Ανθρώπινες Σχέσεις, Ψυχική υγεία

Φιλία | Ένας θεσμός που δοκιμάζεται συνεχώς

Έχουμε ακούσει πολλές φορές ανθρώπους να υποστηρίζουν ή μπορεί ακόμα και εμείς οι ίδιοι να έχουμε νιώσει  πως “οι φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε”. Πολλές είναι οι απόψεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, αφενός έχουμε δει περιπτώσεις ατόμων που είχαν την υποστήριξη και αγάπη από το φιλικό περιβάλλον σε μεγαλύτερο βαθμό από εκείνο της ίδιας της οικογένειάς τους, αφετέρου έχουμε παρατηρήσει περιπτώσεις όπου ο θεσμός και ο ρόλος της οικογένειας κατέχει την “πρώτη” θέση στην καθημερινότητα ορισμένων ατόμων, αντιμετωπίζοντας συχνά με επιφυλακτικότητα τις προθέσεις του φιλικού περιβάλλοντος. Αυτό που έχει σημασία, είναι το πως βιώνει το κάθε άτομο τα συναισθήματά του σε σχέση με τους άλλους, τις εμπειρίες που θα “συσσωρευτούν” και γενικότερα πως αναπτύσσονται και διατηρούνται οι δεσμοί μεταξύ μας.

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό όν, έχει έμφυτη την ανάγκη για συναναστροφή, γεγονός που είναι αποδεδειγμένο. Ο αληθινός φίλος, είναι εκείνος που αγαπά ανιδιοτελώς, προσφέρει ψυχικά και έμπρακτα χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα, είναι ειλικρινής, εχέμυθος, σέβεται τις επιλογές μας χωρίς ζηλοτυπίες. Σπάνιο στην εποχή μας, σωστά;

Τι είναι αυτό που έχει κάνει σήμερα τον άνθρωπο να αμφιβάλλει πολλές φορές για το αν υπάρχει αληθινή φιλία;

Θα μπορούσαμε να κάνουμε αναφορά σε ένα “κοκτέιλ” συναισθημάτων, προσδοκιών, εσφαλμένων συμπεριφορών και αντιδράσεων που έχουν υποστεί αρκετοί από εμάς, σε αρκετά στάδια της ζωής μας και έχουμε θυμώσει ή απογοητευτεί με άτομα του φιλικού μας περιβάλλοντος. Συνήθως, έχουμε προσδοκίες από τους άλλους, αναμένουμε πως θα πράξουν και θα “θυσιαστούν” με τον ίδιο τρόπο που θα κάναμε εμείς για εκείνους. Αυτό αρχικά, δεν συμβαίνει γιατί δεν σκεφτόμαστε όλοι μας με τον ίδιο τρόπο και δίνουμε έμφαση και σημασία σε διαφορετικά σημεία της συναναστροφής μας με τους σημαντικούς άλλους της ζωής μας. Πέρα από τις προσωπικές διαφορές και συγκρούσεις που αφορούν εξατομικευμένες περιπτώσεις και δεν μπορούμε με ακρίβεια να προχωρήσουμε σε γενικότητες, θα αναφερθούμε σε κοινωνικές συμπεριφορές της σύγχρονης εποχής όπου επηρεάζουν το θεσμό της φιλίας και τον τρόπο που τον προσεγγίζει ο άνθρωπος του σήμερα.

Ο άνθρωπος στη σύγχρονη εποχή, της συνεχούς μεταβολής και της τεχνολογίας, θα μπορούσαμε να πούμε, πως έχει δημιουργήσει μια καθημερινότητα, μια ρουτίνα στη ζωή του, επιθυμώντας να αποκτήσει συνεχώς περισσότερα, διότι αυτό αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που απαιτείται για την «επιβίωσή» του, στην αγορά εργασίας, στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, στην διεκπεραίωση των διάφορων ρόλων που καλείται να πραγματοποιήσει (γονέας, σύζυγος, φίλος κ.α.). Επομένως, πολλές φορές  το άτομο θυσιάζοντας ολοένα και περισσότερο τον προσωπικό του χρόνο στο βωμό των υποχρεώσεων, δεν διαθέτει τον απαραίτητο χρόνο και διάθεση για να αφοσιωθεί στις φιλικές συναντήσεις, να αφουγκραστεί τις ανάγκες των συνανθρώπων του και να ψυχαγωγηθεί. Οι σχέσεις των ανθρώπων αλλοιώνονται με τον καιρό και δεν είναι δύσκολο να έρθουν έτσι και οι προστριβές, οι συγκρούσεις, τα παράπονα. Η επίλυση των διαφορών και των συγκρούσεων, δεν αποτελούν κύρια προτεραιότητα, «ραγίζοντας» έτσι τις σχέσεις.

 Ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα, είναι πως τα τελευταία χρόνια, με την είσοδο των κοινωνικών δικτύων στις ζωές των ανθρώπων (Facebook, Instagram κλπ), έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως οι “φίλοι- γνωστοί” που έχουμε στα κοινωνικά δίκτυα αντικατοπτρίζουν και την πραγματική «λίστα» των φίλων που υπάρχουν στην καθημερινότητά μας. Δεν αναφερόμαστε σε εκείνους τους φίλους που επικοινωνούμε και ανταλλάσσουμε περιεχόμενα μέσω Facebook, τους γνωρίζουμε χρόνια και έχουμε επαφές αλλά σε εκείνους που βλέπουμε ελάχιστα έως και καθόλου.

Μέσω των κοινωνικών δικτύων, οι άνθρωποι ενδέχεται πολλές φορές να “ανοιχτούν” πολύ περισσότερο σε άτομα που δεν αναγκάζονται να έρθουν σε καθημερινή επαφή και εκφράζουν ευκολότερα προβληματισμούς και ενδοιασμούς από ότι σε κάποιον άλλον, δημιουργώντας έτσι μια ψευδαίσθηση φιλίας στο μυαλό τους. Το άτομο που έχουν απέναντί τους, μπορεί να έχει καλές προθέσεις, δεν σημαίνει όμως πως αυτού του είδους η επαφή μπορεί να αντικαταστήσει την διαπροσωπική σχέση, πάνω στην οποία δημιουργούνται και εγκαθιδρύονται σημαντικές αξίες στη ζωή του ανθρώπου. Η εικονική επαφή, για να διαπιστωθεί αν είναι ουσιώδης, θα πρέπει να μετατραπεί σε διαπροσωπική.

Ακολουθούν κάποια αξιοσημείωτα στοιχεία,

Ο αριθμός των γνωστών (κάτι  πολύ ευρύτερο από τους φίλους) που έχει κανείς δηλαδή το μέγεθος του δικτύου των κοινωνικών επαφών ενός ανθρώπου μπορεί να υπολογιστεί από 250 έως 5.500 ανθρώπους, όχι με τις απλές γνωριμίες αλλά με τις φιλίες με την ευρύτερη έννοια, μια μελέτη χρησιμοποίησε ως “πείραμα” τις αποστολές χριστουγεννιάτικων καρτών και έδειξε πως ο μέσος άνθρωπος έχει γύρω στους 120 ανθρώπους που θεωρεί ευρύτερα «φίλους» του. Τα δεδομένα αλλάζουν όμως όσον αφορά τον στενό  κύκλο των ανθρώπων καθώς ο μέσος άνθρωπος εμπιστεύεται 10 έως 20 ανθρώπους και πιο συγκεκριμένα, σε αυτούς που θα εκμυστηρευόταν τα μυστικά του είναι σήμερα το πολύ δύο άνθρωποι.

Εκτιμώ τον φίλο που βρίσκει χρόνο για μένα στην ατζέντα του, αλλά βασίζομαι στον φίλο που για μένα δεν συμβουλεύεται την ατζέντα του.

Robert Brault, σύγχρονος Αμερικανός γνωμικογράφος

Πηγές: lifo.gr