Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν τα ζευγάρια οι φίλοι ή ακόμη και οι οικογένειες, που καθημερινά κυκλοφορούν ανάμεσά μας είναι όντως ευτυχισμένοι? Σίγουρα εμείς οι άνθρωποι συνηθίζουμε να σχηματίζουμε μία άποψη πριν εξετάσουμε πιο προσεκτικά μία κατάσταση. Αυτό είναι λάθος, διότι γρήγορα μπορεί κάτι τέτοιο να μας οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα με απρόβλεπτες συνέπειες.
Αποτελεί σύνηθες φαινόμενο το γεγονός πως σε κάθε σχέση μπορεί να προκύψουν διαφωνίες ή τσακωμοί, συχνά ή πιο σπάνια. Οι άνθρωποι που συνυπάρχουν μαζί κυρίως σε μία ερωτική, φιλική ή ακόμη και επαγγελματική σχέση έχουν διαφορετικούς χαρακτήρες, συνεπώς και προσωπικότητες, με αποτέλεσμα να έχουν και απόψεις που αρκετές φορές δεν είναι όμοιες. Δεν πρέπει να μας προβληματίζει καθόλου αυτό το γεγονός, εντός προφανώς λογικών και υγιών ορίων.
Ακούγοντας τον όρο ”fexting” αναρωτιόμαστε τι μπορεί να σημαίνει. Πρόκειται για ένα περιστασιακό καβγά μέσω γραπτών μηνυμάτων που συγκεκριμένα και με μεγαλύτερη ακρίβεια προκύπτει από την φράση: ”Fighting over text”. Σίγουρα θα υπάρξουν αρκετοί λόγοι μέσα στην ημέρα που θα μας κάνουν να μπούμε στη διαδικασία να ”αρπάξουμε” το κινητό μας και να εκφράσουμε τα παράπονά μας σε οποιαδήποτε άτομο θεωρούμε πως είναι ”κοντά μας”. Το «fexting» άλλωστε, δεν συμβαίνει μόνο στις ερωτικές σχέσεις, αλλά ακόμα και στις φιλικές, τις οικογενειακές ή ορισμένες φορές και τις επαγγελματικές.
Ορισμένοι άνθρωποι τείνουν να το επιλέγουν, καθώς η κατά πρόσωπο επικοινωνία μπορεί να είναι αγχωτική ή ακόμα και εκφοβιστική. Άλλοι πάλι, αφιερώνοντας χρόνο για να γράψουν τις σκέψεις τους σε ένα μήνυμα, καταφέρνουν να είναι πιο συγκρατημένοι ώστε να μεταδώσουν το σωστό μήνυμα στο συνομιλητή τους. Ωστόσο, μέσα από το fexting, δημιουργούνται αχρείαστες παρεξηγήσεις. Είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε παρεξηγήσεις όταν ”μαλώνουμε” μέσω μηνυμάτων και όχι από κοντά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μετέπειτα, άσχετα επιχειρήματα που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εντελώς.
Αυτό συμβαίνει επειδή όταν καυγαδίζουμε μέσω μηνυμάτων, οι λέξεις μπορεί να παρερμηνευθούν, ο υπερβολικός αριθμός μηνυμάτων προκαλεί ευερεθιστότητα και η επικοινωνία δεν είναι αποτελεσματική ή αμοιβαία αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Επιπλέον, τα καλοπροαίρετα, γνήσια μηνύματα μπορούν εύκολα να παρερμηνευθούν ως σαρκαστικά ή ειρωνικά κατά τη διάρκεια ενός καυγά, γεγονός που θα τροφοδοτήσει ακόμα περισσότερο την ένταση, αφού δεν υπάρχει ή και δεν είναι εφικτή η τετ α τετ επικοινωνία των δύο ατόμων. Ταυτόχρονα δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τον τόνο με τον οποίο μας λέει το άτομο κάτι μέσα από το κείμενό του, ακόμα και αν συμπεριλαμβάνονται emoji ή αν τα μηνύματα έχουν γραφτεί με ιδιαίτερα προσεκτική διατύπωσης. Οι αρνητικές επιπτώσεις μπορεί επίσης να είναι μακροχρόνιες, να οδηγήσουν σε δυσαρέσκεια, έλλειψη επικοινωνίας, ακόμη και σε διάλυση της σχέσης.
Πώς να αντιμετωπίσετε το fexting
Αρχικά, αφιερώστε λίγο χρόνο για να συγκεντρώσετε τις σκέψεις σας και να βρείτε τι είναι αυτό ακριβώς που σας έχει πληγώσει ή στεναχωρήσει, δηλαδή ποια είναι η αιτία που σας κρατά πίσω. Καθώς αφιερώνετε λίγο χρόνο σε αυτό, δίνετε επίσης στον εαυτό σας την ευκαιρία να ηρεμήσει από το συντριπτικό συναισθηματικό στάδιο στο οποίο μπορεί να βρίσκεστε. Αυτό μπορεί να επηρεάσει και τη λογική σας. Στη συνέχεια, επικοινωνήστε με τον σύντροφό σας (ή τον φίλο/η σας). Προτείνεται από τους ειδικούς να κάνετε σοβαρές συνομιλίες μέσω τηλεφωνικής κλήσης ή συνομιλίας μέσω βίντεο, αν όχι αυτοπροσώπως, «ώστε ο τόνος της φωνής, οι εκφράσεις του προσώπου και η γλώσσα του σώματος να αναγνωρίζονται αποτελεσματικά και να μειώνονται οι ευκαιρίες για συνεχή παρεξήγηση».
Αυτός είναι ένας τρόπος για να κάνετε τη συζήτηση ακριβώς όταν χρειάζεται, αλλά χωρίς τις παράπλευρες απώλειες του «fexting».
Βιβλιογραφία:
https://www.refinery29.com/en-gb/what-is-fexting
https://www.wellandgood.com/what-is-fexting/
Ονομάζομαι Τσορμπατζόγλου Μαρία-Αικατερίνη. Είμαι τελειόφοιτη φοιτήτρια Ψυχολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλη άθληση σε στίβο, γυμναστήριο και κολύμβηση. Κάτοχος πτυχίου Η/Υ,Αγγλικής Γλώσσας καθώς επίσης και πιστοποιήσεων σεμιναριακών κύκλων Λακανικής Ψυχολογίας, Σχολικής Ψυχολογίας, Δικανικής Γραφολογίας, Αναπτυξιακής και Συμπεριφορικής Παιδιατρικής καθώς και με αντίστοιχο σεμινάριο παιδιών με Αυτισμό, Γνωσιακών και Συμπεριφοριστικών Σπουδών, Διεπιστημονικής Αντιμετώπισης αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων καθώς και νεότερων διαγνωστικών θεραπευτικών εξελίξεων στον χώρο των νευρομυικών νοσημάτων με αντίστοιχα πιστοποιητικά παρακολούθησης. Εκπόνηση πρακτικής άσκησης στο Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια(CSIi), συμμετέχοντας ενεργά στη συγγραφή άρθρων, σε διάφορες δραστηριότητες(projects) του Ινστιτούτου καθώς και στην τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής και συμβουλευτικής υποστήριξης.