Μη κατηγοριοποιημένο, Τεχνολογία

Foxconn: Ο κατασκευαστής iPhone βλέπει προσωρινή πτώση των εσόδων καθώς η ζήτηση εξασθενεί

Μετάφραση από την Σοφία Λύκου

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Apple, Foxconn, υποστηρίζει ότι τα έσοδά της τον περασμένο μήνα μειώθηκαν κατά 11,65% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022, λόγω της ασθενέστερης ζήτησης για ηλεκτρονικά. Ωστόσο, τα έσοδα του Φεβρουαρίου ξεπέρασαν τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια (£10,8 δις), το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί για τον μήνα. Η Foxconn πρόσθεσε ότι οι εργασίες στο μεγαλύτερο εργοστάσιο iPhone στον κόσμο στην κινεζική πόλη Zhengzhou ανακάμπτουν από τις διακοπές λόγω Covid. Επίσης το Σαββατοκύριακο η εταιρεία δήλωσε ότι διερευνά την μεταφορά της στην Ινδία. 

Η Foxconn ανέφερε σε δήλωσή της την Κυριακή ότι τα έσοδα από τους υπολογιστές, τα έξυπνα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και τα προϊόντα cloud και δικτύωσης μειώθηκαν τον Φεβρουάριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα «λόγω της προσέλκυσης συντηρητικών πελατών». «Με βάση την απόδοση των εσόδων τους πρώτους δύο μήνες, οι προοπτικές για το πρώτο τρίμηνο του 2023 είναι περίπου σύμφωνες με τις προσδοκίες της αγοράς», πρόσθεσε η εταιρεία. Τον Νοέμβριο, η Apple προειδοποίησε ότι οι αποστολές του νέου της iPhone 14 θα καθυστερούσαν, αφού Κινέζοι αξιωματούχοι έκλεισαν μια περιοχή στο Zhengzhou όπου βρίσκεται το εργοστάσιο της Foxconn. 

Δύο εβδομάδες αργότερα, ξέσπασαν διαδηλώσεις στο εργοστάσιο, οι οποίες διέκοψαν την παραγωγή, καθώς χιλιάδες εργάτες εγκατέλειψαν τις γραμμές παραγωγής. Τον περασμένο μήνα, η Foxconn είπε ότι τα έσοδά της τον Ιανουάριο είχαν εκτιναχθεί κατά 48,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας σε υψηλό ρεκόρ, καθώς η μεταποίηση στο Zhengzhou επέστρεψε στα προ πανδημίας επίπεδα. Επιπρόσθετα, το Σαββατοκύριακο η Foxconn απάντησε σε αναφορές ότι είχε συμφωνήσει να επεκτείνει σημαντικά τις δραστηριότητές της στην Ινδία, αφού ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, Young Liu, επισκέφθηκε τη χώρα την περασμένη εβδομάδα. 

Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η εταιρεία σχεδίαζε να επενδύσει έως και 1 δισ. δολάρια σε ένα μεγάλο εργοστάσιο iPhone στη Μπανγκαλόρ. Υπήρχαν επίσης αναφορές ότι η επένδυση της Foxconn στην Ινδία θα δημιουργήσει περίπου 100.000 θέσεις εργασίας. Το BBC αναφέρει ότι η εταιρεία δεν συνήψε καμία δεσμευτική νέα συμφωνία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Η Foxconn επίσης δεν συμπεριέλαβε τα αναφερόμενα στοιχεία στη δήλωσή της το Σάββατο «Η Foxconn θα συνεχίσει να επικοινωνεί με τις τοπικές κυβερνήσεις για να αναζητήσει τις πιο ωφέλιμες ευκαιρίες ανάπτυξης για την εταιρεία και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», είπε ο κ. Liu. Επί του παρόντος, τα iPhone συναρμολογούνται στην Ινδία από αρκετούς προμηθευτές της Apple, συμπεριλαμβανομένης της Foxconn. Η εταιρεία με έδρα την Ταϊβάν, η οποία είναι επίσημα γνωστή ως Hon Hai Precision Industry, συναρμολογεί τις συσκευές σε μια τοποθεσία στο Ταμίλ Ναντού. 

Πηγή: www.bbc