Ζούμε σε μια κατάσταση έντονου φόβου και άγχους εξαιτίας της πανδημίας που έχει πλήξει όχι μόνο τη χώρα μας, αυτός ο φόβος νοσήματος μας προκαλεί όχι μόνο ενδεχόμενα σωματικά προβλήματα αλλά και έντονα συναισθηματικά, εξαιτίας της απομόνωσης και ζητημάτων υπαρξιακων.
Είμαστε λοιπόν τρομοκρατημένοι, επειδή αυτός ο ιός μέχρι τώρα για τους περισσότερους ήταν άγνωστος, τα κρούσματα ήταν ξαφνικά και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποιο αντίδοτο ή θεραπεία. Έτσι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ολόκληρες πόλεις και χώρες να βρίσκονται σε καραντίνα και τα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης να είναι αυστηρά για το καλό της δημόσιας υγείας.
Με βάση όμως την ψυχολογική ένταση εξαιτίας του φόβου, όταν κάποιος αγχώνεται για ζητήματα ζωής και ύπαρξης, δε μπορούμε εύκολα να διαχειριστουμε την οποία κρίσιμη κατάσταση εξαιτίας καταστροφικων σκέψεων που κάνει το ίδιο το μυαλό μας, με αποτέλεσμα το συναίσθημα να είναι φόβος και η συμπεριφορά μας να είναι αντιδραστική και μη λειτουργική, σε σοβαρές καταστάσεις κάποιος μπορεί να οδηγηθεί σε χρήση αλκοόλ ή σε υπερφαγικα επεισόδια, για τέτοιες περιστάσεις που απαιτούν διαχείριση.
Όλες αυτές οι συναισθηματικές και συμπεριφορικες αντιδράσεις είναι αποτέλεσμα για ζητήματα απώλειας ζωής και το άγνωστο δυσοίωνο μέλλον για το τι θα μας προκύψει και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορούμε να ελέγξουμε εκατό τοις εκατό. Όμως μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τηρώντας τις οδηγίες της πολιτείας για τα θέματα της δημόσιας υγείας.
Η απομόνωση είναι δύσκολη για όλους μας, όμως αντί να κατακλυζομαστε από άγχος και φόβο, δείξτε συμπόνια στον εαυτό σας και υπενθύμιστε του ότι η υπομονή που κάνεις αυτές τις δύσκολες μέρες δεν είναι απλά κάτι, είναι είναι μια κατάσταση που αντέχει κάποιος που είναι δυνατός και όχι ευάλωτος στους φόβους.
Μην ξεχνάτε η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, αξιοποιήστε το χρόνο της απομόνωσης με επικοινωνία των ανθρώπων που θέλετε με τη χρήση της τεχνολογίας, δώστε προσοχή στον συναισθηματικο σας κοσμο και ακούστε το σώμα σας όταν αντιδρά, αξιολογήστε τις συνθήκες και τις σκέψεις που σας πυροδοτούν την οποία αρνητική αντίδραση.
Ονομάζομαι Κέλλυ Ιωάννου. Είμαι Υπ. Διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας και Τrauma Coach. Ως Διευθύντρια του CSI Institute, υποστηρίζω θερμά το όραμα του Ινστιτούτου που προάγει εκπαιδευτικούς και κοινωφελείς σκοπούς όπως την πρόληψη και την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο. Διαθέτω κλινική εμπειρία στον τομέα του Hλεκτρονικού Τραύματος (εξαρτήσεις από διαδίκτυο/ διαδικτυακούς εκβιασμούς, εκφοβισμούς, παρενοχλήσεις κ.ο.κ) και είμαι ιδρύτρια του Traumahelp, του μοναδικού κέντρου στην Ελλάδα για τη θεραπεία και την αποκατάσταση του ηλεκτρονικού τραύματος.