτογραφία στο social, αναμένοντας τα “τυράκια” σας, θυμηθείτε πως κάνατε ένα βήμα πιο κοντά στα ποντικάκια και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό…είναι απλά η φύση μας!

Πηγή: uva.nl