Της Ελένης Ατσάρου,
Άλλη μια ξεκούραστη, αλλά μη παραγωγική μέρα χάρη στην τηλεόραση, το κινητό, το διαδίκτυο και τις διάφορες τεχνολογικές εφευρέσεις. Το σύνολο των μηχανών που έχουν δημιουργηθεί από την αρχή της χιλιετίας του 2000 αυξάνεται διαρκώς και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις με αλματώδεις ρυθμούς δημιουργώντας καινούριες προσδοκίες κι επιθυμίες καθημερινά για κάτι καινούριο. Οι ρυθμοί της εξέλιξης και της παραγωγής τεχνολογικών προϊόντων είναι εξαιρετικά γρήγοροι καλύπτοντας έτσι όλο και περισσότερες ανάγκες που θεωρούμε πως έχουμε σε καθημερινή βάση είτε αληθινές, είτε πλασματικές.
Μεγάλες, αν όχι οι μεγαλύτερες, αλλαγές έχουν γίνει στον τομέα της τηλεπικοινωνίας και πιο συγκεκριμένα στον υποτομέα της κινητής τηλεφωνίας.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θυμούνται πιο ξεκάθαρα την εποχή που δημιουργήθηκαν τα πρώτα κινητά τηλέφωνα, των οποίων το σύνολο των λειτουργιών ήταν περιορισμένο και είχε συγκεκριμένους στόχους που κάλυπταν βασικές ανάγκες όλων των χρηστών και όχι επιμέρους ανάγκες που είχαν μερικοί από τους χρήστες τους, οι οποίοι παράλληλα αποτελούσαν τη μειοψηφία.
Σε μια προσπάθεια να συμπεριληφθούν και αυτοί οι χρήστες στο πελατολόγιο των εταιρειών που κατασκεύαζαν κινητά τηλέφωνα έγιναν προσθήκες με τη δημιουργία εφαρμογών που απευθύνονταν σε λίγους και ταυτοχρόνως ειδικούς με πιο εξειδικευμένες γνώσεις. Με αυτό τον τρόπο άρχισαν να δημιουργούνται εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα που δύσκολα θα μπορούσαν να τις αξιοποιήσουν οι πολλοί λόγω ελλιπών γνώσεων. Όμως αυτή η κατάσταση σταδιακά άρχισε να αλλάζει καθώς η επιθυμία για δημιουργία κάτι νέου δεν αποτελεί προνόμιο μόνο εκείνων που γνωρίζουν επειδή έχουν τις κατάλληλες γνώσεις, αλλά και εκείνων που έχουν επιθυμία να πειραματιστούν και να γνωρίσουν κάτι καινούριο αφιερώνοντας χρόνο και κόπο μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Το θετικό σε αυτή την περίπτωση είναι η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση σε καινούριες τεχνολογίες και μπορούν να τις γνωρίσουν και να τις αξιοποιήσουν. Βασική αρχή όμως μιας κοινωνίας είναι πως όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν τα ίδια ενδιαφέρονται και για το λόγο αυτό κατορθώνει η κοινωνία να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται, αλλά αυτό γίνεται κυρίως μέσα από την αποδοχή αυτής της αρχής.
Άλλη μια αφορμή για να δημιουργηθούν πολλές και διάφορες εφαρμογές μέσα στα κινητά τηλέφωνα κάνοντάς τα πολυεργαλεία.
Η προσπάθεια να γνωρίσουμε μια εφαρμογή όμως απαιτεί πολύ χρόνο και δοκιμές, με αποτέλεσμα όταν προκύπτει το επιθυμητό αποτέλεσμα να προσπαθούμε να το επιβεβαιώσουμε και να δοκιμάσουμε κάτι νέο για να δούμε μέχρι που φτάνουν οι δυνατότητες της εφαρμογής, όπως επίσης και οι δικές μας γνώσεις. Να δούμε σε τι βαθμό έχουμε κατανοήσει το εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας. Προσοχή όμως, γιατί ο εθισμός είναι πολύ κοντά σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν δεν μπορούμε να αφήσουμε ούτε στιγμή το κινητό από το χέρι μας και το αναζητούμε κάθε στιγμή της ημέρας είτε για να δούμε την ώρα, είτε για να βρούμε τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο να πάμε στον προορισμό μας.
Μια σημαντική απορία που προκύπτει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι:
Καλά, οι παλιοί πώς τα καταφέρνανε χωρίς όλη αυτή την τεχνολογία;
Η απάντηση είναι απλή.
Υπήρχαν άλλα πράγματα όπως το απλό ρολόι χειρός ή ο χάρτης που για να μπορέσει να συμπεριλάβει όλες τις οδούς είχε γίνει ολόκληρος τόμος και ζύγιζε αρκετά γραμμάρια. Αρκετά έως πάρα πολύ αξιόπιστα και τα δύο αφού δεν κινδύνευες να μείνει από σήμα ή μπαταρία κανένα από τα δύο και να χάσεις ξαφνικά την αίσθηση της ώρας ή τον προσανατολισμό σου. Τα δύο αυτά αγαθά αποτελούν παραδείγματα της «παλιάς εποχής», μιας εποχής που οι πιο μεγάλοι σε ηλικία νοσταλγούν και οι νεότεροι δε θα γνωρίσουν ποτέ, την ξεχνούν με ταχύτητα φωτός προκειμένου να στραφούν στην τεχνολογία ή την ξαναζούν τροποποιημένη μέσα από τεχνολογικές δημιουργίες που στηρίζονται σε παλαιότερα πράγματα όπως είναι το ρολόι χειρός που έφτιαξε η Apple και το οποίο στηρίζεται στα δεδομένα του κινητού για να λειτουργήσει.
Δεν πρόκειται όμως μόνο για μια εποχή που χάνεται ή μια καινούρια εποχή που χαρακτηρίζεται από τον εθισμό στις καινούριες τεχνολογίες. Πρόκειται για μια καινούρια εποχή που δημιουργεί περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε, έτσι για να υπάρχουν. Τα παλαιότερα κινητά δημιουργούνταν κατά βάση για να υπάρχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μπορούν οι άνθρωποι που βρίσκονται σε μακρινές αποστάσεις να επικοινωνήσουν ευκολότερα, δίχως να χρειάζονται ολόκληρες μέρες μέχρι να συνεννοηθούν. Τέτοια κινητά ήταν τα πασίγνωστα για τους πιο παλιούς NOKIA, τα αθάνατα εκείνα κινητά που ακόμη κι αν «κατά τύχη» συναντούσαν τον τοίχο ή το πάτωμα συνέχιζαν να λειτουργούν δίχως κανένα πρόβλημα κι εσύ αναφωνούσες περιχαρής όταν το διαπίστωνες επειδή δε χρειαζόταν να βάλεις το χέρι στην τσέπη για να αγοράσεις καινούριο κινητό ή για να πας να το επισκευάσεις.
Κινητά τηλέφωνα που κάποια στιγμή βαριόσουν να κρατάς στο χέρι επειδή δεν είχαν τίποτε άλλο να σου προσφέρουν κι έτσι ασχολιόσουν με την οικογένεια, με τους φίλους, τους γνωστούς και τη δουλειά σου ή προτιμούσες να βγεις μια βόλτα για να ξεσκάσεις και να μάθεις τι κάνουν οι γείτονές σου, αν είναι καλά ή αν τους συνέβη κάποια μεγάλη θετική ή αρνητική αλλαγή στην καθημερινότητά τους. Εκείνα τα κινητά πλέον κατέληξαν να μην έχουν ενδιαφέρον και ζήτηση επειδή απλούστατα δημιουργήθηκαν τα καινούρια κινητά τηλέφωνα με τις χιλιάδες εφαρμογές και το υλικό που σου προσφέρουν πρόσβαση, το οποίο για να μπορέσεις να το δεις όλο θα χρειαστείς τουλάχιστον δύο ζωές επειδή δημιουργείται συνέχεια καινούριο.
Η ζήτηση των κινητών τηλεφώνων έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό που πλέον για να μπορέσει να καλυφθεί απαιτείται πάρα πολύ προσωπικό και ποιος καλύτερος από την Κίνα για να το προσφέρει που έχει ξεπεράσει πια το ένα δισεκατομμύριο σε πληθυσμό! Χάρη στην αύξηση του πληθυσμού τους έχουν κατορθώσει να αυξήσουν τον αριθμό των εταιρειών τους, αλλά και του διαθέσιμου προσωπικού κατακλύζοντας τις αγορές.
Έτσι, όλες οι χώρες απευθύνονται σε αυτή την τρομερή δύναμη για να μπορέσει να τους παράξει το αγαθό που έχουν σκεφτεί και αποτυπώσει στο χαρτί. Σχέδια από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, από το Ηνωμένο Βασίλειο, από την Ελλάδα, από οποιαδήποτε χώρα, αλλά παραγωγή στην Κίνα που αποτελεί μια σταθερή παραγωγική δύναμη.
Άφθονο λοιπόν το περιεχόμενο, άφθονες εκδοχές ενός τηλεφώνου κι ένας άνθρωπος που δεν έχει πλέον τη θέληση να ασχοληθεί με κάτι άλλο πέρα από το κινητό του, επειδή χωρίς να κουνηθεί ο ίδιος από τη θέση του μπορεί να έχει πρόσβαση σε οτιδήποτε θελήσει. Δεν πρόκειται για συνήθεια, αλλά δυστυχώς για εθισμό στον οποίο ο άνθρωπος συνεχίζει να μένει αδιαμαρτύρητα, εφευρίσκοντας μάλιστα και δικαιολογίες κάποιες φορές για να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά του και το γεγονός πως πλέον δε μπορεί να πάει πουθενά αν δεν κουβαλάει παντού μαζί του το κινητό.
Το ενδιαφέρον σχετικά με τα κινητά είναι πως ενώ κάποτε προσπαθούσαμε να ενσωματώσουμε όλο και περισσότερες εφαρμογές σε όσο το δυνατόν μικρότερη συσκευή τώρα πια δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που η οθόνη του κινητού μας μεγαλώνει και έχει καταλήξει να μην χωράει στην παλάμη μας. Αρκεί να υπάρχουν πολλές εφαρμογές, να κάνει θαύματα το κινητό κι ας μην ξέρουμε πώς να τα βάλουμε να λειτουργήσουν.
Με πληροφορίες από cnet
Ονομάζομαι Κέλλυ Ιωάννου. Είμαι Υπ. Διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας και Τrauma Coach. Ως Διευθύντρια του CSI Institute, υποστηρίζω θερμά το όραμα του Ινστιτούτου που προάγει εκπαιδευτικούς και κοινωφελείς σκοπούς όπως την πρόληψη και την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο. Διαθέτω κλινική εμπειρία στον τομέα του Hλεκτρονικού Τραύματος (εξαρτήσεις από διαδίκτυο/ διαδικτυακούς εκβιασμούς, εκφοβισμούς, παρενοχλήσεις κ.ο.κ) και είμαι ιδρύτρια του Traumahelp, του μοναδικού κέντρου στην Ελλάδα για τη θεραπεία και την αποκατάσταση του ηλεκτρονικού τραύματος.